Lvíček ve školkách načal druhý ročník. Ohlasy jsou fantastické, těší Šlégra

Bylo to loni, kdy započal projekt Lvíček ve školkách. Setkal se s úspěchem, a tak dává smysl, že pokračuje i dále. A to i přes léto!

Nejedná se čistě o hokejové tréninky, ale o herní cvičení, která povedou ke zvýšení všeobecné pohybové gramotnosti dětí. Cvičení se konají pod taktovkou pečlivě vybraného profesionálního trenéra, který se na danou věkovou kateogrii specializuje a který je držitelem trenérské licence B (licence poskytnuta při Fakultě tělesné výchovy a sportu) a také s pedagogickými pracovníky dané školky, kteří trenérovi budou během hodiny pohybové výchovy plně nápomocni.

Projekt tedy formou herních cvičení obohatí pohybovou výchovu dětí a zároveň přispěje k procesu, který pomůže zlepšit současný stav ve společnosti.

"Myslím si, že nejdůležitější je k tomu děti vůbec dostat, dnešní doba je zkrátka digitální, počítačová. Děti nám ubývají, protože mají jiné zájmy, vliv na to mají samozřejmě i rodiče. Prvotní je děti ke sportu dostat a poté je včas naučit základy, které jsme se dřív venku naučili automaticky," věří trenér HHK Velké Meziříčí Lukáš Novák.

"Když to přeženu, tak některé děti dnes neumí ani běhat, ale díky podobným projektům se to zlepšuje. Takže prvně motivace a poté celková koordinace a motorika, která dává dítěti určité dispozice ke sportu," dodává Novák klíčové oblasti v rozvoji dětí po sportovní stránce.

Projektu Lvíček ve školkách se vedle trenérů účastní i velká jména českého hokeje. Jedním z nich je i veleúspěšný hokejový obránce Jiří Šlégr, který také vnímá jako klíčovou především motivaci dětí k pohybu.

"Hlavní myšlenkou je rozhýbat děti po celé republice," přikyvuje Šlégr. "Projekt funguje zhruba v 90 třídách, chtěli bychom jej nadále rozšiřovat, ale máme omezenou finanční i trenérskou kapacitu. Samozřejmě budeme dělat vše pro to, abychom projekt rozšířili a třeba oslovili i další sporty, aby šly do podobných projektů. Hlavní je, aby se celá republika a hlavně děti hýbaly," pokračuje.

Projekt má za sebou první ročník a z jednotlivých klubů přichází řada pozitivních ohlasů. Některé z nich díky Lvíčku ve školce přivítaly ve svých řadách i nové členy, kteří by se mimo projekt k hokeji nedostali.

"Zkušenosti, co máme z loňského prvního ročníku projektu, jsou neuvěřitelné, jsou až fantastické, jakým způsobem to děti hltají a chtějí sportovat, chtějí se hýbat. Myslíme si, že jsme vykročili správným směrem," těší legendárního obránce.

Pozitivní ohlasy na úvodní ročník projektu motivují Český svaz ledního hokeje a samotné trenéry k jeho pokračování. "Jednoznačně, jsme na to připravení. Jak jsem již zmiňoval, máme za sebou první ročník a aktuálně pracujeme na čtyřletém konceptu, kde chceme projekt rozšiřovat a prohlubovat. Věříme, že jdeme správnou cestou," dodává na závěr Jiří Šlégr.

TÉMATA: TOP obsah