Para hokej: Bronz? Úspěšná sezona, těší trenéra Novotného. Soupeři už nás víc berou

Po příletu z Calgary, dějiště letošního světového šampionátu para hokejistů, čekala na reprezentanty skupina fanoušků, médií i zástupců svazu a partnerů. Vždyť přijel třetí nejlepší tým světa! „Velká dřina,“ ulevil si přímo v terminálu pražského letiště trenér Jakub Novotný.

Platila okřídlená fráze, že obhajovat je těžší než to poprvé slavit?

"Rozhodně. Týmy už se na nás víc chystaly, nebyli jsme černým koněm. Během celé sezony bylo vidět, že nás soupeři vnímají jinak. Byla to daleko větší dřina, a to i mentálně. Museli jsme se opravdu poctivě připravit."

Do dějiště šampionátu jste přiletěli s větším časovým náskokem. Pomohlo to?

"Pomohlo. Hlavně z hlediska časového posunu, abychom tenhle faktor co nejvíce minimalizovali. Minulý rok nám navíc dorazily potřebné věci až den před začátkem turnaje. Tohle jsme taky chtěli eliminovat. Pěkně si to sedlo, mohli jsme si projít město i arénu."

První dva zápasy ve skupině jste z pozice favorita zvládli. Bylo cílem zaručit si postup hned právě díky tomuto?

"Určitě. Nechtěli jsme si to zkomplikovat. Poslední zápas ve skupině jsme hráli s Kanadou. A jít do utkání s nimi s tím, že se rozhoduje o postupu do semifinále, by byl pořádný vabank. Chtěli jsme zvládnout první zápasy, abychom měli jistotu boje o medaili."

Poslední zápas skupiny s Kanadou dopadnul výsledkem 1:5. Jaký to byl duel?

"Měli jsme dost střel i šancí, ale skoro nic jsme neproměnili. Na tom musíme zapracovat."

Ve čtvrtfinále těsná prohra s USA. Co tomu chybělo?

"Trocha štěstí. Ale Spojené státy byly lepší, to přiznáváme. Úplně jsme je nepouštěli do šancí. A když už se do nich dostali, často selhali. My jsme měli dost střel, ale vázlo zakončení."

Vyrovnané to bylo i v zápase o bronz s Čínou. V čem jste nakonec byli lepší?

"Těžko se to hodnotí. Bylo to velmi vyrovnané, Čína měla daleko lepší druhou třetinu. Zápas zlomilo to, že jsme hned dokázali srovnat a následně otočit skóre na naši stranu. Pak jsme byli díky třetímu gólu víc v klidu. Navíc výborně zachytal brankář Martin Kudela. Pochytal jim několik nájezdů, moc nás podržel."

Sezona se tedy hodnotí jako úspěšná?

"Určitě ano. Chtěli jsme ročník zakončit medailí stejně jako loni, navázat na úspěch. Byla to velká dřina, museli jsme potvrzovat umístění, o to to bylo těžší. Jsme spokojení, jak to všechno dopadlo."

TÉMATA: Para TOP obsah Parahokej