Sympozium pro trenéry brankářů: S gólmany se tu pracuje dobře, říká Prusek

Trenér brankářů Olomouce Martin Prusek se zúčastnil v Praze sympozia trenérů gólmanů, který se snažil předat kolegům poznatky i ze své hráčské kariéry.

Martine, jak se vám zamlouvá toto sympozium trenérů gólmanů?

"Je skvělé, že se tohle dělá. Sejdou se trenéři gólmanů. Brankář je specifická osoba v tom hokeji a v brance je sám za sebe. Je dobré, že se o takových věcech můžeme na takových seminářích bavit společně."

Může být pro ostatní trenéry gólmanů motivací, že takové odborné akce se dělají s takovými gólmany, jako jste býval vy?

"Nevím, jestli vyloženě motivací, ale spíš tím, že můžeme říct nějaké svoje poznatky. Ti kluci taky chytali. Jestli někdo chytal NHL nebo třeba druhou národní ligu, tak jde o to, aby si na ty věci vytvořil svůj pohled. A také se tady mohou dozvědět nějaké věci, které jim můžou jako trenérům pomoct."

Aplikujete na své svěřence své zkušenosti z NHL nebo jiných štací?

"Je to o přístupu. Ne vyloženě, že bychom dělali věci, které jsme kdysi jako hráči dělali. Přístup je moc důležitý. Samozřejmě je důležité dobře trénovat. Musíte mít k brankářům, které trénujete, takový přístup, aby věřili tomu, co dělají."

Jaký konkrétně přístup máte, jaký funguje?

"Ke každému přistupuji jinak. Bavíme se o tom, co třeba udělat jinak a lépe, ale není to o tom, že by člověk chtěl toho brankáře nějak předělávat. Je to hodně individuální. Je to zase něco jiného než třeba práce s dětmi."

Přistupujete k trénování na klubové a reprezentační úrovni trochu jinak?

"Beru to stejně. Člověk chce udělat úspěch na každé akci, kde je. Chce předávat zkušenosti druhým. Spíše je to trochu rozdílná práce, protože v klubu se se svým gólmanem potkávám téměř každý den a můžeme řešit více věcí do detailů. Například na turnajích Karjaly jste týden, je to krátkodobé. Je to o tom, aby se gólman cítil dobře po psychické stránce. Musíte s gólmanem probírat různé situace, ukázat mu video, ale zase není moc času něco vymýšlet."

Říkal jste při sympoziu, že je dobré pro gólmana koukat na zápasy NHL.

"Důležité je u kluků, aby měli zájem věci vidět a aby věděli, jak se to dělá na nejvyšší úrovni. Musíte je správně trénovat. Když zápasy z NHL vidí, snaží se to dělat přesně tak, jak to viděli, a to platí hlavně u juniorů nebo dorostenců. Pomáhá to v tom, že brankář chce něčeho dosáhnout."

Co jste si z hráčského řemesla přenesl do toho trenérského? Dokážete být přísný a zařvat?

"Jako gólman i trenér jsem klidný. Když trénujete děti, někdy se stává, že kluci v pubertě mají svoji hlavu. Musí tam být cítit respekt. Každý kluk ale jinak reaguje na různé věci. Musíte si k němu vytvořit vztah."

NHL jsem jako cíl neměl. MS? Těžké predikovat

Jak vy vzpomínáte na svá léta v NHL?

"Nikdy jsem to nevnímal jako svůj cíl. Začínal jsem v Porubě, v juniorce jsem šel do Vítkovic na poslední juniorský rok, a najednou jsem byl v áčku. Pro mě to bylo všechno rychlé. Nikdy jsem odmalička nesnil o NHL. Pro mě byla největší meta chytat extraligu. A to, že se to potom podařilo, bylo něco krásného navíc. Já jsem byl hlavně rád, že se to stalo a že jsem to mohl zažít."

Kde jste cítil lépe? V Columbusu nebo Ottawě?

"Vždy je to o tom, kde se vám daří více, a to bylo v Ottawě. Hráli jsme nahoře a měli výborný tým. Fanoušci byli lepší, všechno hrálo pro Kanadu i v těchto věcech. Jak jsem říkal, měli jsme výborný tým. Měli jsme možná i na to vyhrát Stanley Cup."

Pojďme k domácímu MS. Jak hodnotíte jeho průběh a dosavadní počínání českého týmu?

"Mužstvo má určitě na medaili. Bude se zas rozhodovat ve čtvrtfinále, kde je to předěl úspěchu a neúspěchu, je to o jednom zápase. Není to žádná dlouhá série v play off na čtyři vítězné zápasy, tam se ta kvalita mnohem více projeví. Je moc těžké to predikovat."

Čeští gólmani v NHL? Odraz zdejší dobré práce.

K týmu se přidají David Pastrňák a Pavel Zacha. Výkony se ještě mohou tímto zvednout.

"Určitě. Proto přijeli, jsou rozdíloví. Ostatní mužstva ale mají také hráče z NHL, takže mistrovství láká i hráče z NHL jiných národností. Ta koncentrace je velká. Moc jim to přeji. Společný úspěch je něco nádherného, ale uvidí se až ve čtvrtek ve čtvrtfinále."

Všichni tři čeští brankáři hrají v NHL. Čím to je, že Česká republika má mezi brankáři kde brát?

"Myslím, že se tady s nimi pracuje. Dobře se uchopil trend, jak se s brankáři pracuje. V mládežnickém hokeji tak 6-7 let zpět nebyly ty úspěchy hráčů takové, ale kvůli tomu, že měl brankář dost zákroků, tak byl vidět."

TÉMATA: TOP obsah Trenér Brankáři