Projekt Lvíček ve školkách zavítal do Velkého Meziříčí!

Projekt Českého hokeje Lvíček ve školkách“se daří úspěšně rozšiřovat. Zapojilo se již 32 hokejových klubů, a to včetně HHK Velké Meziříčí, který si pro děti z MŠ Čechova ve Velkém Meziříčí připravil zábavný program. Jak probíhalo dopoledne, kterého se zúčastnil také legendární Jiří Šlégr?

Projekt Lvíček ve školkách má za sebou ve Velkém Meziříčí první rok. HHK Velké Meziříčí ve spolupráci s městem Velké Meziříčí a místními mateřskými školkami po celý školní rok pořádal pro děti zábavné sportovní aktivity na místním zimním stadionu.

Čtvrteční dopolední program však byl pro děti opravdu výjimečný. Po přesunu ze školky na zimní stadion čekaly na děti sportovní hry a opičí dráhy, ve kterých si mohli zasoutěžit i s bývalým reprezentačním obráncem a olympijským vítězem Jiřím Šlégrem

"Dnešní program byl zaměřený na koordinaci, jelikož s tím celkově mají děti problémy. Dělali jsme cvičení s koordinací, aby děti uměly udělat dřep, obrat a získaly odrazovou sílu. Prošli jsme celkově pohybovou abecedu, aby děti měly základy pohybu ještě než půjdou do školy, jak tomu bylo dříve," shrnul průběh sportovního dopoledne trenér HHK Velké Meziříčí a organizátor projektu ve Velkém Meziříčí Lukáš Novák

Obdobně popisoval program příměstského tábora také Jiří Šlégr, který se do několika her s dětmi osobně zapojil. "Jde především o pohybovou gramotnost. Ukazujeme jim začátky, hodně na opičích dráhách, kde se učí základní dovednosti v pohybu."

"Přesně to potřebujeme, protože když jsme to před lety dělali ve školách, tak jsme zjistili, že už je pozdě. Jakmile nemají začátky od školky, tak dětem obratnost a pohybová gramotnost chybí, proto jsme se rozhodli jít cestou už od školek," vysvětloval Šlégr zacílení projektu na předškolní děti.

Bývalý reprezentační obránce se do práce s těmi nejmladšími pouští s velkým nadšením, pozvání do Velkého Meziříčí tak s radostí přijal. "Bylo to úžasné, já práci s dětmi miluji. Tam je ta pravá upřímnost, štěstí, děti jsou moc rády, když mohou soutěžit. To je snad to nejdůležitější, proto jsem tady a moc rád to dělám," sdělil své dojmy po konci sportovního dopoledne.

Společenský přesah

Celé akce vznikala jako spolupráce hned několika subjektů, konkrétně Českého svazu ledního hokeje, HHK Velké Meziříčí, MŠ Čechova a města Velké Meziříčí. Všechny zúčastněné strany vnímaly pozitivně nejen hlavní myšlenku projektu, ale i jeho následnou realizaci.

"Spolupráce primárně vznikala mezi HHK Velkým Meziříčím a Českým svazem ledního hokeje, s tím, že probíhala určitá jednání i se zástupkyněmi našich příspěvkových organizací, která vedou předškolní zařízení. Mám velkou radost, že zde dnes stojíme a že tato spolupráce, která vede ke spuštění pilotního projektu v našem městě, byla zahájena," pochvaloval si projekt starosta Velkého Meziříčí Alexandros Kaminaras.

"Obecně je známo, že pohybová gramotnost dětí v předškolním věku je dnes na velmi nízké úrovni a každým rokem se propadá níž a níž. Proto velmi vítáme iniciativu ze strany Českého svazu ledního hokeje, která má za cíl zlepšovat pohybovou gramotnost dětí už v předškolním věku tak, aby do budoucna bylo zajištěno zdraví společnosti," poukázal Kaminaras na společenský přesah projektu.

"Děti chodily na zimní stadion už dříve, naši předškoláci pravidelně chodí trénovat na bruslích, kde se učí koordinaci. Celkově spolupráce s panem trenérem Novákem a Českým svazem ledního hokeje je naprosto skvělá," těší ředitelku školky Zdeňku Požárovou

Lvíček ve školkách se navíc o svou budoucnost ve Velkém Meziříčí bát nemusí, už nyní je jisté že bude pokračovat i v dalším školním roce, kdy se do něj přidá již čtvrtá městská školka.

"Jsme domluvení, že projekt rozšíříme o další školku, aktuálně máme tři. Z projektu nám vyšlo zhruba 13 dětí do hokeje, celkově jich bylo 98. Samozřejmě jsou tu i jiné sporty a vůbec s tím nemáme problém, naopak, chceme vést děti celkově ke sportu. Primárně bychom si však přáli, aby končily u nás na hokeji," přeje si trenér Lukáš Novák.

TÉMATA: TOP obsah