Týden hokeje - září 24 - sky

Titul šampionky? Úžasný, nikdy na to nezapomenu, září Křížová

Denisa Křížová, jedna z opor české ženské hokejové reprezentace, se stala historicky první šampionkou zámořské ligy PWHL. S Minnesotou, kde se bude nově potkávat s draftovanou Klárou Hymlárovou, chce za rok úspěch zopakovat. A taky přidat třešničku na dortu jménem domácí šampionát.

Jaké to je být historicky prvním vítězem PWHL?

"Úžasný! Je to opravdu něco historického a jsem strašně moc ráda, že se nám to povedlo vyhrát, nikdy na to nezapomenu."

Týden hokeje - září 24 - square

Dokázala byste si takový příběh před sezónou vůbec představit?

"Ne, to se opravdu nedá napsat dopředu. Každý o tom sní a dělá pro to maximum, aby na konci sezony zvedl nad hlavu Walter Cup. Náš příběh, naše cesta k úspěchu byla velmi trnitá, a o to víc jsem šťastná, že jsme to dotáhly do vítězného konce. Odehrály jsme snad maximální počet zápasů, zasloužily jsme si to."

Už během prvního kola jste byly blízko vyřazení, čím jste ho nakonec zlomily na svou stranu?

"Po dvou zápasech v Torontu byla řada zase na nás, abychom hrály doma před domácím publikem. Hodně jsme mluvily o tom, že musíme koukat dopředu, soustředit se vždy na jeden jediný zápas, každou třetinu, každé střídání, a na to, co můžeme samy ovlivnit a udělat pro to, aby každá z nás pomohla týmu k úspěchu. A tato mentalita nás dovedla až do finále a až do zvednutí poháru nad hlavu."

Do finále se nakonec probojovaly dva týmy, které do posledních chvil o to play off bojovaly. Je to důkaz vyrovnanosti soutěže?

"Přesně tak, ta soutěž je hodně kvalitní a každý může porazit každého. Těžko se odhadne, kdo v daný den vyhraje. Každý tým má skvělé hráče a realizační tým a to z toho dělá zkrátka tu nejlepší ligu na světě."

Zmínila jste to, obě série jste odehrály na nejdelší možný počet zápasů. Jak moc to bylo fyzicky náročné?

"Bylo to velice náročné, každý zápas se hrál na 100 %, ne-li víc, a to samozřejmě bere hodně sil. Hrály jsme s Torontem a proti Bostonu, což je daleko od Minnesoty, takže i to cestování, trávení času na hotelu a všechny tyto věci byly náročné, jak fyzicky, tak psychicky."

Základní část začala v lednu a do poloviny května se stihlo odehrát 24 utkání, navíc byly proložené repre pauzou. Jak se teď těšíte na zasloužený oddych? 

"Moc! Dlouho jsem nebyla doma, takže konečně zase můžu vidět svojí rodinu a kamarády. Těším se, až si zasloužený odpočinek užiji doma s rodinou."

Je pro vás triumf aspoň malá útěcha po bramborové medaili z MS? 

"Myslím si, že i čtvrté místo je krásné místo, i když do teď mě to hodně mrzí, že jsme Finky neporazily. Byl to zápas, na který nezapomenu. Už teď se těším na další MS, které bude v Českých Budějovicích. Doufám, že tam se nám povede velký úspěch!"

V Minnesotě máte kontrakt i na další sezónu. Věříte, že budete bojovat o obhajobu?

"Určitě, bude to náš cíl a uděláme pro to zase maximum."

Liga má za sebou druhý draft, vybrány byly tři krajanky. Co na to říkáte?

"Holkám jsem už před draftem dávala velké šance. Teď je tam Dáda Pejšová, Noemi Neubauerová i Klára Hymlárová. Pro český ženský hokej to je jen dobře!"

Za mořem trhla PWHL hned několik diváckých rekordů. Jak jste to vnímala?

"Bylo to až neuvěřitelné, kolik lidí chodilo na zápasy v každém městě! Moc jsem si to užívala a atmosféra byla vždycky všude skvělá. V Americe a Kanadě je o ženský hokej velký zájem a věřím, že do budoucna bude chodit ještě více lidí."

Speciálně o Minnesotě se v USA mluví jako o hokejovém státu. Poznala jste to na vlastní kůži?

"Ano, Minnesota celkově žije hokejem, ať už je to jakákoliv věková kategorie nebo liga. NHL je pořád vyprodaná, univerzitní hokej, jak kluci tak holky, mají také plné stadiony a my PWHL jsem měli v průměru 8 až 10 tisíc lidí na zápas, což je super."

TÉMATA: Ženy TOP obsah

Týden hokeje - září 24 - square Správný sport - square
Správný sport - sky