A-tým: Vrchol sezony je tady! Česko otevírá MS proti Finsku

Vrchol sezony a svátek hokeje je tady! V pátek večer započne český výběr v O2 areně proti Finsku svou pouť světovým šampionátem. Kupředu poženou svěřence Radima Rulíka beznadějně vyprodané tribuny.

AKTUÁLNÍ FORMA

Poslední turnaj před MS českému týmu objektivně nevyšel. Herně ani výsledkově. Po porážkách proti Finsku, Švédsku a Švýcarsku to uznal i trenér Radim Rulík.

Kamenem úrazu byla téměř nulová produktivita, český tým se ve třech zápasech prosadil jen dvakrát. Nicméně forma předtím byla parádní, a sice šest výher za sebou.

Co Finsko? To přijelo do Brna na Betano Hockey Games se třemi výhrami za sebou (pokaždé proti Švédsku) a tuto bilanci potvrdilo. 4:1 proti Česku, 3:1 proti Švýcarsku a 4:3 po nájezdech proti Švédsku. Postrachem soupeřů se v Brně stal gólman Harri Säteri.

PŘEDCHOZÍ VZÁJEMNÁ UTKÁNÍ

V aktuálním ročníku se Češi utkali s Finskem hned čtyřikrát, pokaždé během pravidelných zastávek Euro Hockey Tour. S hráči země tisíců jezer drží národní tým vyrovnanou bilanci, když zvítězil ve dvou případech a dvakrát odcházel jako poražený.

Úplně poslední měření sil proběhlo právě před týdnem v Brně. Finsko se v polovině zápasu dostalo do vedení, které ještě před koncem periody navýšilo. Když se ve 48. minutě prosadil Oliver Kapanen, bylo jasno. Malou naději vykřesal Jáchym Kondelík, nicméně tečku za utkáním dali Finové gólem do odkryté klece.


ZAJÍMAVÁ ČÍSLA

Byť se Finsko vždy pyšní kvalitní defenzivou, budou tomu už dva roky, co se Češi nedokázali proti Suomi gólově prosadit. Od té doby se v osmi vzájemných duelech pokaždé prosadili alespoň jednou, přičemž se vymyká duel z této sezony, kdy Rulíkova parta dokonale zaskočila Finy v jejich domácím prostředí a nasázela jim sedm branek.

U Finů je zajímavá celá sezona. Má totiž vzestupnou tendenci. Zatímco Turnaj Karjala a začátek turnaje ve Švýcarsku seveřanům vůbec nevyšel, od té doby válí. Dvanáct výher ze třinácti pokusů a dva vyhrané turnaje, to je úctyhodný počin.

KOHO SLEDOVAT?

Dvě posily z NHL. Na obránce Radka Gudase byla upřena velká pozornost už v Brně. Tam ukázal, jak kvalitní je a jakou posilou se hned po příletu stal. Tvrdá hra, nekompromisní chování před bránou, ale také podpora dopředu. Navíc byl zvolen asistentem kapitána.

A pak David Kämpf. Nikdy nebude plnit titulky novin hattricky a ofenzivními kouzly, ale jeho platnost do obrany je pro trenéry neocenitelná. Přesně proto byl povolán po vypadnutí z play off.

"David bude mít tu samou roli jako v Torontu. Měli jsme na tuto pozici více variant, ale rozhodli jsme se jednoznačně pro něj. Dával nám největší smysl. Navíc bude v herním tempu," vyjmenovával pozitiva trenér Rulík.

Pokud ve finském dresu nastoupí, pak bude pod zajímavé sledovat sedmnáctiletého Konsta Heleniuse, který zaujal už v Brně a v sezoně stihnul setkání hokejových elit do 18 i 20 let.

ZAJÍMAVOST

Nebude to v této sezoně poprvé, co se Česko střetne v O2 areně s Finskem. Na začátku prosince se totiž na pražském ledě odehrál úvodní zápas Švýcarských hokejových her, a to právě se Suomi. Češi vyhráli 2:1.

TÉMATA: A-tým TOP obsah