Premiérová sezona a zlatá tečka? Úžasné, ale začíná další práce, říká Rulík

Hektické období po světovém šampionátu je pryč. Český hokejový národ si stále užívá zlatou medaili, nicméně Radim Rulík, trenér mistrovského výběru, už pomalu začíná s další prací. „Za chvíli to začíná celé na novo,“ usmívá se trenér v rozhovoru pro ceskyhokej.cz.

Trenére, konečně nastalo trochu klidnější období, jak se po celé sezoně a zvlášť MS cítíte?

"Unaveně. (úsměv) Ten úspěch mi došel hned, bylo to úžasné a vyšlo to podle našich tajných přání. Už teď ale začíná další období, další příprava na příští ročník."

Když jsme u toho, máte už na léto nějaké konkrétní pracovní plány?

"Ano, hned v červenci bych chtěl jet s týmem do dvaceti let na kemp do finského Vierumäki. Od srpna se chci zase soustředit na všechny hráče, se kterými chceme počítat do sezony. V extralize chci objet hráče i kluby, možná bych to v tomto směru chtěl i trochu rozšířit. Jednou se k nim podívat v srpnu na přípravné období a potom ještě na podzim, jak se bude blížit Euro Hockey Tour. Prostě to začíná celé na novo."

Sezona měla více milníků. Tím prvním byl Turnaj Karjala. Jak vzpomínáte na to období před ním - cítil jste nervozitu, nebo naopak nadšení?

"Nervózní jsem nebyl, ale ani jsem se extra netěšil. Prostě jsem se jen připravoval na svou práci. Čekali jsme, jak to bude vypadat. Byl jsem na to zvědavý, byla to moje první mezinárodní konfrontace v této pozici."


Potom Švýcarsko a Švédsko. Těžké turnaje, kdy nás i soupeři začali víc číst. Jak bylo těžké se s tím vypořádat?

"Hlavně všechny turnaje společně s Karjalou splnily účel. To bylo to vůbec nejdůležitější. A co se otázky týče, neřekl bych úplně, že byli soupeři lépe připravení. Roli hrály sestavy všech týmů. Švýcaři se nedívají na výsledky a chtějí ohrávat své mladé, čehož se drží, to je mi hodně blízké. My jsme volili jinou filozofii než obě severské země, které dle mě stavěly lepší a lepší soupisky s každým turnajem. Například na turnaj ve Švédsku dovezli domácí společně s Finy to nejlepší, co mohli. Byla to velká kvalita."

Jak přes celou sezonu fungovala avizovaná spolupráce realizačních týmů napříč kategoriemi?

"Byl to první rok, kdy jsme tuto spolupráci navázali a vytvořili. Dopadlo to podle mě nad očekávání dobře. Se všemi to bylo výborné, sešli se trenéři, kteří byli ochotni diskutovat a sdílet informace, což je důležité. Všechny nás to posunulo. A výsledky byly ve všech kategoriích také velmi dobré. Osmnácte se podařil letní Hlinka Gretzky Cup, sedmnáctka zase ve svém neoficiálním mistrovství skončila čtvrtá po parádních zápasech. Šestnáctka zase zazářila na olympiádě. Viděli jsme posun."

Sešli se trenéři, kteří byli ochotni diskutovat a sdílet informace. Všechny nás to posunulo.

A u bronzu juniorů ve Švédsku jste byl přímo na místě.

"Ke dvacítce mám nejblíž, to nemusím zastírat. A tak by to u trenéra áčka mělo být, probíhala hlubší spolupráce. Já byl ve Švédsku, trenér Patrik Augusta zase s námi na našem šampionátu. Chtěli bychom v tom pokračovat."

Díky MS je komplexní hodnocení sezony samozřejmě pozitivní, ale přes to - co vás sezona nejvíce naučila, co vás překvapilo?

"Jelikož to byl můj první rok, nebylo to úplně jednoduché. Ale za vizí, které jsem věřil, že by mohla fungovat, jsem si šel a jsem rád, že se ukázala jako správná. Jak jste totiž řekl, povedla se Praha. A ať už je to, jak chce, sezona se podle toho bude hodnotit vždy. Kdybych někomu řekl, že se nám šampionát nepodařil, ale v přípravných turnajích to nebylo špatné, tak bych s tím neměl šanci nikde uspět."

Výkonný výbor ve vás vložil důvěru i nadále. To do další práce určitě pomůže.

"Důvěra mě těší. Je pro mě důležité, aby se zachoval realizační tým, protože má velmi dobré výsledky. Loni na šampionátu dvacítek i letos. Je mezi námi velká chemie, přál bych si, abychom pokračovali ve stejném složení."

TÉMATA: A-tým TOP obsah