VTM: Poprvé pod vlajkou Česka? Snažili jsme se odvést maximum, říká trenér Fiala

Trenér Vojtěch Fiala, který letos dovedl Liberecký kraj k bronzu na MČR krajů a s Bílými Tygry vyhrál extraligu 9. tříd, za sebou má zajímavé dny. Nejprve musel vybrat to nejlepší, co letošního ročník Výchovy talentované mládeže nabídnul, potom tento výběr vedl na mezinárodním turnaji v Salcburku. O tom, jak se hráčům dařilo, promluvil pro ceskyhokej.cz.

S turnaji VTM jste měl co dočinění celou sezonu. Sledoval jste hráčský progres, jak se vám líbila kvalita?

"Celý projekt VTM, včetně mistrovství krajů a finálových akcí v Benešově či Salcburku, dává hráčům možnost zahrát si v podstatně vyšší konkurenci, než jakou nabízí klasická klubová úroveň U15. To platí ostatně i pro trenéry a pozorovatele, kteří mají možnost vidět své hráče pod větším tlakem."

Do Benešova byli sezváni ti nejlepší. Potvrdilo se na ledě, že se jedná o nejlepší hráče z ročníku?

"Dá se to tak říct, ale zároveň je určitě několik dalších hráčů, kteří by pozvánku také zasloužili, nicméně z důvodu zranění, končícího play off dorostu nebo smůle jim unikla a na akci nebyli. To ale určitě neznamená, že si neřeknou o pozvánku do U16 hned v příští sezoně."

Benešovský turnaj ovládl výběr Západ. Čím to?

"Tím, že jsou finálové výběry rozděleny geograficky, tak do výběru západu spadaly týmy jako Liberec, Karlovy Vary, Plzeň, Slavia Praha... Tedy týmy, které letos v extralize 9. tříd patřily ke špičce a jejich lídři ve výběru Západ nechyběli."


Poté jste v podstatě přes noc museli vyřadit velkou spoustu kluků. Po nedělních zápasech dalších několik. Jak náročné to bylo?

"Už v sobotu ráno, před prvním zápasem v Benešově, dal Milan Razým jako trenér U16 hráčům kredit za jejich proběhlou sezonu. Už to, že tam seděli, značilo, že udělali kus dobré práce a že je možnost si sezonu ještě protáhnout. Ale ano, výběr se ze 45 postupně zúžil na 20, kteří jeli na turnaj do Rakouska."

Co rozhodovalo? Rozdíly musely být opravdu těsné.

"Byly parametry, jak herní, technické, tak charakterové, které se sledovaly a podle kterých jsme chtěli hráče vytipovat, není to jenom o gólech a asistencích. Byli určitě hráči, kde byla jasná shoda u všech, ale také hráči, kde rozhodovalo pár hlasů. U posledních míst na soupisce skutečně rozhodly maličkosti."

Jednalo se o rozhodnutí vás trenérů, nebo do toho promluvili i zástupci reprezentací?

"Na akci v Benešově jsme byli u každého výběru dva trenéři, kteří dali také svá doporučení, ale zároveň byli hráči celý víkend pozorováni z tribuny reprezentačními trenéry a manažery, kteří měli nakonec hlavní slovo."

Události v rychlém sledu pokračovaly, a to v podobě turnaje v Rakousku. První zápas přinesl první výhru nad Slováky, nic jednoduchého to ale nebylo, že?

"Slováci byli houževnatí a už na rozbruslení na sebe upozornil také vysoký brankář, který odvedl v zápase výbornou práci. Po první třetině jsme se i přes naši herní převahu pakovali do kabin za stavu 0:2. Byli jsme hurá dopředu, tak nám ta první přestávka pomohla srovnat hlavy a některé principy a postupně jsme zápas obrátili a dovedli k výhře 5:3."


Následně jste zdemolovali Výběr Bavorska a domácí Salcburk. Dva zápasy, 21 vstřelených gólů. Byl rozdíl opravdu tak velký?

"Oba výběry byly v porovnání s námi i se Slováky zkrátka slabší, ofenzivně jsme dominovali, hráče jsme chtěli mít nastavené, ať hrajeme 60 minut stejně aktivně, ale když vedete takovým rozdílem, tak to často směřovalo k přehrávání akcí, dlouhým střídáním a nižší intenzitě. Rozdíl ve skóre měl být ještě větší."

Ve finále jste se střetli se Slováky, ti vám porážku oplatili. Jaký to byl zápas?

"V první řadě jsme byli rádi, že hrajeme opět se Slováky. Už první zápas měl náboj. Příprava byla jasná, potvrdit hru, kterou jsme po celý turnaj ofenzivně bavili, ale zároveň být přímočařejší v útočném pásmu, abychom se poučili z přehrávání akcí v první zápase. To, že nám to Slováci budou chtít vrátit a budou hrát poctivě dozadu jako v první zápase, jsme také čekali. Moc nás mrzí i štve, že nám poslední zápas o jeden gól proplul mezi prsty, ale zpackali jsme si to sami, Slováci si góly v druhé třetině zasloužili a obecně byli velmi bojovní na obou koncích hřiště. Nezbavím se pocitu, že jsme měli pořád v hlavě, že to tam nějak napadá."

"Ročník 2009 má rozhodně co nabídnout"

Nejvíce do očí praští česká ofenziva, byla tam ta kvalita opravdu znatelná?

"Bez poctivé defenzivy není cesta k úspěchu. Defenzivou nemyslím jen obránce, ale celkově hru bez kotouče a plnění si svých úkolů. Ofenzivně má ročník 2009 rozhodně co nabídnout, jsou tu velmi šikovní hráči a myslím, že hodně z těch, kteří byli v Salcburku se budou objevovat i na příštích repre akcích. Ale nemůžeme se chválit za zápasy 10:1 nebo 11:0. Prosazovat se budou muset kluci proti Švédům, Finům, Švýcarům..."

Pro kluky to byla příležitost porvat se o reprezentační dres. Byla na nich tato touha vidět, mluvili jste o tom s nimi?

"Přesně o tom celá akce byla, dát si co největší šanci příští rok pro nominaci do U16. Dílčí odměnou pro hráče za celou sezonu a počínání si ve VTM programu byl tento sraz, který měl vším okolo opravdu parametry reprezentace. Myslím, že všichni hráči musí ocenit servis, který měli. Od manažerky, doktora, kustoda až po trenéry. Tímto i za mě velké díky celému realizáku a hráčům, že jsme se pro pár dní mohli stát společně týmem Česka a udělat maximum. I když to sportovně nevyšlo v posledním zápase, dostali jsme zkrátka cennou a tvrdou lekci."

TÉMATA: VTM