Týden hokeje - září 24 - sky

Hokej, ten správný sport! Formuje po všech stránkách, říká Šlégr

V pondělí začal očekávaný Týden hokeje, který přináší více než 160 turnusů, kde je možné začít s ledovým sportem. Jedna z prvních zastávek byla na stadionu pardubického Dynama, kde se dětem věnoval i legendární Jiří Šlégr. „Hokej dítě formuje po mnoha stránkách,“ vysvětluje, proč je hokej tím správným sportem.

Člen prestižního Triple Gold Clubu, jenž sdružuje ty, kteří vyhráli Stanley Cup, mistrovství světa a olympiádu, je dlouholetým patronem projektu Pojď hrát hokej.

I proto dokáže odhadnout, že letošní ročník by mohl patři mezi ty nejúspěšnější.

Týden hokeje - září 24 - square

"Po zlatém mistrovství světa tady tento předpoklad je, i proto děláme v této sezoně hned dva Týdny hokeje. Je to super projekt, taky to po těch letech trochu obměňujeme a doplňujeme, hned ve 33 městech totiž máme trenéra ve školkách, což v souvislosti se sportovní gramotností považujeme za důležité," naráží na další projekt Lvíček ve školkách, o kterém se více dočtete zde a na tomto odkazu.

Šlégr v tomto ohledu zmiňuje i další pozitivní faktor, který zlatý šampionát přinesl. A sice celou sestavu borců, ke kterým může (nejen) mladá generace vzhlížet. Od Lukáše Dostála, Radka Gudase, Michala Kempného až po Martina Nečase nebo Davida Pastrňáka.

"Hokej je národní sport. Vnímá to každý. Věřím, že děcka budou vzhlížet ke svým vzorům," věří Šlégr.

Hokej je národní sport, vnímá to každý. Hokejisti a hokejistky mají své velké vzory. 

Přitakává i pardubický šéftrenér základny, tedy mladičkých hokejistů, Michal Křečan. "Přijde mi, že chodí čím dál víc dětí. A platí to i pro tento turnus. I u nás v klubu jsme zaznamenali rekordní počty v náboru, což nás moc těší," dodává zkušenost z klubu.

Dlouholetý obránce Litvínova ještě rozvedl myšlenku, proč zrovna hokej je sportem, který je pro mladé sportovce a sportovkyně nejvhodnější.

"Každý sport je pro dítě důležitý. Hokej dle mě uje dítě po mnoha stránkách. Ať už jde o zapracování a fungování v kolektivu nebo třeba úcta k autoritám. Aspektů, které jsou užitečné do života, hokej nabízí spoustu. Z mé zkušenosti to můžu potvrdit," říká jasně.

Podobně hovořil i Křečan, sám bývalý hokejista. "Za mě je super, když dítě prožije mládí v hokeji a kolektivním prostředí. Já sám mám parádní vzpomínky, do života hokej dává řád a disciplínu. Když to nevyjde v hokeji, budou to třeba lidé, kteří se o hokej budou dál starat."

Trenér hokejových nadějí pak ještě popsal, jak celý program vypadal. "Je to trochu více o zábavě než o hokeji samotném. Začali jsme v tělocvičně, kde jsme se snažili udělat trochu uvolněnější program včetně překážkové dráhy. Dětí bylo hodně, užili si to. Na ledě jsme byli zhruba hodinu. Třetina ledu byla pro úplné začátečníky, pak nachystáme čtyři stanoviště s různými hrami."

Jasné je, že se nemohlo jednat o standardní trénink. K začínajícím dětem je potřeba přistupovat jinak, čehož si byli všichni zúčastnění vědomi.

"Je strašně důležité přepnout hlavu, dostat se do trochu dětského módu. Ať jsme na stejné vlně, což je klíčové. Musíme být taky trpěliví, není důvod to hrotit, je potřeba se nad to trochu povznést," zakončuje s úsměvem.

Týden hokeje pokračuje až do pátku. Najděte svůj klub a vyražte na stadion!

TÉMATA: TOP obsah Pojď hrát hokej

Týden hokeje - září 24 - square Správný sport - square
Správný sport - sky