Na co se těšit v květnu? Síň slávy, dvě MS nebo Betano Hockey Games

V květnu se sice hokejová sezona blíží ke konci, nicméně i tak bude co sledovat. Čeští fanoušci se mohou těšit rovnou na dva světové šampionáty, k tomu prestižní Betano Hockey Games v Brně. V týdnu před startem MS v Česku se navíc otevře Síň slávy českého hokeje.

Betano Hockey Games (2. 5. - 5. 5.)

Přípravný turnaj před mistrovstvím světa je velkým lákadlem. Jelikož se jedná o poslední zastávku Euro Hockey Tour a přípravu na MS, všechny zúčastněné týmy - tedy kromě Česka také Švédsko, Finsko a Švýcarsko - přivezou posily z NHL.

Výběr trenéra Radima Rulíka se ve čtvrtek 2. května představí v duelu proti Finsku, o víkendu pak následuje dvojboj proti Švédsku a Švýcarsku. Po posledním zápase pak trenérský štáb oznámí finální nominaci na MS.


Mistrovství světa v para hokeji (4. 5. - 12. 5.)

Českou reprezentaci čeká v Calgary, kde se koná letošní vydání světového šampionátu, obhajoba bronzových medailí.

MS už jede v novém átu, ve kterém skupiny nerozdělil sezonní ranking, ale los. Češi se v úvodní fázi turnaje, která začíná v neděli 4. května brzo ráno zápasem s Italy, střetnou také s Japonskem a s Kanadou.

Český tým se do dějiště šampionátu přepravil už v poslední dubnový den, aby měl dostatečný čas na aklimatizaci.

Všechna česká utkání bude vysílat i tento rok živě Česká televize na kanálech ČT sport a ČT sport Plus.


Otevření Síně slávy českého hokeje (7.5.)

V úterý 7. května, tedy těsně před začátkem světového šampionátu, proběhne od 15 hodin slavnostní otevření Síně slávy českého hokeje.

"Nově se síň přesune do reprezentativních prostor v ulici Nekázanka v centru Prahy nedaleko Václavského náměstí. Tedy do míst, která budou snadno přístupná jak pro české, tak i zahraniční hokejové nadšence. Věřím, že se bude jednat o důstojné místo, které zanechá v každém návštěvníkovi ty nejlepší sportovní dojmy," řekl prezident Českého hokeje Alois Hadamczik.

Kromě kamenné síně slávy vznikne i virtuální. Nejen pro přiblížení mladé generaci, ale také aby mohla pojmout co největší počet artefaktů. "Jsme si vědomi historie českého i československého hokeje a jeho úspěchů, stejně jako si vážíme hráčů samotných. Chceme, aby to bylo v nové Síni slávy českého hokeje cítit a aby to bylo patrné," dodal manažer Síně slávy českého hokeje Bedřich Ščerban.


Mistrovství světa v Praze a Ostravě (10. 5. - 26. 5.)

Vrchol sezony, navíc na domácí půdě. Český tým bude hrát v pražské skupině, tedy v O2 areně. Ve skupině se Češi potkají mimo jiné také s Finskem, Švýcarskem nebo Kanadou.

Očekává se parádní hokej doplněn o skvělou atmosféru. Stejně jako v Ostravě, kde se bude velké podpoře těšit hlavně slovenský a polský výběr.

O tom, kdo se fanouškům představí v českém dresu, rozhodně realizační tým po posledním zápase Betano Hockey Games.

Kemp pro univerzitní reprezentaci (25. 5. - 26. 5.)

V roce 2025 se budou konat v Turíně Zimní světové univerzitní hry. V Itálii se představí také český výběr, který se teď na jaře začíná ovat.

Do Karlových Varů byl na konec května svolán tým 22 hráčů, kteří se budou snažit o co nejlepší výkony. A to hlavně v praxi, jelikož svěřence Jaroslava Lišky čekají dva zápasy ve dvou dnech.

TÉMATA: A-tým Para Síň slávy českého hokeje