ELJ: Finále obratů a úžasných návštěv. Zlaté medaile putují do Třince

Fantastický příběh napsali ve finále play-off DHL extraligy juniorů hokejisté Třince. Přestože stejně jako o kolo dřív prohrávali 0:2 na zápasy, nakonec slaví mistrovský titul. Otočili totiž i poslední tři zápasy série proti brněnské Kometě, přičemž v posledním duelu předvedli největší obrat z 0:3 na 6:3.

HC Oceláři Třinec - HC Kometa Brno 4:2

Úvod série byl pro mladé Oceláře černou můrou, podobně jako v semifinále. Znovu totiž nezvládli první dvě utkání na domácí půdě. Přestože v obou předvedli velmi aktivní nástup, Kometa je pokaždé už během první třetiny zpražila třemi brankami. Dominovala v ohledech, které play-off rozhodují, byla nesrovnatelně důraznější v klíčových prostorech a také výrazně efektivnější.

Kraloval také její brankář Jan Kavan, který během dvou dnů inkasoval jediný gól a působil takřka neprůstřelným dojmem. Poprvé totiž Jihomoravané vyhráli 4:1, podruhé dokonce 6:0. Druhý zápas ukázal ve skvělém světle dvojici hráčů mladšího ročníku 2006 Adam Veselský (2+2) - Jindřich Habermann (2+1).

Oba týmy ale věděly, co Oceláři dokázali v semifinále. Tehdy mířili do Karlových Varů s naprostou nutností vyhrát oba zápasy, což zvládli. A teď svůj počin zopakovali! Vůbec jim přitom nevadilo, že čelili bouřlivé atmosféře brněnské Winning Group Areny. Na utkání si našlo cestu 3228, respektive 3652 diváků, což znamenalo nejvyšší návštěvy na českém mládežnickém hokeji za řadu posledních let.


Třinec si v polovině třetí bitvy rychle vypracoval vedení 3:0, o které však po vzepětí domácích úplně přišel - gólem v předposlední minutě. Ještě před koncem základní hrací doby však díky Robinu Gerychovi rozhodl! Na druhý den naopak jako první inkasoval, ale následně skóre čtyřmi brankami převrátil a sérii tak vyrovnal.

"Stav série je 2:2, zbývají dvě tři utkání do konce sezony. Musíme se opět nastartovat, musíme do toho jít skromně a pokorně, nepřipouštět si, že se ta utkání doma neuhrála, a musíme přidat. Co se týče fanoušků, bylo to skvělé. Pro kluky je to odměna, že fanoušci přišli. Jsme za to nesmírně šťastní, vytvořili výbornou kulisu. Všichni moc děkujeme, že přišli kluky takto podpořit," vzkazoval na webu Komety její trenér Karel Beran.

"Předně bych chtěl poděkovat všem fanouškům a rodičům, kteří si našli cestu na tento mládežnický hokej. Myslím si, že oba dva dny byl k vidění krásný hokej. Přijeli jsme sem s obrovskou pokorou a podařilo se nám srovnat stav. Teď série začíná opět od nuly a my se těšíme na náš led," souhlasil s ním třinecký René Mucha.

Za klíčovým třetím vítězstvím v sérii směřovali Brňané. Třinec na jeho ledě opět zaskočili dvěma trefami a i po druhé třetině vedli 3:1. Jenže Oceláři dvěma góly během minuty srovnali! Drama pak rozsekl nádhernou individuální akcí Miroslav Holinka, jenž prokličkoval zkoprnělou obranou soupeře a zakončil přesně. Oceláři tak otočili i stav série a najednou jeli na jih Moravy v nadějné pozici.


Ten úplně nejlepší obrat si nechali až na šestý souboj. Po aktivním startu znovu jako první inkasovali a povzbuzená Kometa si najednou vypracovala luxusní náskok 3:0. Jenže... Trefa Oskara Haase z trestného střílení ve 30. minutě zahájila neskutečný comeback. Haas ve třetí části snížil, asistoval u vyrovnání Michala Ramika a ve dvojnásobné přesilovce otočku završil!

