ELJ: Brno jde do finále po skalpu obhájce, Třinec po skvělém obratu z 0:2

O titul mistrů republiky v kategorii juniorů si zahrají mladíci Třince a Komety Brno. Hladší cestu do finále měli Jihomoravané, kteří přemohli obhájce titulu ze Sparty 3:1 na zápasy. Naopak série Ocelářů proti Karlovým Varům potřebovala plný počet pěti utkání a Slezané v ní dokonale zvrátili nepříznivý stav 0:2.

HC Sparta Praha - HC Kometa Brno 1:3

Praha versus Brno, Sparta versus Kometa. První ze semifinálových sérií logicky poutala velkou pozornost, a to nejen proto, že se střetli dva z favoritů letošního ročníku soutěže. Na jihu Moravy na ni slyšeli i fanoušci, kteří v prvních dvou zápasech vytvořili skvělou atmosféru - přišlo jich 1259, respektive 1377!

Kdo sledoval oba duely, ten viděl po jedné vítězné radosti z každé strany. První patřila Brňanům, kteří třemi góly během 86 sekund druhé třetiny otočili skóre z 0:1 na 3:1, čímž položili základ vítězství 5:2. U čtyř branek byl Adam Boltvan (2+2). Vzápětí ale Pražané vrátili úder, a to už díky senzačnímu nástupu - do dvanácté minuty skórovali třikrát a přestože domácí dotahovali, Petr Hauser v závěru zpečetil výhru 4:2.

"Předvedli jsme parádní výkon v první třetině. Brno nás poté dostalo pod tlak, ale ustáli jsme to a ten jeden zápas, který jsme tu chtěli vyhrát, jsme vyhráli," hodnotil pro hc-kometa.cz sparťanský trenér Tomáš Netík. "Situaci 1:1 známe, do Prahy pojedeme alespoň pro jedno vítězství, když už ne pro dvě, abychom ten pátý zápas odehráli doma," reagoval domácí kouč Karel Beran, jenž připomněl čtvrtfinálovou sérii s Libercem.

Ta semifinálová však ani nemusela dojít do páté bitvy. Jihomoravanům se povedlo to, o čem asi jen tajně snili - na ledě obhájců mistrovského titulu vyhráli v obou případech a domů se už vraceli s postupem v kapse! Vyrovnaný třetí zápas zlomil v 54. minutě Robin Rakus, ještě vyrovnanější čtvrtý rozhodl až minutu před koncem prodloužení Jan Ekrt.

"Moc nás to mrzí. Šance byly na obou stranách a mohli jsme to překlopit na svou stranu. Všechna utkání ale byla kvalitní a kluky to může jen posouvat," hledal alespoň pozitiva Netík pro hcsparta.cz. "Věděli jsme, že Sparta je silný tým, k tomu i loňský mistr. Chtěl bych poděkovat soupeři za férovou semifinálovou sérii a myslím si, že pro naše kluky to jsou neskutečné zápasy, které je posouvají dál. Byl to obětavý, soustředěný výkon a celé mužstvo si po celou sezonu šlo za svým cílem a snem. Je to odměna za celoroční práci a máme z toho obrovskou radost," líčil Beran.

1. zápas: Kometa - Sparta 5:2 (0:1, 3:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 34. Otava (Boltvan), 35. Boltvan (D. Svoboda, Otava), 35. Habermann (Chludil, F. Němec), 44. Otava (K. Horváth, Boltvan), 59. Boltvan - 11. Stěpančuk (Odehnal, Senčák), 38. Odehnal (Samson, Hauser).

2. zápas: Kometa - Sparta 2:4 (0:3, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 30. Ekrt (Rakus), 44. D. Moravec - 1. Žmola (Hauser, Daníček), 10. Fábry (Hrabík, Bareš), 12. Poláček (F. Novák, T. Bartoň), 60. Hauser (Hrabík, Odehnal).

3. zápas: Sparta - Kometa 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 24. F. Novák (Senčák, J. Červenka) - 3. J. Nesvadba (Zembol), 54. Rakus (Ekrt), 60. D. Moravec (D. Svoboda, Otava).

4. zápas: Sparta - Kometa 3:4 po prodloužení (1:2, 1:0, 1:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 16. Samson (Hrabík, Hauser), 31. J. Tůma (Hrabík, Hauser), 44. Odehnal (Stěpančuk) - 7. Zembol (TS), 18. Ekrt (D. Moravec, D. Svoboda), 45. Otava (D. Svoboda, Zembol), 70. Ekrt (F. Němec). 

