A-tým: Spoluhráčů se zastanu v každé situaci, velí Gudas

Radko Gudas byl na Betano Hockey Games hodně vidět. Rozdával hity, dirigoval obranu a ukázal, že přijel jako lídr. To bylo podtrženo těsně před mistrovstvím světa, kdy byl řízný obránce jmenován asistentem kapitána.

Jste asistentem Romana Červenky, jak volba probíhala?

"Všichni se shodli, že Roman je ten správný člověk. Všichni s tím souhlasíme. Nemyslím si, že si můžeme přát lepšího člověka, který nás vedl."

Bude tato role souviset i s nehokejovými věcmi?

"Budeme se snažit, jak to půjde. Jde o to, abychom si v kabině říkali věci, sami se navzájem podrželi, když uvidíme, že to někdo třeba úplně nezvládá. Abychom tady pro něj byli."

Bude psychická odolnost klíčem?

"Nemůžu říct, že bychom si připouštěli tlak, že by si v kabině někdo na něco stěžoval. Snažíme se všechno dát stranou a soustředit se sami na sebe. Jestli si kluci potřebují vypnout internet nebo nějaké aplikace, záleží na nich. Ale že by to vyloženě prožíval, nebo si připouštěl tlak, to ne. Všichni víme, že to bude fakt velké. Proto si myslím, že se nominovali kluci, kteří jsou na to psychicky připravení."

Úsměvy na ledě panovaly ve čtvrtek na tréninku, kdy jste trochu sundal Jáchyma Kondelíka.

"S Jáchymem jsme o sebe jenom tak jemně zakopli. Takové přátelské poplácání. Je potřeba si trochu zvednout náladu."

Kdyby to však bylo naopak, jste připraven zasáhnout, že?

"Určitě. Vždycky to byla moje role. Máme tady super partu, nedá se říct, že by se někdo za druhého nepostavil. Nebudu to jen já, bude tady spousta kluků, kteří se podpoří a budou krýt záda všech ostatních."

Co se tréninku týče, na co jste se zaměřili na tréninku v poslední den před začátkem turnaje?

"Na spoustu věcí. Pořád na něčem pracujeme. Myslím, že celý šampionát budeme pilovat dál. Pořád je totiž v čem se zlepšovat. Pracujeme na hře ve středním pásmu, na defenzivě, založení útoku, vhazování, přebírání si v našem pásmu, abychom zbytečně neodevzdávali kotouče, naopak se drželi na puku, když to jde, vyvinuli tlak a tak dále."

Co tlak, vnímáte?

"Neříkám, že vypínám internet. Nic konkrétního nečtu ani nesleduju. Spíš se soustředím na rodinu, když tady můžou být a dorazí. Takhle to dělám normálně, není to pro mě teda žádná velká změna. Spíš mě těší, že mám rodinu blízko a můžou dorazit, když potřebují a mají volno ze školy."

Kolik zápasů rodina uvidí?

"Manželka s dětmi přijde na dřívější zápasy, protože děti chodí do školy. Asi by začátky v půl deváté večer úplně nedaly. Na rozhodující utkání už nebudou mít na výběr. Kdyžtak půjdou o hodinu později do školy a manželka napíše omluvenky."

TÉMATA: A-tým TOP obsah