Týden hokeje - září 24 - sky

Holkám chci nachystat příjemné prostředí, kde se něco naučí, říká Erbanová o nové roli

Karolína Erbanová má v životopise plno řádků sportovních úspěchů. Medaile sbírala jako rychlobruslařka na světových akcí včetně olympiády a mistrovství světa, jako hokejistka pomohla v roce 2022 k bronzu na světovém šampionátu. Nově je asistentkou trenéra v ženské reprezentaci do 16 let. Za sebou má kemp a čeká ji velká premiéra, 19. září by měla poprvé stát na střídačce v přátelském utkání proti Lilehammeru. "Pořád se učím," říká v rozhovoru pro ceskyhokej.cz.

Jak jste se k roli v národním týmu do 16 let dostala?

"Celkem potichu jsem přešla z hráčské kariéry do role trenéra, specializuji se na bruslení. Hodně jsem se do toho ponořila. S trenérským štábem ženského áčka jsme se potkali, když měl tým kemp v Praze, tam jsme to prodiskutovali a celkem rychle to dali dohromady."

Týden hokeje - září 24 - square

Za sebou už máte několik tréninků, jak to s holkami jde?

"Moje zkušenost je, že holky ve sportu jsou velmi snaživé a rády a rychle se učí. V hokeji to platí dvojnásob. I kvůli tomu, ze holky hrají v klubech a musí se prosadit mezi kluky. Toto jsem vnímala i na kempu v Liberci."

Učit se musíte rychle, že?

"To ano, měla bych se hlavně zaučovat ve věcech, kde mi chybí zkušenosti, což je například koučování v zápase na lavičce."

K tomu je třeba znát i osobnosti hráček.

"Dneska je hodně důležité - a sama to teď v praxi vidím - poznat své svěřence mimo led. Chceme se pokusit mladé hokejistky nasměrovat, dát jim nástroje k tomu, aby uspěly. Být jim takovým parťákem, ne nutně trenérem, co jen dává rozkazy. Chceme vytvořit atmosféru, ve které se budou holky zlepšovat. Nejen na ledě, ale i mimo něj."

S holkami už jste se viděla, a to hlavně na libereckém kempu na začátku září. Jaké to bylo?

"Hrozně jsem se tam těšila! Kemp byl moc fajn. S holkama jsem se seznámila, panovala tam dobrá atmosféra. Obouchala jsem se i já sama, snažila jsem se hodně komunikovat, byť bylo vidět, že to člověk musí balancovat na hraně ženského a juniorského hokeje. Holky jsou přeci jen ještě mladé. Hodnotím to jen kladně."

Budete působit v projektu Future Olympians, který hráčky do 15 let připravuje pro reprezentaci?

"V rámci širšího realizačního týmu tam jsem. Tím, že se kategorie dost prolínají a je to dost důležité pro budoucí reprezentantky, jsem ráda že tam patřím. Pokaždé, když možnost bude a budu mít prostor, ráda tam přijdu."

Posun je obří. Ale pořád je kam růst, nesmíme přestat pracovat.

Jako hráčka jste stopu zanechala, jste tedy ráda, že na vzestupu ženského hokeje v Česku budete mít podíl i nadále?

"Je pravda, že ten posun je obří. Přišly úspěchy i následná podpora. Ale máme kam růst, nedostatků, které můžeme mazat, je ještě hodně. Nesmíme přestat pracovat, musíme se vézt na vlně, která tu teď je."

Máte do sezony nějaký konkrétní cíl?

"To ani ne, spíš dílčí věci. Můj první úkol, který jsem si sama dala pro první dva kempy, byl naučit se jména všech hráček. Takže začínám takhle od nuly. (smích) Chtěla bych vytvořit dobrý pracovní vztah s celým realizačním týmem a holkám vytvořit prostředí, kam budou rády jezdit a kde se vždycky něco naučí."

TÉMATA: Ženy U16 TOP obsah

Týden hokeje - září 24 - square Správný sport - square
Správný sport - sky