ELJ: Zembol zlomil svůj bývalý klub. Teď si jdeme pro titul my, hlásí

Předloni byl nejlepším střelcem sparťanské juniorky, ale na vysněný titul s ní nedosáhl a jeho tým vypadl v semifinále play-off. Teď už si Jakub Zembol finále zahraje. Bude to však s Kometou, a ještě navíc poté, co Brňané vyřadili právě Spartu! Zásluhu na tom měl i sám dvoumetrový útočník.

Semifinálová série Komety se Spartou patřila mezi ozdoby letošního ročníku DHL extraligy juniorů. Pražané do ní vstupovali v pozici obhájců mistrovského titulu, jenže rival jim snahy o další úspěch rázně ukončil. Kometa slavila postup po vítězství 3:1 na zápasy.

"Pocity jsou samozřejmě strašně super, zvlášť ještě vzhledem k naší rivalitě Praha - Brno. O to je to sladší a jsme strašně moc rádi, že jsme se dostali do finále," rozplývá se Jakub Zembol, jenž rozesmutnil své bývalé spoluhráče. Ve Spartě totiž působil mezi lety 2019 a 2022. "Na jednu stranu je to super, na druhou s nimi trošku soucítím. Oni to ale vyhráli minulý rok a teď si jdeme pro titul my," usmívá se.

Zembol neodehrál celou sérii. Kometa ho postrádala od druhého zápasu čtvrtfinále proti Liberci, i tak ale vyválčila postup. Nejurostlejší hráč celé soutěže se vrátil až na třetí duel semifinále. Jak v něm, tak poté ve čtvrtém utkání zaznamenal velmi rychlý bod a přispěl k pozdějším výhrám.

"Hlavně ten gól mi hrozně pomohl, získal jsem takový klid," vrací se k trefě z trestného střílení, kterou "odšpuntoval" poslední bitvu. "První zápas jsme hráli výborně a zaslouženě vyhráli. Ve druhém se mi to povedlo zase ve druhém střídání, trošku se štěstím, ale padlo to tam. Sparta nás v některých pasážích možná přehrávala, ale naštěstí jsme si s tím poradili a urvali poslední bod," kvituje.


Ano, zatímco v Brně si oba soupeři vedli nerozhodně, v Holešovicích byli stoprocentní hosté. O tom se jim možná ani nesnilo... "Jeli jsme tam vyhrát aspoň jeden zápas. To se nám podařilo, pak měli oni nůž na krku a my jsme mohli být relativně víc v pohodě. Ke konci si myslím, že jim trochu docházely síly, i ty psychické, a my jsme toho využili a rozhodli," říká Zembol.

Se svými bývalými spoluhráči byl v kontaktu. "Samozřejmě jsme se bavili, ale jak to říká Péťa Hauser: V zápase jsme nepřátelé, po zápase kamarádi," culí se brněnský čahoun, jemuž se v novém klubu na druhý pokus podařilo to, co ve Spartě ne: Vybojovat postup do finále. "Je to můj poslední rok v juniorce a jsem za to strašně moc rád. Uděláme všechno pro to, abychom vyhráli," slibuje.

O titul se Jihomoravané nakonec utkají s Třincem, který proti Karlovým Varům předvedl senzační obrat. První dva zápasy ztratil, ale další tři získal. "Byl to zajímavý průběh. Vary vedly 2:0, což se asi nečekalo, ale měly hrozně mladý, šikovný tým," chválí Zembol. "Proti Třinci to bude určitě těžká série, zvlášť když se mu vrátili hráči z Frýdku-Místku," tuší.


Jakub Zembol působí v juniorské extralize jako overage hráč. Letos vystřídal trojici týmů - A-mužstvo Komety, prvoligový Přerov a právě brněnskou juniorku. "Sezona pro mě byla taková nahoru - dolů. Začal jsem v áčku, tam se bohužel nedařilo. Nevím, možná to na mě i trochu padlo a dostával jsem se z toho. Dostal jsem možnost v Přerově, kde jsem trošku ožil. Teď chci pomoct tady," popisuje.

Ve hře tedy nakonec zůstane minimálně do poloviny dubna. Finálová série bude o to zajímavější, že se hraje už na čtyři vítězná utkání. "Pro každého hráče je to super zkušenost. Myslím si, že to budou parádní zápasy, takže ať lidi přijdou," zve Zembol, jenž věří v ještě lepší návštěvy, než které přišly v Brně na semifinále. "Hrozně bychom si jako celý tým přáli, kdyby přišlo hodně lidí, potáhli nás dopředu a byli naším sedmým hráčem," vzkazuje.

Foto: Ondřej Postl, HC Sparta Praha; Ivo Dostál, hc-kometa.cz

TÉMATA: ELJ