A-tým: Charakter týmu se ukázal, šli jsme nadoraz, potěšilo Radima Rulíka

Poslední prověrkou v základní skupině byla silná Kanada. V dresu se státním znakem na hrudi se poprvé v Praze představila i bostonská dvojice, která utvořila formaci společně s Romanem Červenkou. Jak byl hlavní trenér spokojen se změnami a s průběhem utkání?

"Zápas byl bojovný, byl těžký. Snažili jsme se eliminovat přesilovky, respektive nedat jim přesilovky, bohužel vyhozený kotouč hned na začátku. Tam nás podržel gólman. Ve druhé přesilovce tam sehráli výborně celou situaci. Byli na stínu, střelec pálil ze strany a v momentě střely clonící hráč uhnul a tam to trefil úplně do růžku. To nemůžeme nikomu vyčítat, výborně sehrané od Kanady," popisoval trenér národního týmu Radim Rulík.

Našel však i pozitiva, a to především úspěšnou početní převahu: "Strašně jsme byli rádi, že jsme se přesilovkou vrátili do toho zápasu," popisoval a přešel na dva góly Kanady v krátkém sledu: "Bylo to takové vyrovnané a my jsme tam udělali chybu na mantinelu. Samozřejmě, v tom nasazení, v té atmosféře a v rychlosti se stávají chyby. My jsme ji udělali, oni nás potrestali. Potom ještě situace v útočném pásmu, kdy oni hráli takový lob, hráli jsme to tam rukou a bohužel nebyla úplně domluva mezi Honzou Ruttou a Ondřejem Beránkem a oni z toho ujeli a dali vlastně gól na 3:1."

Češi však trenéra potěšili svou bojovností v samotném závěru, kdy během necelých dvou minut vyrovnali. "Charakter týmu se ukázal, ten závěr, tam jsme šli nadoraz. Proměnit dvě power play se silným soupeřem není běžné. Toho si nesmírně cením, že jsme se vrátili do zápasu," popisoval Rulík.


"Věděli jsme, že Kanada je nesmírně silná z těch breakových situacích, čeká na chybu soupeře a snaží se o to přečíslení. Dali nám z toho dvě branky, takže určitě poučení do dalšího zápasu. Z hlediska kvality a úrovně zápasu si myslím, že jsme odehráli nejtěžší zápas na mistrovství. Směrem ke čtvrtfinále, které nás čeká ve čtvrtek, to bylo skvělé utkání," dodal jedním dechem.

Ve čtvrtfinále čekají Čechy Spojené státy, nebo Německo. Kterého soupeře by realizační tým uvítal raději? "Nebudu si přát nic, nechám to osudu, protože už to v rukách nemáme. Měli jsme to v rukách, pokud bychom porazili Kanadu, ale to se nám nepodařilo. Teď už to neovlivníme, takže si počkáme na soupeře a připravíme se," má jasno reprezentační kouč.

Do utkání s Kanadou navíc nově zasáhli David Pastrňák s Pavlem Zachou, a tak byly třeba určité změny v rozestavení útočných trojic. "Je to určitý zásah, ale takhle to je, s tím jsme počítali. Měli jsme dvě varianty, co se týče prvního útoku, rozhodli jsme se nakonec pro Romana Červenku, protože už spolu s Davidem něco odehráli. Není čas na souhru, na to se sehrát, musí to prostě fungovat hned. Z toho důvodu jsme udělali tohle rozhodnutí," vysvětloval Radim Rulík.

Jak byl s bostonskou dvojicí spokojen? "Je na to třeba koukat tak, že odehráli sedmizápasovou sérii s Torontem, šestizápasovou s Floridou. S minimálním odpočinkem a minimálním tréninkem nastoupili do zápasu, není to pro ně jednoduché. Opravdu ten organismus a přelet sehrály určitou roli. Myslím si, že hráli dobré utkání oba dva. Nechali tam stejně jako všichni ostatní všechno," chválil své svěřence hlavní trenér.


TÉMATA: A-tým TOP obsah