U18: Na led chodím rád, ale trenérům se do toho nepletu, říká manažer Vondrka

Z aktivního hokejisty se rychle stal hokejovým funkcionářem. Ještě loni v březnu pomáhal Michal Vondrka k záchraně Českým Budějovicím, o rok později je v pozici týmového manažera důležitým členem reprezentace na MS do 18 let. „Přes sezónu je to v pohodě, ale teď okolo mistrovství toho byl kotel,“ popisuje svoji práci.

K národnímu týmu do 18 let se Michal Vondrka dostal díky hlavnímu trenérovi týmu Davidu Čermákovi, se kterým se potkali v předminulé sezóně v Českých Budějovicích. Vondrka se tehdy připojil k Motoru v listopadu a pomohl mu k záchraně v extralize. "Ale už jsem nějak tušil, že skončím," říká, přičemž zmiňuje i problémy se zdravím.

Extraligový mistr se Slavií tak po sezóně svoji bohatou kariéru ukončil. Od hokeje si však na dlouho neodpočinul, brzy se mu totiž s nabídkou na pozici manažera ozval tehdy čerstvý trenér reprezentační osmnáctky David Čermák. "Volal mi, jestli by mě to nezajímalo. Začal jsem o tom přemýšlet a za dvacet minut jsem mu volal zpátky, že by to mohlo být fajn. Dělám to taky pro to, že si s Davidem rozumím," odpovídá.

A co tedy práce týmového manažera zahrnuje? "Hlavní činností je zajišťovat všechny akce, které v sezóně probíhají," naráží Vondrka na Hlinka Gretzky Cup, přípravné turnaje a kempy a samozřejmě MS. "Když se někam letí, tak řeším hráče, dělám pozvánky, takové papírování. Přes sezónu je to v pohodě, zabere mi to tak týden dva před akcí, ale ohledně mistrovství chodí maily už od listopadu," popisuje.

foto + úvodní foto: Ronald Hansel/Juniorský hokej

Své hráčské zkušenosti ale Vondrka dál využívá v praxi, i během probíhajícího mistrovství ve Finsku se účastní některých tréninků. "Můžu se podílet na diskuzi o hráčích, takže s kluky mám pořád kontakt. Rád s nimi chodím na led, když jsou potřeba nějaké poznatky nebo se zaměřit na přesilovku. Moc se do toho ale nechci trenérům plést," dodává s dovětkem, že o trénování zatím nepřemýšlí: "Ale třeba mě to chytne."

Brzy dvaačtyřicetiletý rodák z Českých Budějovic si kromě svého domovského města a Slavie zahrál extraligu také v Karlových Varech, na Spartě, v Chomutově, Mladé Boleslavi a Pardubicích. Působil také ve finském Kärpätu nebo v KHL v dresu Slovanu Bratislava. Z něj odešel během sezóny 2014/15, kdy se účastnil domácího - a jednoho ze svých tří - mistrovství světa.

"Bylo to nejlepší mistrovství, jaké může člověk zažít. Fantastická atmosféra, žila tím celá Praha," vrací se Vondrka o devět let zpět. "Bydleli jsme v hotelu v Hostivaři, a když jsme jeli do O2 areny, tak okolo silnic stáli lidé a mávali nám," vzpomíná. "Hráči, kteří se tam letos dostanou, si to užijí, protože atmosféra je fantastická. Mám pocit, že se letos překoná rekord v návštěvnosti."

TÉMATA: U18