A-tým: Dva góly při risku bez brankáře! Kanada rozhodla až trefou v prodloužení

V posledním skupinovém utkání si to národní tým rozdal s Kanadou a bylo z toho obrovské drama. Zámořský sok totiž odskočil do dvougólového vedení, které však Češi při risku bez brankáře smazali. I tak ale Kanada rozhodla v prodloužení a zajistila si postup do čtvrtfinále z prvního místa.

Za Dostálem zazvonila tyč

Hned v první minutě dostala Kanada po vyhození Jakuba Krejčíka do hlediště přesilovou hru. Dvakrát se dokázala rychlou kombinací prodrat ke střelám z mezikruží, jenže v obou případech byl Lukáš Dostál v brance úspěšný. Na druhé straně zase po skvělém vypíchnutí zahrozil rychlík Jakub Flek, ale ranou z levého kruhu nepřekvapil Jordana Binningtona.

Dominik Kubalík však také vybojoval přesilovku pro Česko, když byl v souboji ve středním pásmu zasažen vysokou holí do obličeje. Na led tak okamžitě naskočilo bostonské duo společně s Romanem Červenkou, jejich útočné snažení však zhatil ofsajd.

Po nedůrazu v obraně při vyhození kotouče z vlastního obranného pásma předvedla Kanada rychlou a přesnou kombinaci. Pas zpoza branky našel přesně hůl Damona Seversona, jenž tahem propálil bránící hráče a orazítkoval zadní tyč.


Červenka nebyl daleko od gólu

Menší kanadský tlak Češi ustáli a okamžitě se vydali vpřed. Do nejlepší palebné pozice se mezi kruhy probojoval David Tomášek, avšak svižnou střelou nepřekonal připraveného Binningtona, jehož vyrážečka byla včas na místě.

Posily národního týmu byly na ledě velmi výrazné a málem ve spolupráci s kapitánem otevřely skóre. David Pastrňák se prohnal podél mantinelu na pravé straně až na bod pro vhazování, kde mu ale jeden z obránců zablokoval hokejku, a tak po otočce zkoušel nahodit do slotu na Romana Červenku, jenž zády k brance zasáhl jen beton kanadského gólmana.

Půlminutu před druhou sirénou vyrazil na steč Martin Nečas, z pravého kruhu se rozhodl proti vyjetému Binningtonovi nepálit a raději zkusil ještě branku obkroužit, ale před nehlídanou sítí zasáhl u druhé tyče připravený Damon Severson.


Dva risky bez brankáře přinesly vyrovnání

Na začátku posledního dějství vybojovala Kanada přesilovou hru, kterou také okamžitě využila. Po vyhraném buly putoval kotouč na modrou čáru, odkud Owen Power našel na vrcholku levého kruhu volného Dylana Cozense, jenž ranou zápěstím vymetl bližší šibenici za zády zacloněného Dostála.

Početní výhodu však využil i národní tým. Dlouho to vypadalo, že se Kanaďané ubrání, jenže devět vteřin před vypršením dvouminutového trestu pro Connora Bedarda využil Martin Nečas volného prostoru ve slotu pro nečekaný pas, kterým na zadní tyči oslovil zcela volného Dominika Kubalíka, jenž z první zavěsil nekompromisně pod břevno.

Vyrovnaný stav však nevydržel příliš dlouho. Po důrazném napadání totiž Damon Severson vybojoval kotouč u mantinelu a vyzval mezi kruhy volného Dawsona Mercera, který si puk navedl do bekhendu a ranou pod břevno poslal Kanadu zpět do vedení. Navíc po rychlém přečíslení skóroval Brandon Hagel a rázem vedl zámořský soupeř o dvě branky.

Tři minuty před koncem ale hráli Češi přesilovku, kterou umocnili odvoláním brankáře. A vyplatilo se. Dělovku Davida Špačka totiž tečoval před brankou clonící Ondřej Palát a rázem bylo manko pouze jednobrankové. O další minutu později bylo vyrovnáno, a to když Martin Nečas našel na zadní tyči osamoceného Romana Červenku, jenž z bezprostřední blízkosti vymetl bližší šibenici kolem hlavy Jordana Binningtona a poslal utkání do prodloužení.

Prodloužení rozhodl gól v oslabení

David Pastrňák se z levé strany cpal do brankoviště, ale narazil přitom do Binningtona, a tak mohli Kanaďané okamžitě do přečíslení. Pierre-Luc Dubois přebral povedenou žabičku a stál tváří v tvář s Dostálem, jenže ranou na vyrážečku neuspěl. Následně si Češi vybojovali přesilovku, ve které ale unikl Dylan Cozens, se štěstím se k němu odrazil kotouč i po kličce a ranou nad betonem ležícího Dostála rozhodl o dvou bodech pro Kanadu.

Kanada – Česko 4:3 pp. (0:0, 0:0, 3:3 - 1:0)

Branky a nahrávky: 42. Cozens (Power, Paul), 52. Mercer (Severson), 56. Hagel (Tavares), 64. Cozens – 50. Kubalík (Nečas, Sedlák), 57. Palát (Špaček, Červenka), 59. Červenka (Nečas, Špaček).
Kanada: Binnington (Hofer) – Parayko (A), Power, Oleksiak, Byram, Severson, Guhle, Zellweger – Mercer, McBain, Tanev – Bedard, Paul, McCann – Dubois, Tavares (C), Hagel – Mangiapane (A), Cozens, Bunting – Guenther.
Česko: Dostál (Mrázek) – Gudas (A), Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, Špaček – Pastrňák, Zacha, Červenka (C) – Kaše, Sedlák, Palát (A) – Nečas, Kämpf, Kubalík – Flek, Tomášek, Beránek – Stránský.

Konečná tabulka skupiny A:

pořadítýmZVVPPPPskórebody
1.Kanada7520032:1819
2.Švýcarsko7510129:1217
3.Česko7412026:1416
4.Finsko7301321:1410
5.Rakousko7201421:297
6.Norsko7200515:256
7.Dánsko7200515:296
8.Velká Británie7100612:303

TÉMATA: A-tým TOP obsah