Parahokej: Znovu bronzoví! Češi v duelu o třetí místo porazili Čínu 3:2

Znovu po roce se v souboji o třetí místo na mistrovství světa v parahokeji střetly týmy Česka a Číny. Utkání nabídlo naprosto identický výsledek 3:2 jako v předešlém roce, a tak se mohou hráči českého národního týmu radovat z obhajoby bronzu.

Češi zkraje utkání nevyužili dvě zajímavé příležitosti a na druhé straně se z rychlého útoku radovali Číňané. Šen I Feng sice napoprvé nepřekonal skvěle nataženého brankáře Kudelu, dorážka Wang Č' Tunga už však skončila v síti.

Závěr úvodní periody však patřil českým barvám. Nejprve vyrovnal přesnou ranou pod břevno Václav Hečko a o pouhých sedmnáct vteřin později využil krásné kombinace Alex Ohar.  


Foto + top: Erica Perreaux / Hockey Canada Images / WPIH

Pavel Kubeš na začátku druhého dějství z pravého kruhu zamířil přesně k tyči a rázem vedli Češi rozdílem dvou branek. O půl minuty později však zakončil rychlý útok Šen I Fenga zakončením do prakticky prázdné klece Ču Čan Fuo a znovu se náskok národního týmu ztenčil. Žádná další branka však v utkání nepřišla.

I přes řadu šancí na obou stranách už gólmani za svá záda nepustili jedinou střelu, Kudela se především blýskl v závěrečném tlaku. Po výhře 3:2 mohou Češi zase po roce slavit bronz z mistroství světa!

"Bylo to těžké, Číňani nám nedali nic zadarmo, nebyli daleko od vyrovnání několikrát, dali nám dost zabrat. My se ale zase posunuli někam dál a já doufám, že to bude mít stoupající tendenci," popisoval gólman Martin Kudela pro web parahockey.cz, k němuž se přidal i kapitán Radek Zelinka: "Rozhodla druhá třetina, kterou jsme dokázali udržet a pak už jsme si řekli, že už to ukončíme a vyhrajeme. Troufám si říct, že to bylo snadnější než loni, ale jsem rád, že jsme to zvládli. My se semkneme vždy v té nejtěžší chvíli, za to jsem na kluky hrozně hrdý."

Trenér výběru Jakub Novotný však chválil všechny hráče za předvedené výkony v Calgary: "Celý turnaj jsme odmakali na 100%. Herně jsme viděli, že jsme se zlepšovali zápas od zápasu, kde jsme to potvrdili v semifinále proti Americe. Teď strašně těžký zápas proti Číně, kdy bylo vidět, že nám nechtějí dát ani kousek ledu a Martin dobře zachytal. Tenhle turnaj jsme ukázali to, že ti, kteří jsou před námi se musejí začít ohlížet."

Čína - Česko 2:3 (1:2, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 10. Wang Č. (Šen), 19. Ču (Šen) - 14. Hečko, 14. Ohar (Kubeš), 18. Kubeš (Geier)

Čína: Ťi - Sü, Cchuej, Čang, Chu, Liu - Wang Č'., Šen, Ču - Čche, Tchien, Čchiou - Sung, Wang Ť

Česko: Kudela - Zelinka, Doležal, Kubeš, Geier, Vrubel - Žižlavský, Hečko, Veselý - Ohař, Sedláček, Habl - Novotný, Kapko


TÉMATA: Para TOP obsah Parahokej