VTM: Český výběr padl až ve finále. Dohromady mladíci vstřelili 29 branek!

Z akce projektu Výchovy talentované mládeže v Benešově poskládal trenérský štáb dvaadvacetičlenný tým, s nímž následně odcestoval na mezinárodní turnaj do rakouského Salcburku. Na turnaji pak výběr z Česka sebral druhé místo, zaujal ale skvělou ofenzivou.

Česká kanonáda ve druhé třetině režírovala obrat se Slovenskem

I když měl v prvním duelu národní tým herní převahu, v úvodní části nedokázal proměňovat své příležitosti. Navíc dvakrát v krátkém sledu inkasoval, a tak ho nečekal lehký úkol. Už ve čtvrté minutě otevřel skóre Olekšák a o tři minuty později se k němu přidal i Kačmáry.

Druhá perioda však jednoznačně patřila Čechům. Ve 25. minutě utkání se v rozmezí pouhých čtrnácti vteřin prosadili Maxmilian Mareš s Melicharem Kovářem a rázem bylo vyrovnáno. To však ze strany talentovaných nadějí nebylo vše, ke střelcům se totiž přidal i obránce Matyáš Tureček. Po trefě Kryštofa Vrbaty následně odcházel národní tým do šaten s dvoubrankovým vedením.

Slováci se však rozhodně nevzdávali a ve třetí periodě přidal Olekšák po svém druhém zářezu v duelu kontaktní branku. O definitivní uklidnění se však v 54. minutě postaral Michal Hartl, který zakončil stav utkání na 5:3.

Česko - Slovensko 5:3 (0:2, 4:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 25. Mareš (Němec), 25. Kovář (Suchý), 31. Tureček (Kučera, Šejc), 36. Vrbata (Horáček, Kovář), 54. Hartl (Němec, Mareš) - 4. Olekšák (Šimončič), 7. Kačmáry (Krajňák, Ferreira), 48. Olekšák (Šimončič, Pisarčík).

Česko: Osvald - Hájek, Horáček, Hynek, Korhoň, Sanejstr, Tureček - Blengino, Hartl, Hörnig, Kovář, Kučera, Mareš, Němec, Šejc, Suchý, Vrbata.

Slovensko: Husár - Žák, Klačanský, Donoval, Figula, Botka, Čongrády, Ferreira, Podkonický - Kačmáry, Marianek, Medvec, Pupava, Šimončič, Olekšák, Vrabec, Cíbik, Gergel, Korheľ, Pisarčík, Krajňák.


Výběr Bavorska nezastavil ofenzivní sílu Čechů

Talentovaní Češi rozjeli kanonádu už v samotném úvodu utkání. Po trefě Eliáše Matouška se v rozmezí pouhých pěti minut hry zapsali do listiny střelců další tři hokejisté, a to Jakub Kyncl, Josef Suchý a Melichar Kovář.

Ve druhé periodě se bavorský výběr statečně bránil, avšak nevytvářel si větší množství příležitostí. Na druhé straně Češi neslevili ze své aktivity a před druhou sirénou přeci jen přidali další zásahy. Josef Suchý s Petrem Hörnigem zvyšovali už na 6:0.

Mladíci nezastavovali ani s vysokým vedením, Josef Suchý navíc na začátku posledního dějství dokonal hattrick. Následně asistoval i na branky Melichara Kováře a Jakuba Kyncla, po nichž upravoval v tu chvíli na 10:0 Eliáš Matoušek. Bavorsko se dočkalo čestného gólu až v poslední minutě, kdy sebral Martínkovi čisté konto Samoilenko.

Výběr Bavorska - Česko 1:10 (0:4, 0:2, 1:4)

Branky a nahrávky: 60. Samoilenko (Hilbert, Lamprecht) - 6. Matoušek (Michálek, Kyncl), 11. Kyncl (Blengino, Konvalinka), 14. Suchý (Vrbata, Horáček), 16. Kovář (Hájek, Horáček), 37. Suchý (Horáček), 38. Hörnig (Šejc, Tureček), 42. Suchý (Vrbata, Hájek), 52. Kovář (Suchý, Vrbata), 53. Kyncl (Vrbata, Suchý), 57. Matoušek (Blengino).

Výběr Bavorska: Dützka - Rekis, Henning, Binder, Hordt, Krüger, Adam - Kempf, Schwarz, Bösch, Lamprecht, Heinze, Köppel, Samoilenko, Onderko, Kascak, Hartmann, Gerg, Hilbert, Rirdel.

