V Nymburce proběhlo setkání rozhodčích a trenérů napříč soutěžemi

Komise rozhodčích Českého hokeje uspořádala předsezónní seminář, který se uskutečnil zhruba v půlce srpna již tradičně ve Sportovním centru Nymburk.

"Byla to dlouho plánovaná akce, kde se setkali zástupci klubů a rozhodčích. Jsme velmi potěšeni tím, že byla velká účast," těšilo předsedu komise rozhodčích Vladimíra Šindlera.

Akce, která byla rozložena do několika dní a na které se v různých dnech vystřídali trenéři z 1.ligy, 2.ligy a elitních mládežnických soutěží, měla za cíl nejen oběma stranám osvětlit změny pravidel do příští sezony, ale také "obrousit hrany".

"Je to velmi užitečné pro obě strany. Bavili jsme se třeba o situacích z minulé sezony, kde třeba došlo k nedorozumění kvůli neznalosti pravidel," pochvaloval si akci rozhodčí Michael Hranoš.

Ve stejném duchu přikývl i Vladimír Šindler. "To, že jsme na takové nezávislé půdě, je taky fajn. Můžeme se poznat trochu jinak, bariéry se víceméně mažou."

Souhlasil i trenér Radim Skuhrovec, jenž momentálně působí u mládežnických týmů v Českých Budějovicích, bohaté zkušenosti má ale také třeba z extraligového Litvínova.

"Kvituju to, moc mě to zaujalo a trochu otevřelo oči. Komunikace je důležitá a nedílná součást celého mistrovského utkání. Všichni cítíme, že kodex chování se vůči rozhodčím musí zlepšit," dodal.

Jelikož se akce zúčastnilo hodně rozhodčích i trenérů, došlo k zajímavému prolnutí, a to i v rámci jedné osoby. "Mám za sebou 21 let v roli rozhodčího. Teď se to otočilo a jsem na druhé straně," usmál se trenér HC Tábor Milan Dančišin. "Mám k rozhodčím tím pádem pochopení. Taková akce je fajn, například přednáška o emocích byla velmi poučná, interaktivní část poté taky."

Pochopitelně to těší i Šindlera, který zpětnou vazbu označil jako klíč k dalšímu postupu.

"Zpětnou vazbu od trenérů potřebujeme, je to nezbytné. Mám z toho velmi dobrý pocit. Pokud uvidíme dobrou zpětnou vazbu a přesah i v samotné sezoně, což je pochopitelně nejdůležitější, bude to ta nejlepší zpráva," zadoufal.

Zároveň odhalil, jak vypadal například den pro rozhodčí a trenéry z juniorských a dorosteneckých soutěží.

"Velmi dobrou část tady měl třeba pan David Vavruška, někdejší ligový fotbalový trenér. Má bohaté zkušenosti se sportovní psychologií, čímž výborně postavil základní stavební kámen celého semináře," začal a pokračoval: "Ve druhé části jsme se společně snažili najít oblasti, na kterých pracovat, ale také ty, ve kterých se daří."

TÉMATA: TOP obsah Rozhodčí