U18: Slováci jsou brusliví, upozorňuje Benák. Nedvěd chce navázat na výhry z přípravy

Díky druhému místu ve skupině se čeští mladíci do 18 let nejenže nemusí na čtvrtfinále stěhovat, ale čeká je i papírově lehčí soupeř. Hráči ale dobře vědí, že Slováky nesmí podcenit, zejména po jejich poslední vysoké výhře. „Play-off je hlavně o obraně, o to více se na ni budeme soustředit,“ říká útočník Adam Benák. Asistent trenéra Jaroslav Nedvěd po středečním tréninku mluvil o pokoře a výhrách ve vzájemných duelech v přípravě.

Po pondělní porážce s Kazachstánem dostali hráči na úterý volno. "Bylo krásné počasí, tak jsme se byli projít po centru Helsinek a úplně jsme hokej vypustili. Věřím, že si kluci odpočinuli. Na tréninku i v kabině bylo vidět, že mají daleko větší šťávu," přibližuje asistent trenéra Jaroslav Nedvěd. "Byli jsme si vyčistit hlavu," potvrzuji shodně útočníci Adam Benák a Petr Sikora.

Mezitím se navíc tým dozvěděl, že díky ztrátě Švédů se udržel na druhém místě skupiny. Na čtvrtfinále se tak nemusí stěhovat a místo domácího Finska vyzve hratelnější Slovensko. "Vážíme si druhé šance. Musíme ji chytit lépe než proti Kazachstánu," ví Benák, který ale upozorňuje, že Slováci nebudou jednoduchým soupeřem. "Jsou brusliví a nepříjemní. Musíme se na ně připravit."

Podobně mluví útočník Petr Sikora, jehož neznepokojuje, že Slovensko v posledním duelu skupiny rozstřílelo 11:1 Nory. "Myslím si, že když budeme hrát naši hru, tak by neměli dát moc gólů," odpovídá s tím, že klíčem k postupu by mohla být rychlá a útočná hra. Vysokou výhru soupeře sledovali také trenéři, podle Nedvěda ale při přípravě čerpali spíše ze dvou vzájemných přípravných utkání těsně před MS, v nichž Češi vyhráli 3:0 a 4:3 v prodloužení.


"Chceme vyladit to, co se nám proti nim tolik nedařilo, a navázat na to, kdy jsme je přehrávali. Nebudu přesně zmiňovat co," říká s úsměvem Nedvěd.

Upozorňuje na dobré slovenské gólmany, týmu pak velí být při zemi a vyvarovat se chyb z nepovedených duelů ve skupině. "Věřím, že jsme se poučili a půjdeme do zápasu s pokorou. Máme kvalitní mužstvo a výborného brankáře. Teď musíme v kvalitě utvrdit sami sebe i soupeře," pokračuje.

Na středečním tréninku, který z tribuny sledovali slovenští kouči i někteří hráči, se Češi zaměřovali mimo jiné na průniky do útočného pásma. "Musíme se vyvarovat chyb na modrých čarách, které jsou nejvíce nebezpečné. Takové zbytečné ztráty nás můžou stát zápasy," komentuje to Sikora, jenž si zatím na turnaji připsal gól a asistenci. "Play-off je hlavně o obraně, o to více se na ni budeme soustředit," doplňuje ho Benák, střelec jedné branky.

Čtvrtfinále začne ve čtvrtek ve 13:45, v přímém přenosu ho vysílá ČT sport. Utkání se bude hrát v menší aréně ve Vantaa, kde Češi odehráli všechny skupinové zápasy. "Už jsme tady navyklí, je to pro nás domácí prostředí, což je výhoda," kvituje to Nedvěd. "Jiné hráče, než hráli doposud, nasazovat nebudeme. V konkrétním složení můžou být drobné změny, ale základ zůstane podobný," uzavírá komentářem o plánované sestavě.

TÉMATA: U18