Hlavní cíl: NHL. Na kempu to bude válka, ví kapitán bronzové dvacítky Jiří Kulich

Jiří Kulich zažil přelomovou sezonu ve své dosavadní kariéře. Jako kapitán české dvacítky slavil na mistrovství světa juniorů v Göteborgu bronz, válel také v klubovém dresu, a to za Rochester Americans, a na jeden zápas nastoupil s Buffalem i na led NHL. Svůj poslední rok v mládeži navíc oslavil oceněním pro nejlepšího juniora sezony v anketě Zlatá hokejka.

Sezona byla dlouhá, jak ale Jiří Kulich tráví čas po jejím konci? "Jsem asi spíš ten typ, co vypíná. Dřív jsem byl hokejový maniak, hned po týdnu, co skončila sezona, jsem se dal do práce, teď jsem si dal více klidu. Na nějaké sestřihy se podívám, ale to je asi tak všechno. Snažím se to vypustit," přiznával útočník.

I když v dresu Rochesteru dokázal nastřádat 45 bodů v 57 zápasech, celý průběh nehodnotil Kulich jen kladně: "Nejsem moc spokojený, budu upřímný. Začátek byl slušný, potom bronz na MS juniorů, taky výborné. Pak přišla ta dvouměsíční krize. Ale beru to jako dobrou zkušenost. Lepší, že se mi to stalo v AHL než třeba někdy v NHL. Vím, jak s tím pracovat, jak se učit. Začal jsem pracovat na jiných věcech, a to hlavně z defenzivního spektra. Nebyl jsem jen střelec, ale také jsem se snažil hrát víc do těla, pomoct týmu jinak," popisoval kapitán bronzové dvacítky.

„Začal jsem pracovat na jiných věcech, a to hlavně z defenzivního spektra. Nebyl jsem jen střelec.“

I po konci sezony s nástupem léta však pilně pracuje na přípravě na další ročník strávený v zámoří. "Teď se chystám, jak nejlépe můžu. Na tréninkovém kempu jim nechci dát žádnou šanci k tomu, aby mě mohli poslat zpátky na farmu. Cíl je jasný, být v prvním týmu. Nejlépe zahrát si v Praze," zavelel směrem k Buffalu Sabres, které si to 4. s 5. října rozdá ve dvojutkání s New Jersey Devils právě v české metropoli.

Jak náročná je podle něj cesta pro nováčka až do hlavního týmu Sabres? "Ještě je to čerstvé, ještě jsme spolu nemluvili, ale jsem připravený na to, že to na kempu bude válka," dodával sebevědomě.

„Jsem připravený na to, že to na kempu bude válka!“

Pro české fanoušky však zůstane Kulich spjatý zejména s bronzovým úspěchem reprezentační dvacítky, která po famózní otočce slavila třetí místo v duelu s Finskem. "Emoce jsou sice urovnané, ale vždycky na mě vyběhne nějaké video, nějaká fotka, která mě do toho zase zpátky vrátí. Doufám, že se s kluky v létě uvidíme," přiznával forvard národního týmu.


TÉMATA: U20 TOP obsah