Česko: Martínek - Hájek, Horáček, Konvalinka, Michálek, Sanejstr, Tureček - Blengino, Hartl, Hörnig, Kovář, Kučera, Kyncl, Matoušek, Šejc, Suchý, Vrbata.

Salcburk na domácím ledě padl rozdílem třídy

V úvodní periodě nasázel národní tým hned sedm branek, navíc dva hráči zapsali hattrick. Michal Hartl se radoval ze svého třetího gólu v utkání už v 16. minutě, chvíli před odchodem do šaten se k němu přidal také Maxmilian Mareš. Další trefu navíc obstaral Melichar Kovář a po úvodních dvaceti minutách nabral Salcburk vysoké manko.

I druhou část hry měli Češi pevně ve vlastních rukách. Matěj Kučera a Dario Blengino totiž upravovali už na 9:0.

V závěrečné periodě navíc zapsal svůj čtvrtý zásah Maxmilian Hareš, druhý zase v 58. minutě Matěj Kučera. Proti domácí akademii Red Bullu Salcburk tak Češi na ledě dominovali a po jasné výhře 11:0 se probojovali do finále.

EC Red Bull Salzburg -  Česko 0:11 (0:7, 0:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 7. Mareš (Němec, Hartl), 7. Hartl (Hynek, Němec), 9. Kovář (Hájek, Kyncl), 13. Hartl (Hynek, Němec), 16. Hartl, 16. Mareš (Němec, Hynek), 20. Mareš (Korhoň), 28. Kučera (Suchý, Horáček), 36. Blengino (Kyncl), 43. Mareš (Hartl, Konvalinka), 58. Kučera (Suchý, Horáček).

Salcburk: Lemberger (41. Bauer) - Hudritsch, Grossberger, Schaffarczyk, Dietz, Beckel, Kostomaj-Valencak, Ferner - Dumrau, Goger, Wagner, Hartmann, Hauert, Diez, Bloch, Sinner, Silajdzic.

Česko: Osvald - Hájek, Horáček, Hynek, Konvalinka, Korhoň, Michálek - Blengino, Hartl, Kovář, Kučera, Kyncl, Mareš, Matoušek, Němec, Suchý, Vrbata. Trenéři: Fiala a Kočara.


Slováci po těsné výhře berou první místo

Do finále naskočili lépe Slováci, které hned ve 3. minutě poslal do vedení Krajňák. Národní tým se ale nedal, a ještě v úvodní periodě stihl vyrovnat, když se z branky radoval Maxmilian Mareš.

Prostřední dějství však bylo v gólové režii Slovenska. V rozmezí pouhých pěti minut se prosadili Pupava, Kačmáry a Podkonický, čímž si naši východní sousedi vypracovali slibný náskok do poslední třetiny.

I když Češi zabrali, zvládli se dotáhnout pouze na rozdíl jedné branky. V 54. minutě snižoval Petr Hörnig a 64 sekund před vypršením základní hrací doby se ještě trefil Stanislav Sanejstr, ale vyrovnat už národní tým nedokázal. Po těsné porážce 3:4 ve finále se Slovenskem tak končí patnáctka na turnaji v Salcburku druhá.

Česko - Slovensko 3:4 (1:1, 0:3, 2:0)

Branky a nahrávky: 19. Mareš (Kyncl, Tureček), 54. Hörnig (Kučera, Šejc), 59. Sanejstr - 3. Krajňák (Pupava, Klačanský), 28. Pupava (Marianek, Podkonický), 30. Kačmáry (Medvec, Ferreira), 33. Podkonický (Marianek).

Česko: Martínek - Hájek, Horáček, Hynek, Korhoň, Sanejstr, Tureček, Konvalinka, Michálek - Blengino, Hartl, Hörnig, Kovář, Kučera, Mareš, Němec, Šejc, Suchý, Vrbata, Kyncl, Matoušek. Trenéři: Fiala a Kočara.

Slovensko: Hornáček - Žák, Klačanský, Donoval, Figula, Botka, Čongrády, Ferreira, Podkonický - Kačmáry, Marianek, Medvec, Pupava, Šimončič, Olekšák, Vrabec, Cíbik, Gergel, Korheľ, Krajňák.

TÉMATA: VTM