Týden hokeje - září 24 - sky

Nové pravidlo o používání chrániče krku bude aplikováno už v rámci přípravných zápasů

Kongres IIHF v květnu 2024 schválil úpravu pravidel ledního hokeje, která se týká zavedení obecné povinnosti hráčů nosit chránič krku a hrdla proti proříznutí. Podle dosavadního znění článku 9.12 pravidel ledního hokeje byl předmět ustanovení brán jako doporučující, od sezony 2024/25 je ale hráčům stanovena striktní povinnost chránič krku nosit.

Článek tedy nyní je ve znění: "Všichni hráči všech kategorií musí nosit chránič proti říznutí do krku, který je určený pro tento specifický účel a je vyroben tak, aby kryl co největší část krku. Chránič proti říznutí do krku musí být používán správným způsobem a nesmí být v žádném případě nijak upravován nebo nahrazován. Za porušení tohoto pravidla, které následuje po varování hlavním rozhodčím, se uloží menší trest."

Povinnost se navíc vztahuje na všechny věkové kategorie, tedy i kategorie seniorů. Týká se mezinárodních turnajů i evropských soutěží na všech soutěžních úrovních, tedy i extraligy.

Týden hokeje - září 24 - square

Pravidlo bude aplikováno už v rámci přípravných zápasů před sezonou 2024/25.

"V návaznosti na změny pravidel pro sezonu 2024/25, z nichž nejvýznamnější je povinné používání chrániče proti říznutí do krku i v kategorii dospělých, byly klubům na konci června bezprostředně po schválení pravidel Mezinárodní hokejovou federací a aktuálně i rozhodčím rozeslány informace o postupu při přípravných zápasech, kdy toto pravidlo už začne být aplikováno. Hráči bez chrániče odpovídající pravidlům se nebudou smět zúčastnit hry a případně budou i potrestáni dle litery pravidel," říká předseda komise rozhodčích Vladimír Šindler.

"Ustanovení pravidel splňují certifikované chrániče, které zakrývají co největší část krku a zabrání případnému proříznutí bruslí," připomíná Šindler.

Kompletní český překlad pravidel ledního hokeje pro následující sezonu bude na webu Českého hokeje zveřejněn v průběhu srpna.

Celé znění pravidel

TÉMATA: TOP obsah

Týden hokeje - září 24 - square Správný sport - square
Správný sport - sky