A-tým: Čechy čeká náročná zkouška, středeční odpoledne se ponese v duchu bitvy s Dány

Pouť skupinou A bude pro svěřence Radima Rulíka pokračovat od dnešních 16:20, kdy národní tým poženou vyprodané tribuny do boje o cenné body proti Dánsku. Co od duelu očekávat?

Aktuální forma

Čeští hokejisté mají za sebou tři klání na světovém šampionátu s bilancí šesti bodů. Prozatím národní tým nenašel přemožitele po základní hrací době a hned ve dvou případech došlo měření sil až do samostatných nájezdů. 

Nejprve Češi střetli Finy, proti nimž brali dva body za výhru po nájezdech. Následně svěřenci Radima Rulíka bavili O2 arenu gólově bohatým vítězstvím nad Nory 6:3 a teprve v pondělí našli prvního přemožitele. Za soupeře ze země Helvétského kříže totiž poprvé nastoupil Kevin Fiala, jenž hned při premiéře na pražském šampionátu skóroval a následně i díky jeho úspěšnému nájezdu získalo Švýcarsko z utkání bod navíc. 

Dánsko podobně jako naše barvy vstoupilo do turnaje vítězně. Na úvod totiž zdolalo Rakušany vysoko 5:1. Poté však následovaly dvě porážky, nejprve 1:5 s Kanadou a gólově naprázdno dokonce vyšli svěřenci trenéra Gatha proti Norům. S třemi body se tak náš nadcházející soupeř nachází na 6. místě pražské skupiny

Předchozí vzájemná utkání 

V aktuálním ročníku se ještě s Dánskem české barvy nesetkaly, a tak je otázkou, jaký scénář uvidíme? 

Naposledy se Česká hokejová reprezentace s Dány utkala v roce 2022 na olympiádě v Pekingu. Tehdy ještě svěřenci Filipa Pešána museli nakonec zkousnout těsnou prohru 1:2, jediný gól navíc zaznamenal aktuální kapitán národního týmu Roman Červenka.

Celkově bývají duely s Dánskem velmi vyrovnané, často dokonce rozhoduje jediná trefa a mnohdy klání nerozseklo ani základních šedesát minut hry. 

Zajímavá data

Poslední vzájemný zápas a především jeho stav 2:1 nebyl žádná anomálie nebo snad náhoda. Hned poslední tři duely proti Dánům dopadly úplně stejným poměrem, ale s tím rozdílem, že oba rozhodl až penaltový rozstřel. Bude tomu tak i dnes? 

Hubenému výsledku nahrává také fakt, že Češi za tři odehraná střetnutí dokázali vsítit „pouze“ sedm branek v základní hrací době. Tato statistika sama o sobě nezní špatně, ale když vezmeme v potaz, že šest branek nasázeli Češi Norům, tak nám zbývá jedna branka na zbylých 120 odehraných minut. Budou proti Norsku střelci čilejší? 

Koho sledovat?

Rekordman národního týmu Roman Červenka překonal metu 200 duelů v českém dresu a na turnaji se prezentuje skvělými výkony. Proti Finům potvrdil vítězství v nájezdech, proti Norům si pak připsal dokonce dva přesné zásahy. Prosadí se veterán i tentokrát?

Aktuálně nejproduktivnějším forvardem na straně soupeře je hráč Växjö Lakers Joachim Blichfeld. Jeho aktuální bilance je bod na zápas (2+1), navíc ještě v loňské sezóně oblékal dres San Jose Sharks. 

Zajímavost

Poslední měření sil v rámci světového šampionátu proběhlo v roce 2021 na MS v Rize. České barvy ve výsledném součtu odcházeli vítězně za výsledek 2:1 po samostatných nájezdech. Jediným českým střelcem byl tehdy Dominik Kubalík, který se prozatím na turnaji střelecky neprosadil. Protrhne své čekání právě proti Dánům? 

Duel bude možné od 16:20 sledovat v pražské O2 areně, blízké fanzóně nebo na obrazovkách ČT Sport! 

TÉMATA: A-tým TOP obsah