Para hokej: Úžasné pocity, usmívali se Kudela se Zelinkou. Svět už nás bere jinak

Martin Kudela a Radek Zelinka, dvě z nejhlavnějších tváří parahokejové reprezentace. Jednička v brance a lídr obrany, kapitán. Po příletu z mistrovství světa se shodli, že šlo o úspěšnou sezonu s bronzovým nádechem.

"Úžasné pocity," usmíval se na pražském terminálu brankář Martin Kudela. "Podařilo se nám zopakovat zisk bronzu, navíc jsme nebyli úplně daleko od toho, abychom to ještě vylepšili. Chyběla trocha štěstí. Jestli budeme ale makat jako doteď, může se nám to podařit."

Kudela narážel na smolné utkání v semifinále se Spojenými státy. Ty byly sice favoritem, ale vyhrály jen 3:2. Český tým statečně bojoval, nicméně po zápase se víceméně zlobil jen na sebe.

"Mrzelo to hodně," vzpomínal Zelinka. "Pak jsme se po zápase dívali na šance, co jsme nedali... Proti takovému soupeři musíme takové příležitosti proměnit, ale zase se ukázalo, že s nimi můžeme hrát."

Kromě bronzu je právě fakt, že se Česko pomalu dere do absolutní světové špičky, tou nejlepší odměnou. Oba hráči i trenér Jakub Novotný se totiž shodli, že soupeři už český tým vnímají jinak. "Je dobré to vidět. Ukazuje to, že naše práce má smysl," pochvaloval si Kudela. A Zelinka přitakal: "Je vidět, že s námi soupeři víc počítají."


Celý turnaj začal dvěma výhrami proti Itálii a Japonsku. V obou potvrdili Češi roli favorita. "Chtěli jsme mít dobrý vstup do turnaje, abychom se pak mohli odrazit v těch těžších zápasech. První dva duely byly velmi důležité," popisoval obránce.

Splněná povinnost? Jak Kudela prozradil, právě s tímto má někdy tým problém. O to cennější klidné výhry byly. "Pravdou je, že proti slabším máme někdy v ohledu motivace mezery, ale jakmile je soupeř na naší nebo vyšší úrovni, semkneme se," uvedl Kudela.

Takové utkání bylo na programu hned poté, nicméně zápas proti Kanadě skončil 1:5, avšak Češi se dlouho drželi. "Utekla druhá třetina, kde se zápas zlomil, jinak musím pochválit tým za celý zápas," komentoval to Zelinka.

O smolné prohře s USA již byla řeč, v boji o bronz pak další těsný zápas, tentokrát ale na stranu Česka. I díky Kudelovi. "Měl tam vynikající zákroky, naprosto nás podržel. Dal nám sílu do třetí třetiny, kde jsme mu zase pomohli my," smeknul Zelinka.

A celá sezona?

"Měli jsme slabší i silnější chvilky, ale celkově to byl úspěšný ročník," zakončil Kudela.

TÉMATA: Para TOP obsah Parahokej