Sky – KV 7. 11.

Čeští trenéři čerpali rady od dvojice zámořských koučů se zkušenostmi z NHL

Skvělou příležitost posunout své trenérské schopnosti dostali kouči z celé České republiky. Do Prahy ze zámoří přicestovali Todd McLellan a Jay Woodcroft, kteří mají letité zkušenosti s trenérským prostředím v NHL. Na semináři přednášeli, jak postoupit v kariéře, na co se zaměřit při trénování přesilovek nebo také v situacích na vhazování. Součástí programu byla i návštěva uzavřeného tréninku Buffala Sabres.

Možnost načerpat nové zkušenosti využili nejen zástupci realizačních týmů z různých soutěží, ale i známá jména českého hokeje, včetně lodivodů reprezentačních výběrů. „Já takové příležitosti nevynechám, je to obrovská inspirace pro kouče na každé úrovni hokeje. Podělit se o zkušenosti s trenéry na tom nejvyšším levelu je to, co nás může zase posunout,“ komentoval hlavní kouč reprezentace U20 Patrik Augusta. 

A kdo vlastně byli přednášející? Todd McLellan, bývalý hráč a trenér léta působící v zámořské NHL. V realizačním týmu Detroitu získal na pozici asistenta v roce 2008 Stanley Cup. Před devíti lety vedl také například kanadský národní tým na světovém šampionátu v Praze. V Detroitu získal v roce 2008 prsten pro držitele Stanleyova poháru i druhý aktér, Jay Woodcroft, a to na postu videokouče. S McLellanem poté působil i na dalších štacích. Oba přednášející se ale v kariérách dostali i na pozice hlavních trenérů v NHL. 

Square - KV - 7. 11.

Náplní semináře nebyla jen práce trenérů s jejich týmy, ale i rozvoj jejich vlastních kariér. „Když jsem byl mladší, čerpal jsem od zkušených lidí, kteří se mnou sdíleli jejich poznatky. Teď to můžu předat dál já. Uvidíme, třeba mezi posluchači seděl i nějaký budoucí trenér týmu z NHL,“ usmíval se McLellan, jenž se svým kolegou věnoval úvodní část semináři právě individuálnímu vývoji. 

„Je super, kolik je tady trenérů. Je to výborná odezva, na každém záleží, co si z přednášky vezme. Všichni si můžeme odnést to potřebné pro naši fázi kariéry,“ pochvaloval si Tomáš Plekanec. Kolem tří stovek posluchačů se pak společně přesunulo na uzavřený trénink Buffala Sabres v přilehlé O2 areně. V něm hokejisté nacvičovali třeba hru speciálních formací nebo upravené situace na zmenšeném prostoru. 

Je super, kolik se nás sešlo. Všichni si můžeme odnést to potřebné pro další fázi kariéry.

V odpolední fázi semináře se všichni vrátili zpět do konferenčního sálu. „Oproti první části jsme se pro změnu přesunuli více k samotným herním prvkům,“ popsal Woodcroft náplně odpolední přednášky. Ve své části se věnoval konkrétně vhazováním a momentům kolem něj. McLellan se zase zaměřil na přesilové hry. Nemluvil ale jen o zakončení a systému v útočné třetině hřiště, ale také o přechodu středního pásma či výběru samotných hráčů do speciální formace. 

„Woodcroft i McLellan jsou ohromně zkušení, mají toho za sebou strašně moc. Je skvělé, že nám mohou předat své poznatky, které nasbírali na trenérské dráze,“ těšilo Plekance. Jeho slova doplnil i Augusta. „Chceme u nás zlepšovat nejen hráče, ale i trenéry. A tohle je jedna z cest,“ uzavřel kouč české juniorky.

TÉMATA: TOP obsah Trenér

Square - KV - 7. 11. Správný sport - square
Sky - 50% sleva - dresy

Související články

image nejnovější

ELJ: Soutěž nově vede Liberec, poslední Přerov už dýchá Slavii na záda

celý článek
image nejnovější

Taháky týdne: Před reprezentační přestávkou se bude bojovat na ostří nože

celý článek
image nejnovější

U16: Nejmladší reprezentaci čeká čtveřice přípravných duelů

celý článek
image nejnovější

U18: Český výběr čeká domácí turnaj na jihu Čech

celý článek
image nejnovější

ELD: Snový podzim. Každý chce být první, kdo nás porazí, ví Sedláček

celý článek
image nejnovější

2. liga: Havířov vládne Východu, na Západě se o čelo strhl velký boj

celý článek
image nejnovější

Třináct let v repre? Domácí MS je třešnička, těší se Tejralová

celý článek
image nejnovější

9. třída: Hlavnímu městu vládne Slavia, na Moravě se zvedá Vsetín

celý článek
image nejnovější

Ženy U18: Reprezentace vyrazí na turnaj do Švédska

celý článek
image nejnovější

Nadšení cítíme na každém kroku, těší Šindlera ohledně MS žen

celý článek
image nejnovější

Prodej vstupenek na mistrovství světa žen se spustí v listopadu. Fanoušci vyberou i jméno hrdinky

celý článek
image nejnovější

Hitparáda týdne: Tábor jako na houpačce a třinecká dominance

celý článek
image nejnovější

U20: Augustův tým zamíří do Finska, v nominaci jsou i tři krajánci

celý článek
image nejnovější

ELJ: Po polovině základní části vedou Oceláři, tabulka je však hodně vyrovnaná

celý článek
image nejnovější

VTM: Na triumf stačily i čtyři góly, Jihočeši zaujali nájezdy

celý článek