Týden hokeje - září 24 - sky

Hokej a rodina? S tátou se o své hře radím doteď, přiznává mistr světa Gudas

Rčení, že jablko nepadá daleko od stromu, platí v případě Radko Gudase dokonale. Řízný bek jako by byl kopií svého otce Lea. Právě v něm se v mládí vzhlédl a nebylo cesty zpět – hokej pro něj byl jasnou volbou. „Vyrůstal jsem koukáním na hokej. Jiný sport v podstatě nepřicházel v úvahu,“ vzpomíná.

Hokej je pro něj denním chlebem. Na bruslích stál poprvé už ve dvou letech. A pokud zrovna neměl na zimáku trénink on sám, alespoň tam sledoval svého otce, rovněž úspěšného reprezentanta a skvělého obránce. Díky tátově kariéře tak společně s rodinou strávil většinu času na cestách. "Byl jsem zvyklý cestovat, každý rok to měnit, mít nové přátele," vypráví 34letý tvrďák.

I tomuhle může projekt Pojď hrát hokej pomoct. Nejen v dítěti zapálit chuť po pohybu, sportu a hokeji, ale také jej s rodičem více propojit - čas strávený společně na zimáku nebo cestě tam je jen další z možných výhod.

Týden hokeje - září 24 - square

Ostatně, takhle to bylo i u Gudasů, i když je to u nich díky Leově kariéře pochopitelné.

O tom, jaké je to být obránce, se mohl poradit doma s tátou, který na tomto postu rovněž hrával. S ním se ostatně o své hře radí do teď. "Rozebírá každý zápas, na všechny kouká. V létě mi pomáhá v přípravě a vždycky pro mě má nějakou radu, na čem bych měl zapracovat."

Nicméně hokej ani zdaleka není jen pro potomky hokejistů. Důkazem budiž například číslo z minulé sezony, kdy se Týdne hokeje zúčastnilo téměř pět tisíc malých sportovců! Úzce s tím souvisí také to, že na úplném začátku kariér se rodič o výstroj nemusí starat, což je velká pomoc, a také zboření stigmatu, že je hokej finančně náročný sport.

V útlém věku je potřeba hokej skloubit s kvalitním vzděláním. Své o tom ví i Radko Gudas, který vypichuje například důležitost jazyků. "Když chcete jít do zahraničí, tak je musíte umět. Je to strašná výhoda. Čím mladší dítě je, tím lépe vše slyší a tím snadněji se je naučí."

TÉMATA: TOP obsah Pojď hrát hokej

Týden hokeje - září 24 - square Správný sport - square
Správný sport - sky