Týden hokeje - září 24 - sky

V Praze se konala schůze trenérů. Spolupráce mezi kolegy je důležitá, říká Rulík

Realizační tým národního týmu při tradičním setkání poskytl ostatním trenérům analýzu hry z vítězného mistrovství v Praze. V hotelu Stages Radim Rulík demonstroval svou taktiku na mnoha herních situacích. Také ostatním koučům radil, co změnit při tréninku a proběhla také debata ohledně zlepšení podmínek pro mládežnický hokej.

A o co vůbec šlo? Ve středu dopoledne se v útrobách hotelu Stages konala schůze s reprezentačními trenéry, přičemž pozvánku obdrželi hlavní trenéři U20, U17 a U15 z "extralig" - tedy z mužské, juniorské, dorostenecké i 9. tříd. 

Tématem bylo vyhodnocení letošních světových šampionátů seniorů a do 18 let a nastínění spolupráce klubových a reprezentačních trenérů v další sezoně.

Týden hokeje - září 24 - square

Hlavní trenér A-týmu Radim Rulík začal setkání s trenéry rozebráním seniorského mistrovství. Po obecném představením přišly na řadu videa ze hry s podrobným rozebráním. Rulík na různých herních situacích osvětlil, čím se jeho mužstvo stalo vítězným. Vysvětlil jeho přechody do útočného pásma, vytváření šancí, ale také i situace, na které si dát pozor v obraně.

"Sjelo se zde opravdu velká spousta trenérů, někteří mají na starost i deváté třídy. Dříve to bylo online, což byly dozvuky doby covidu. Nyní jsme už po únorových akcích mohli udělat první osobní mítink s trenéry. V osobním setkání jsme chtěli vysvětlit spoustu věcí, stalo se to i díky tomu, že u A-týmu budeme i nadále. Chceme na to navázat i během sezony, chceme s trenéry pracovat, aby dostali co nejvíce informací. Tento posun pro ně může být velice důležitý," vysvětluje Rulík.

Během prezentace nastaly i diskuse ohledně určitých situací. Radim Rulík s Patrikem Augustou, trenérem juniorské reprezentace, také připomněli ostatním trenérům důležitost práce s daty. Konkrétně tedy vytíženost konkrétních hráčů při monitorování jejich kondice na trénincích. Rulík se také podělil s různými cvičeními, které by mohly ostatním přinést inspiraci.

"Tahle práce mě baví. Vždy jsem byl jako trenér týmový, jsem takový i v realizačním týmu A mužstva. Nemám problém se podělit se zkušenostmi, které jsem za roky u hokeje nasbíral a ze kterých nyní těžím. Nemám problém se o nich bavit a sdílet je s ostatními. Nebylo tady úplně běžné, že by trenér áčka nic neschovával, prezentoval jsem tu veškeré principy z mistrovství. Myslím si, že to je cesta, jak se více spojit a zlepšovat svou práci," dodává hlavní trenér národního týmu.

Se zkušenostmi z mistrovství se podělil také David Čermák, trenér kategorie U18. Ten se podle jeho slov snažil držet podobné taktiky jako dospělé mužstvo, jeho svěřenci se však do bojů o medaile nedostali. I Čermák rozebral jednotlivé zápasy, přičemž jeho mužstvu dle něj chyběla týmová hra, na čemž chce do dalších let pracovat. V následné diskusi padly některé návrhy na zlepšení podmínek mládežnického hokeje, jednalo se hlavně o tréninky při školní docházce.

TÉMATA: TOP obsah Trenér

Týden hokeje - září 24 - square Správný sport - square
Správný sport - sky