Týden hokeje - září 24 - sky

A-tým: Krejčík chce hrát, uvidíme, nepředbíhá Kalous. Tým má připravených několik variant

Velký den je tady, finále domácího mistrovství světa s českou účastí. Na dopoledním dobrovolném rozbruslení byl vidět klid, dobrá nálada, odhodlanost. „Pro všechny je to velká věc,“ řekl pak novinářům Jiří Kalous, asistent trenéra.

Na ledě se objevil Lukáš Dostál s Karlem Vejmelkou, dále pak třeba David Špaček, Dominik Kubalík, Lukáš Sedlák nebo Ondřej Beránek.

Stejně jako v posledních dnech, i tentokrát nechali trenéři předzápasovou přípravu na hráčích. "Věřím, že jsme se vyspali dobře. Hrát finále mistrovství světa na domácí půdě není žádná běžná záležitost. Pro všechny je to velká věc," řekl pak Kalous.

Týden hokeje - září 24 - square

Velkým tématem jsou před finále čeští obránci. Jakub Krejčík v semifinále utrpěl zranění, Jan Rutta byl posléze disciplinární komisí suspendován.

Co se týče prvně jmenovaného, šance, že nastoupí, stále je. I díky tomu, že se finále hraje až ve 20:20.

Hrát finále MS na domácí půdě není běžná záležitost. Je to fakt velká věc.

"Kuba utrpěl zranění v obličeji, od toho momentu je v péči lékařů. Uvidíme, jak se to vyvine, roli hraje každá minuta," přikývnul Kalous. "Chce hrát, ale na prvním místě je jeho zdraví. Ale pořád máme ještě čas a prostor jednat."

A situace se druhým jmenovaným? Smutná, ale nezměnitelná. "Je to velká ztráta, ale musíme se s tím vyrovnat. Byl to trest až po utkání, takže se nám to samozřejmě nelíbilo, ale přijali jsme to a bereme to, jak to je," dodal Kalous.

Pochopitelně se tak bude řešit, co dál. Asistent trenéra ale pochopitelně nechtěl odkrývat karty. "Máme něco připraveného, ale všechno se bude odvíjet od stavu Krejčíka," zopakoval.

Nabízejícím se řešením je dopsáním Jana Ščotky na soupisku. To v případě, že by lékaři zhodnotili, že Krejčík skutečně nemůže nastoupit. "Je to jedna z variant," nezakrýval Kalous. "Dvě hodiny před zápasem musíme nahlásit sestavu, administrativně i z lékařského hlediska to chceme stihnout, pracujeme na tom neustále."

Švýcaři? Podobní Švédům, na Fialu dáme pozor

Soupeřem bude Švýcarsko, které v posledních letech zažívá velký hokejový boom. S trochou nadsázky i s českou pomocí, hlavní hvězdou je Kevin Fiala, jehož rodiče jsou Češi. "O jeho kvalitách víme. Je to hráč světové extratřídy, musíme si na něj dát pozor. Z naší lavičky ale nic neodposlechne," usmál se Kalous.

Obecně jde ale o nesmírně těžkého soupeře. Ostatně, Češi se o tom přesvědčili už ve skupině, kde se odehrála velká bitva, která skončila až výhrou Švýcarů na nájezdy.

"Nic se nemění. Od prvního utkání hrají vynikající hokej, ve finále nejsou náhodou. Víme, jakou kvalitu mají. Tomu odpovídá i naše příprava," ujistil. "Výborně bruslí, mají velmi dobře organizovanou obranu, ale zároveň jsou nesmírně nebezpeční dopředu. Dobře vyjíždí ze soubojů a od mantinelů, podobně jako Švédové."


TÉMATA: A-tým TOP obsah

Týden hokeje - září 24 - square Správný sport - square
Správný sport - sky