A-tým: Je to velká věc, patří hráčům, chválí postup do semifinále Radim Rulík

Svědomitý výkon s postupovou tečkou. Hlavní trenér Radim Rulík po vydřeném vítězství 1:0 se Spojenými státy chválil všechny své svěřence. Kompaktní výkon totiž eliminoval americké zbraně a jediným gólem večera rozhodl Pavel Zacha.

Po čtvrtfinálové bitvě se Spojenými státy nacházel hlavní trenér Radim Rulík jen slova chvály: "Je to velká věc, ale patří hráčům. Měl jsem asi 350 klipů jejich hry, věděli jsme, co od nich můžeme čekat. Hráčům tohle všechno samozřejmě neukazujete, je potřeba vybrat to podstatné. Kluci odvedli skvělý výkon a k nim se přidal i vynikající gólman. Pomohli jsme si přesilovkou a ubránili jejich početní výhody. Amerika až do čtvrtfinále nedostala gól v oslabení, s námi poprvé a žádný sami nedali. To byl klíč a taky skvěle připravený Lukáš Dostál, byl hlavně mentálně nachystaný na všechny situace, které mohly nastat."

„Všichni tam nechali v rámci svých možností úplně všechno. Viděli jsme obrovskou obětavost, srdce.“

Právě gólman byl jedním z klíčových hráčů v dresu se státním znakem na prsou. "Myslím si, že neudělal jediný pohyb navíc. Nejsem specialista na brankáře, ale takhle to na mě působilo. A pak jsem viděl opravdu velký týmový výkon celého mužstva. Všichni tam nechali v rámci svých možností úplně všechno. Viděli jsme obrovskou obětavost, srdce," popisoval Rulík.

Kompaktně fungovala ale i obrana, která před skvěle chytajícím Dostálem čistila nebezpečné prostory: "Neustále cpali puky k němu zpoza branky, stříleli i z rohu. Čekali na šťastný odraz, ale obránci i celkem dobře pracovali hokejkami. Soupeř se k vyložené šanci moc nedostával, a když ano, Lukáš byl ve správném úhlu, dobře nastavený proti kotouči."

Obzvlášť zajímavou dvojici tvořili Radko Gudas s Brady Tkachukem. "Oni se znají, tak Radko dobře ví, co na něj platí. Někteří naši kluci znají své soupeře z NHL velmi dobře, hrají proti nim. Řeknou si to, vědí, co na něj platí," popisoval hlavní trenér.

Velké zápasy občas přináší zajímavé příběhy a jeden z nich napsal ve čtvrtfinále Pavel Zacha. Bostonský útočník totiž naskočil do utkání jako centr první formace a jedinou trefou rozhodl o postupu Česka. "Jsem rád, že to takhle dopadlo, Pavel je ve věku, kdy mužstvu rozhodně má co dát. V NHL se zlepšuje sezonu od sezony a pro nás je strašně důležitou posilou. Ale nejenom on," přiznal Radim Rulík.

Proti Kanadě nastoupil v jedné lajně společně s Davidem Pastrňákem a Romanem Červenkou, tentokrát kapitána vystřídal Ondřej Palát. "Mohlo by to jít ještě dál, uvidíme. Mám nějaký styl, jestli do toho sáhnout, nebo ne. Teď jsem usoudil, že to udělám," narážel kouč na přesun Paláta do prvního útočného tria.

„Byl to tým, který by měl vytvořit základ pro Světový pohár, kam nás nepozvali. O to je tohle cennější.“

Skvělou práci ale odvedl celý tým, silné americké zbraně totiž zůstaly naprosto bez využití. "Neměli ani jeden brejk, přitom na ně hráli. Je to hodně cenné. Co jsem četl, byl to tým, který by měl vytvořit základ pro Světový pohár, kam nás nepozvali. O to je tohle cennější, že jsme zvládli výkon s takhle silným soupeřem," potěšilo Radima Rulíka.

Po dni bez zápasu přijde na řadu semifinále, které odehraje národní tým v sobotu od 14:20 proti doposud neporaženým Švédům. "Další těžký soupeř, přivezli sem do Česka hvězdný tým. Zápas jsem tedy ještě neviděl, ale pro nás by mohl být i úhel pohledu, že Fini s nimi hráli vyrovnaně a prohráli v prodloužení. Chceme se nachystat, abychom podali ten nejlepší výkon," dodal hlavní trenér nakonec.


TÉMATA: A-tým TOP obsah