ELJ: Ramik si cení zlaté juniorské tečky. Tým měl vnitřní sílu, chválí kouč Mucha

Letošní vyvrcholení DHL extraligy juniorů nabídlo opravdu strhující příběh. Hokejisté Třince do něj sice mířili z pozice vítěze dlouhodobé části, ale v semifinále i finále prohráli úvodní dva zápasy. Těžkou situaci však ustáli, kromě toho otočili i poslední tři zápasy finálové série s Kometou a po nejvydařenějším obratu z 0:3 na 6:3 oslavili mistrovský titul.

"Je to úleva a obrovské zadostiučinění za tu práci a dřinu. Samozřejmě nejenom pro nás trenéry, ale celou organizaci. Myslím si, že jsme předvedli parádní hokej. To, že se nám v posledním utkání podařil obrat, už asi nebyla náhoda, protože to byl už několikátý zápas," přiznal z úsměvem po zisku titulu hlavní trenér Ocelářů René Mucha.

Náhoda to skutečně nebyla. Třinec prokázal zaprvé schopnost obracet nepříznivý vývoj sérií, zadruhé i samotných zápasů. Raději by se samozřejmě obešel bez nutnosti cokoli otáčet, ale i z první pozice si musel projít neskutečně těžkým průběhem play-off.

"Asi jsme to vždycky nějak podcenili a nezvládli hlavami. Měli jsme ale strašnou sílu v útoku a bylo super, že každý uměl dát gól. Každý nám v určité části play-off pomohl, když jeden nemohl, druhý za něj zaskočil," cenil si útočník Michal Ramik, jehož týmu bylo úplně nejhůř v semifinále. Nezvládl totiž obě domácí utkání s Karlovými Vary a už si nesměl dovolit jediné zaváhání.

Po cestě přes celou republiku mu navíc přidělaly potíže při skládání sestavy i maturity některých hráčů. "Hlavně jsme do toho šli jako do normálního zápasu. Ne že bychom se báli nebo hráli zanďoura. Prostě jsme věděli, že když do toho dáme všechno, tak je dokážeme porazit," vybavil si Ramik náladu před třetím semifinále. "To se nám nakonec povedlo třikrát za sebou a tu sérii jsme vyhráli," připomněl.

Situace s dvěma domácími prohrami na úvod série se opakovala ve finále. "Nebyla ale tak tragická," věděl Mucha, že díky nutnosti získat čtyři vítězství k titulu měli Oceláři tentokrát na obrat víc času. "Věděli jsme, že z Brna musíme přivézt minimálně jedno utkání. Když se nám podařila obě dvě, bylo to skvělé," uznal.

Slezané pak dokonali comeback, když doma otočili pátý duel z 1:3 na 5:3 a v Brně ten šestý dokonce z 0:3 na 6:3! "Tým měl vnitřní sílu a sebevědomí, že to dokázal otáčet," cenil si Mucha ze všeho nejvíc poslední, mistrovské bitvy. "Musím říct, že se hrálo před krásnou diváckou kulisou. Co víc si může trenér přát než takhle otočit zápas a dovést to k titulu?" ptal se.


Ano, na finálovou sérii z letošního ročníku se dlouho nezapomene právě díky návštěvám v brněnské Winning Group Areně. Tři zápasy zde sledovalo dohromady 9470 příznivců, což je naprosto fantastické číslo. Už jen fakt, že Oceláři v roli hostů všechna tři utkání vyhráli, svědčí o tom, že bouřlivá kulisa ve prospěch Komety jim žádným způsobem nevadila.

Naopak. "Bylo to super. Chtěli bychom fanouškům Brna poděkovat, protože to se na juniorském hokeji tady v Česku moc nestává. V té atmosféře se nám hrálo skvěle. Doufám, že nastolí nový trend, že by u nás na mládežnický hokej mohlo začít chodit víc lidí. Aspoň na to play off," vzkazoval Ramik. "Všichni trenéři nasávají tuhle atmosféru. U nás se hraje play-off A-týmu a nešlo najít termíny tak, aby nás přišel podpořit fanklub, který byl s A-týmem," mrzelo jen trenéra Muchu, že Třinec doma na podobné návštěvy nedosáhl.

Právě Michal Ramik mohl slavit unikátní úspěch. Jako jediný ze současného kádru byl totiž u minulého titulu juniorky Třince - před dlouhými pěti lety. Byť jen částečně, neboť jako mladíček odehrál deset utkání v základní části.

"Byla to moje první sezona v juniorech. Tým byl tehdy skvělý - hráli tam Adam Raška, Jonáš Peterek nebo výborný Nick Malík v bráně," vzpomínal Ramik, jenž se od té doby vypracoval v mazáka. Většinu z uplynulých dvou ročníků už strávil mezi dospělými ve Frýdku-Místku, ale na vrchol sezony se vždy vrátil do juniorky, aby ji pomohl dotáhnout k úspěchu. Loni to vyšlo jen částečně, neboť Oceláři prohráli ve finále se Spartou, ale letošní vrchol už pro něj byl dokonalý.


"Nebylo to vůbec snadné, vrátit se do juniorky po sezoně odehrané v první lize. My jsme navíc měli sezonu ve Frýdku obzvlášť těžkou a bojovali jsme každý zápas o to, abychom nespadli. Nakonec se nám to povedlo," cenil si Ramik. "Začátek juniorského play-off pro mě osobně nebyl jednoduchý, ale po čtyřech zápasech se to nakonec zlomilo, nějak jsem se našel a jsem rád, že jsem aspoň trošku pomohl týmu."

Ano, v posledním utkání pomohl dvěma góly - vyrovnávacím a uklidňujícím do prázdné branky. "S Oskarem Haasem a Adamem Cedzem jsme přišli s tím, že nám kluci vybojovali první místo v základní části, a chtěli jsme jim jenom pomoct. Je to skvělý pocit," radoval se Ramik, který si nemohl přát lepší závěr juniorské kariéry. "Je to hezká tečka. Loni nám to nevyšlo, tak jsme rádi, že jsme se letos poučili, dali do toho všechno a vyšlo to," doplnil.

Přínosu overage juniorů Ramika s Haasem si cenil i René Mucha. Byť také on upozornil na to, že ve čtvrtfinále s Pardubicemi to od nich ještě nebylo ideální. "Museli trošičku přepnout, sžít se s jinou rolí. Na začátku jsme je měli s Adamem Cedzem složené dohromady, ale nakonec jsme udělali změnu a ta nám vyšla. Měli jsme štěstí na zásahy do týmu a změny v sestavě," uzavřel třinecký kouč.

Foto: Markéta Křížová


TÉMATA: ELJ