HC Oceláři Třinec - HC Energie Karlovy Vary 3:2

Druhá série mezi favorizovaným Třincem a Karlovými Vary se od začátku vyvíjela úplně jinak. Oceláři, kteří ve čtvrtfinále překypovali skvělou ofenzivou, si najednou nevěděli rady. Oba úvodní domácí zápasy tak překvapivě prohráli, když se navíc pokaždé prosadilli pouze jednou!

Energie v čele s vynikajícím gólmanem Adamem Ebenstreitem potvrdila skvělou tradici jediné inkasované branky na zápas, kterou se chlubila už předtím proti Boleslavi. Nyní vyhrála po výsledcích 2:1 a 3:1. Poprvé uspěla díky obratu během pouhých 62 sekund druhé třetiny, podruhé naopak nepovolila soupeři skórovat až do úplného závěru, kdy už disponovala bezpečným vedením.

Slezané tak mířili přes celou republiku s hrozbou vyřazení. Odvetné dvojutkání bylo o den posunuté a Třinec ho zahájil velmi povedeným výkonem. Na konci druhé třetiny odskočil z 1:0 na 3:0, což mu dodalo do finiše klid a Jakub Král inkasoval pouze jednou. Stejně jako o den později, kdy Energie v prvních dvou třetinách neproměnila jasnou převahu a v té třetí se jí zápas rozplynul.

Aktéři se tak ještě jednou vrátili na východ k rozhodující páté bitvě. Ta nabídla nejdramatičtější přestřelku, v níž se událo mnohé: Třinec skóroval už v první minutě, Vary otočily na 2:1 a vedly ještě 3:2. Jenže chvilku poté Oceláři dvěma rychlými góly zlomili skóre na svou stranu, a to už definitivně. Nakonec i díky hattricku Michala Ramika zvítězili 6:4 a dokonali tak perfektní obrat v sérii.

Finále už se hraje na čtyři vítězné zápasy a odstartuje v úterý 9. dubna na ledě Třince, kde se bude hrát i druhý den. Fanoušci v Brně uvidí odvety v sobotu 13. a neděli 14. dubna. Nového mistra po pražské Spartě, která nakonec získala bronzové medaile, poznáme nejpozději v neděli 21. dubna.

1. zápas: Třinec - Karlovy Vary 1:2 (1:0, 0:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 12. Holinka (Volas, Cedzo) - 30. Šmajda (Zolnaj, Záhejský), 31. M. Novotný (Bulka, Pastor).

2. zápas: Třinec - Karlovy Vary 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 59. Ramik (Haas) - 35. M. Váňa (Záhejský, Šmajda), 58. Galnor (Čihař, M. Váňa), 59. Adámek (Varvařovský).

3. zápas: Karlovy Vary - Třinec 1:4 (0:1, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 57. M. Beran I (Záhejský, Šmajda) - 6. Bartoš (Holinka), 37. Haas (Cedzo, R. Mrtka), 39. Gerych (Spěváček, Ošmera), 49. Cedzo (Ramik, Haas).

4. zápas: Karlovy Vary - Třinec 1:3 (0:0, 0:0, 1:3)
Branky a nahrávky: 60. M. Novotný - 42. Gerych (Spěváček, Holinka), 45. Holinka (Šilar, Kozlík), 57. Haas (Ramik, Cedzo).

5. zápas: Třinec - Karlovy Vary 6:4 (1:1, 1:1, 4:2)
Branky a nahrávky: 1. Ramik (Cedzo, Haas), 39. Ramik (Kurbaka, Holinka), 45. Šutý (Ošmera, Haas), 47. Šilar (Bartoš, Kozlík), 54. Ramik (M. Pospíšil, Haas), 56. Kozlík (Pánek, Šilar) - 17. Záhejský (M. Váňa, Bulka), 22. Šmajda (Záhejský), 44. Šmajda (Záhejský, Bulka), 60. M. Váňa (Bulka, Dorot).

Rozpis zápasů finále play off

Úterý 9. dubna - 1. zápas:
HC Oceláři Třinec - HC Kometa Brno

Středa 10. dubna - 2. zápas:
HC Oceláři Třinec - HC Kometa Brno

Sobota 13. dubna - 3. zápas:
HC Kometa Brno - HC Oceláři Třinec

Neděle 14. dubna - 4. zápas:
HC Kometa Brno - HC Oceláři Třinec

Středa 17. dubna - případný 5. zápas:
HC Oceláři Třinec - HC Kometa Brno

Pátek 19. dubna - případný 6. zápas:
HC Kometa Brno - HC Oceláři Třinec

Neděle 21. dubna - případný 7. zápas:
HC Oceláři Třinec - HC Kometa Brno

Foto: Ondřej Postl, HC Sparta Praha; Martina Sikorová, hcocelari.cz


TÉMATA: ELJ