Brňané mohli znovu srovnat také ve výhodě pěti proti třem, jenže v ní narazili na nejlepší zákrok třineckého dorostence Davida Skácela, jenž do branky putoval za stavu 0:3. Nakonec i dochytal mistrovskou cestu, neboť výhru Třince zpečetili do prázdné branky znovu Ramik a Vojtěch Spěváček.

"Je to úleva a obrovské zadostiučinění za odvedenou práci a dřinu. Nejenom pro nás trenéry, ale pro celou organizaci. Myslím, že jsme předvedli parádní hokej. Podařilo se nám předvést další obrat, dneska už to nebyla asi náhoda. Byl to několikátý zápas," radoval se Mucha, jenž loni s týmem skončil stříbrný. Teď dosáhli třinečtí junioři na třetí mistrovský titul za posledních osm let.

"Gratuluji Třinci k prvnímu místu. Hlavně bych chtěl poděkovat klukům za celou sezonu. Série byla vyrovnaná, hosté byli možná šťastnější, tak to ve sportu bývá, vyhrát může jen jeden a kluci odvedli maximum. Chtěl bych poděkovat fanouškům, že nás v celém play-off podporovali," vzkázal Beran, jehož svěřenci vybojovali krásné stříbro. Především na diváckou kulisu ve finále pak do konce života nezapomenou, závěrečný duel sledovalo znovu skvělých 2590 fanoušků.


1. zápas: Třinec - Kometa Brno 1:4 (0:3, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 22. M. Pospíšil (Ošmera, Haas) - 7. A. Pospíšil (Otava), 13. Halačka (A. Pospíšil), 15. Veselský (A. Pospíšil, Habermann), 46. Zembol (Bůžek, F. Němec).

2. zápas: Třinec - Kometa Brno 0:6 (0:3, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Veselský (Habermann), 16. Habermann (Veselský, Chludil), 17. Bůžek (Němec, Horváth), 37. Habermann (Veselský, Chludil), 39. Veselský (Ekrt, Němec), 59. Rakus (Ekrt).

3. zápas: Kometa Brno - Třinec 3:4 (0:0, 1:3, 2:1)
Branky a nahrávky: 39. Ekrt, 50. K. Horváth (Zembol, Veselský), 59. Habermann (F. Němec, Ekrt) - 30. Cedzo (Šutý, Haas), 31. M. Pospíšil (Cedzo, Kurbaka), 32. Mikula (Buják, Rybnikár), 60. Gerych (Šilar).

4. zápas: Kometa Brno - Třinec 1:4 (1:2, 0:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 9. Ekrt (Rakus, Moravec) - 15. Cedzo (Spěváček), 19. Kozlík (Šilar, Volas), 50. Haas, 55. Ošmera (Haas, Kozlík).

5. zápas: Třinec - Kometa Brno 5:3 (0:2, 1:1, 4:0)
Branky a nahrávky: 39. Cedzo (Kozlík, M. Pospíšil), 45. Spěváček (Cedzo), 46. Kozlík (Haas, Král), 56. Holinka (Ramik, M. Pospíšil), 60. Kurbaka (Haas, Šutý) - 5. Veselský (Chludil, Zubíček), 9. Ekrt (Habermann, A. Pospíšil), 40. Otava (Bůžek).

6. zápas: Kometa Brno - Třinec 3:6 (2:0, 1:1, 0:5)
Branky a nahrávky: 9. J. Nesvadba (K. Horváth), 12. Zembol (K. Horváth), 26. K. Horváth (Otava) - 30. Haas (TS), 44. Haas (Pospíšil, Ramik), 49. Ramik (Haas), 50. Haas (Ramik, Holinka), 60. Haas (Ramik), 60. Spěváček (Šilar, Šutý).

Foto: Markéta Křížová


TÉMATA: ELJ