A-tým: Další rozhodnutí v nájezdech. Tentokrát slavili Švýcaři

Třetí duel před svými diváky. Na další měření sil se chystali čeští hokejisté v O2 aréně, tentokráte proti Švýcarsku, kterému chtěli oplatit porážku z minulého šampionátu. Zápas byl skoupý na góly, ale bohatší na vyhrocené situace. Češi si podruhé ze tří utkání zkusili dovednostní disciplínu samostatných nájezdů, ve kterých si lépe vedl soupeř. Český národní tým bral bod za porážku 1:2. Jako jediný střelec v našich barvách byl Matěj Stránský, který přispěl brankou z normální hrací doby i penaltového rozstřelu.

Naplněná O2 arena hnala český tým hned od začátku za vítězstvím. První vážnější šanci si v páté minutě připravil Špaček, jenž zkoušel překonat Genoniho od modré čáry. Zanedlouho po nabídce od Paláta pálil Kubalík, leč mimo.

V polovině úvodního dějství se chystal v mezikruží k zakončení v bezprostřední šanci Kaše, ale na poslední chvíli mu plány překazil Hischier. Ten samý hráč pak šikovně tečoval nabídku Kukana, proti němuž byl ale Lukáš Dostál v pozornosti. V této situaci ale Červenka dle rozhodčích přehnal svůj důraz na brankovišti a vyfasoval dvě trestné minuty.

Švýcaři, kterým se početní výhody na tomto šampionátu daří, využili i tuto možnost přesilové hry. Kevin Fiala na levé straně dlouho míchal s kotoučem, až si nakonec všiml mezery na bližší tyči Dostálovy svatyně a trefil přesně. Oba týmy brankáře soupeře mockrát neprověřily, na obou stranách bylo vysláno po pěti střelách.

Z kraje druhé periody byli Švýcaři blízko ke druhé brance, když v přečíslení dva na jednoho adresoval kotouč Josi na Hischiera a nebezpečí odvrátil přiloženou holí Červenka. Ve slibné příležitosti se poté nacházel Kaše, jeho pokus si cestu mezi tři tyče nenašel. O vyrovnání usiloval také Tomášek, když se odhodlal zaskočit švýcarského gólmana z pravé strany, který ale neměl větší problémy s likvidací menšího ohrožení.

Fiala poté v obranném pásmu fauloval Beránka a Češi měli možnost srovnat v přesilovce krok. Jenomže Stránský, Červenka ani Kaše síť za Genonim nerozvlnili. Utkání začalo mít nový náboj po menší šarvátce před českou bránou, kdy putovali na trestnou lavici čtyři hráči, dva na každé straně.

V další přesilové hře už diváci jásali, když na pumelici Matěje Stránského z levé strany byl Genoni krátký. Následný tlak Čechů nezúročil Kubalík ve vyložené příležitosti. Osm sekund před druhou sirénou fauloval Kempný a Švýcaři si tak výhodu s jedním mužem navíc mohli přenést do závěrečné dvacetiminutovky.

Potrestat nedovolený zákrok z konce druhé třetiny se Švýcarům potrestat ke štěstí Čechů nepodařilo. Po jejím skončení se do samostatného úniku dostal Kurašev a tváří v tvář Dostálovi neuspěl. Proti pravidlům si o chvíli později nedovoleně počínal Ambühl, ale svěřenci Radima Rulíka získat vedení na svoji stranu nedokázali.

Rozdílový gól měl na hokejce Andrighetto, který v rychlosti vyslal ránu, ale Dostál skvěle zmenšil úhel a kotouč chytil. Stránský si připravil další výraznou šanci, když střílel přes soupeřova obránce a puk jen těsně minul Genoniho branku. Švýcaři poté opět trochu zesílili, ale proti jejich hrozbám úspěšně čelil Dostál. Soupeř byl střelecky aktivnější, žádný z týmů se ale do konce základní hrací doby už neradoval, a tak se v klání prodlužovalo.


Prodloužení muselo diváky bavit. Hrozili jak Češi, tak Švýcaři. Ústřední postavou nastaveného času byl Michal Kempný, který v prvních minutách dvakrát střílel a necelou minutu před vypršením času byl poslán na hanbu za naražení na hrazení Kukana. Následný tlak dokázali Češi přečkat.

V samostatných nájezdech byl úspěšnější celek helvétského kříže. Ve druhé sérii se prosadil Fiala a po něm skóre vyrovnal Stránský. Pak už padl v rozstřelu jeden gól, který měl na svědomí Philip Kurašev a zajistil Švýcarům dva body, Čechům pouze jeden.

Švýcarsko - Česko 1:2 sn. (1:0, 0:1, 0:0; 0:0)

Branky a nahrávky: 14. Fiala (Hischier, Josi), rozh. náj. Kurashev - 36. Stránský (Špaček, Červenka)
Švýcarsko: Genoni (Schmid) – Josi (C), Glauser, Siegenthaler, Kukan, Marti, Loeffel, Jung, Fora – Fiala, Hischier (A), Bertschy – Andrighetto, Jäger, Niederreiter (A) – Herzog, Senteler, Simion – Kurashev, Thürkauf, Ambühl.
Česko: Dostál (Mrázek) – Krejčík, Gudas (A), Kempný, Rutta, Hájek, Kundrátek, Špaček – Červenka (C), Sedlák, Kaše – Palát (A), Tomášek, Kubalík – Voženílek, Kämpf, Stránský – Beránek, Kondelík, Flek.
pořadítýmZVVPPPPskórebody
1.Švýcarsko3210013:88
2.Finsko3201012:27
3.Kanada220009:36
4.Česko311108:56
5.Dánsko210016:63
6.Rakousko200026:110
7.Norsko300036:150
8.Velká Británie200002:120

TÉMATA: A-tým TOP obsah