A-tým: Jsem nadšený z toho, jak všichni bojují, říká Gudas

Bouřlivák na ledě, který se v zámoří často nebojí shodit rukavice a pustit se do šarvátky s dalším chasníkem. Na mezinárodní scéně ale musí obránce českého týmu Radko Gudas své emoce tlumit. Třiatřicetiletý fousáč si pochvaluje hru svého týmu a nemůže si také vynachválit atmosféru, která v O2 areně panuje. Jak prožívá svá vyloučení? A má pocit, že z něj protihráči mají přirozený respekt kvůli jeho stylu hry?

Sledujete play off NHL?

"Viděl jsem začátek posledního zápasu s Carolinou, ale kolem druhé třetiny jsem usnul."

Co říkáte tomu, že Martin Nečas je pořád ve hře o Stanley Cup?

"Je to super, přeji mu to. Škoda, že už není na cestě sem, ale boje o Stanley Cup jsou pro něj číslo jedna. Dělá vše, co může. Bral bych ho ale raději do našeho týmu."

Co Ondřej Beránek a jeho bitka proti Švýcarsku?

"Určitě super. Má to v sobě, je dříč a silný do soubojů, takže ten, kdo se s ním pral, to určitě neměl jednoduché."

Pomohly bitky k vašemu výkonu?

"Nevím, jestli pomohly, ale my hrajeme náročný a fyzický hokej. Myslím, že se to na nich podepsalo. Snažili jsme se hrát co nejfyzičtěji, jak jsme mohli."


Co vy osobně a produktivita na šampionátu, vnímáte to?

"Ještě jsem nedal gól. Proti Švýcarům mi chyběl kousek, ale nechávám si to na lepší zápasy. Užívám si atmosféru, snažím se nečíst noviny a nic okolo. Chci být v okruhu kluků. To mi pomáhá v tom, abych si neuvědomoval, kde se to hraje, ale je super, že můžu vyrazit za rodinkou, když máme odpoledne volno."

Je s vámi táta spokojený?

"Ano. Včera jsem s ním sice nemluvil, ale už předtím mi říkal, že je nadšený a přijede se podívat na nějaké další zápasy. Mamka je taky nadšená a včera byla na zápase."

Jak moc se v utkání musíte krotit, abyste neoslabil tým? Jak moc je to těžké v nároďáku oproti NHL?

"Pravidla jsou tady trochu jiná, takže jsem se musel krotit. Rozhodčí pískají přísnějším měřítkem, takže si na to všichni musí dávat pozor. Snažíme se neoslabovat tým, ale hrajeme tvrdě."

Vyčítal jste si nějaké vyloučení?

"Minutu před koncem v zápase s Finskem, kdy mi na trestné lavici nebylo úplně nejlíp. Kluci to ale ubránili skvěle. Pracují jeden za druhého, blokují střely, komunikují spolu na ledě, takže jsem nadšený, jaký výkon jako tým předvádíme."

Jak rychle se dá zvyknout na tu změnu režimu od rozhodčích? Je to taková metoda pokus-omyl?

"Asi tak nějak. Přeci jen jsou to rozhodčí z celé Evropy. Musí se zjistit, kdo a jak z rozhodčích píská. Někdy se vylučuje hodně, jindy se to nechává."

Mají z vás protihráči strach?

"Nevím, jestli mají strach, ale určitě by si to měli uvědomovat. Je to jedno s druhým. V NHL už mám nějaké jméno, takže asi vědí, když jsem na ledě. Nemůžu říct, že by jezdili na druhé straně než na mojí, ale snažím se jakkoliv pomoct, aby všichni věděli, že v tom našem pásmu cesta není."

A co Nico Hischier? Nechtěl se rvát?

"Určitě se nechtěl rvát, ale nikdo jiný na mě nezbyl. (úsměv) Zbyl na mě jenom Nico a asi se mu moc nechtělo do pošťuchování. Kdyby začala nějaká šarvátka, mohli by mě nebo jeho vyloučit."

Co říkáte na večerní zápasy?

"Ty dny jsou hodně dlouhé, když se hraje skoro od půl deváté. