A-tým: Hledáme ideální kombinace a vazby, říká před zápasem s Finy Kalous

Závěrečná tréninková jednotka před večerním duelem s Finskem se rozjela už od devíti hodin, kdy na led vyjeli hráči, kteří do dnešního klání nenaskočí. Tuto skupinu následně chvíli před 10 vystřídali dnes hrající reprezentanti. Těm byl k dispozici celý trenérský štáb, se kterým nacvičovali různé herní situace.

Na oficiální trénink od 10:00 tedy dorazila pouze ta část hráčů, které bylo oznámeno, že se jich týká účast v dnešním zápase. Z brankářů se na ledě objevili Lukáš Dostál s Petrem Mrázkem, kteří měli od úvodních minut plné ruce práce. Jako první si totiž Češi kombinačně nahrávali přes střední pásmo a následně vyjel jeden z řady k samostatnému nájezdu.

K vidění byla také většina hráčů ze zámoří. „Kluci z NHL budou výrazně začleněni do sestavy. Moc se těšíme, až je uvidíme v akci. Jsme zvědaví, jaký předvedou výkon,“ odtajnil první část skládačky asistent trenéra Jiří Kalous. 

Následně si kouč Radim Rulík svolal své svěřence do středu ledové plochy, kde jim vysvětlil následující cvičení. Jeho náplní byly úniky dvou na jednoho, u kterých se také přihlédlo k očekávané sestavě. „Při výběru řešíme vzájemné vazby, hledáme ideální kombinaci. Především jsme koukali na to, jak nám sem hráči přijížděli. Podle toho jsme také zvolili výsledné formace,“ osvětlil Kalous záměr trenérského štábu. 

Ve zbylém čase pak reprezentanti pilovali rychlé založení protiútoku, situace pět na pět a následně také různé varianty oslabení. 

Důležitá otázka, nejen před dnešním utkáním, je, který z brankářů se postaví mezi tři tyče. „Chtěli bychom v každém zápase dát jednomu z brankářů šanci. Uvidíme, jak se situace vyvine, ale máme nastavený plán, jak by měli brankáři nastupovat a toho se chceme držet,“  vysvětlil Kalous. 

Realizační tým reprezentace v průběhu týdne také rozšířili Patrik Augusta s Pavel Grossem, kteří mají na starosti skauting soupeřů. „Finsko, jak všichni víme, je velmi bruslivé mužstvo. Jejich hráči hrají agresivní styl hokeje a jsou takticky velmi vyzrálí. Když jsme teď sledovali jejich tréninkové jednotky, tak pilují svůj systém a speciální týmy,“ dodal k poznatkům výše zmíněných asistent trenéra. 

S hráči Suomi se národní tým potká znovu přesně za osm dní. Češi s nimi totiž sehrají úvodní klání nadcházejícího mistrovství světa, a tak se nabízí otázka, jak k duelu přistoupit? „V tomto případě nemůže taktizovat, my musíme hlavně pilovat to, co chceme hrát. Kde jinde než v zápase si to můžeme zažít a je třeba si zautomatizovat věci, na kterých tvrdě pracujeme,“ dodal na závěr. 

Přímý přenos utkání nabídne Česká televize prostřednictvím kanálu ČT sport.

Předpokládaná sestava proti Finům: 

Dostál (Mrázek) 

Kempný, Gudas
Mašín, Rutta
Krejčík, Špaček
Ticháček, Zábranský 

Kovařčík O., Kovařčík M., Flek
Zadina, Kodýtek, Stránský 
Palát, Nosek, Kubalík
Zohorna R., Kondelík, Beránek

TÉMATA: A-tým