U18: Kluci odehráli parádní turnaj, smekl trenér Čermák

Ve finále to bohužel nevyšlo. Do té doby parádní turnaj tak neměl to nejlepší zakončení, jaké si reprezentace přála. Ve finále se znovu utkala s Kanadou, kterou dokázala porazit v přípravném zápasu těsně před startem Hlinka Gretzky Cupu. Zlaté medaile ale nakonec uzmul výběr javorového listu. "Fakt hodně náročné," komentoval to trenér David Čermák.

Poslední zápas bohužel neměl šťastný konec. Češi prohráli poprvé na turnaji, v tu nejhorší možnou dobu. Kanada využila lepšího vstupu do zápasu, v první třetině měla značnou herní převahu, což potvrdila hned dvěma brankami. "Byl to šestý zápas v osmi dnech. Z naší strany byla úvodní třetina slabší, Kanada nám odskočila. Pak už chyběly síly, což ale platí i o Kanadě. Ten hokej už nebyl takový, jaký předtím v průběhu turnaje. Prostě to bylo náročné," shrnul duel David Čermák.

I přestože měl v úvodní periodě soupeř značně více ze hry, český tým rozhodně na ledě nebyl do počtu. Šance se vytvořil, a to hodně nebezpečné. Vždyť jen během prvních dvaceti minut trefil hned třikrát tyčku kanadské svatyně. "Je to hokej, tyčka je tyčka. S tím se nedá nic dělat, prostě to nebyl gól," smutnil hlavní trenér.

Kluci tam nechali vše, bohužel to nestačilo.

Ve druhé třetině branky nepadly. A tak před národním týmem byla těžká zkouška, během posledních dvaceti minut dotáhnout dvougólové manko. "Samozřejmě jsme kluky chtěli vyburcovat. Dostat do nich, že zápas není ztracený. Tak to bylo i po první třetině. Chtěli jsme jim do žil vlít ještě nějakou energii. Kluci tam nechali vše, bohužel to nestačilo," vysvětlil.

Osm sekund před koncem se ještě podařilo snížit Tomáši Poletínovi, to bylo ale vše. Český výběr nenavázal na přípravný duel před startem turnaje a Kanadě podlehl 1:2. "Kanada to byla stejná, rozdíl byl v tom, že minule jsme dávali góly. Šest gólů v zápase, tentokrát jen jeden," srovnal utkání.

I přestože osmnáctka nedosáhla na úplný vrchol, rozhodně se nemá za co stydět. Vždyť dosáhla obrovského úspěchu. "Kluci odehráli parádní turnaj. Teď jsou samozřejmě zklamaní. Finále jsme neuhráli, ale jinak jsme celý turnaj i přípravný duel s Kanadou odehráli velmi dobře. Myslím, že máme na čem stavět," chválil Čermák.

Pro něj to je další trenérské stříbro do sbírky po loňské finálové prohře se stejným soupeřem na stejném turnaji. "Chuť na zlato jsme měli na obou turnajích. Nepovedlo se. Jestli tu zůstanu, tak se o to budeme pokoušet nadále zase příští rok," uzavřel.

TÉMATA: U18 TOP obsah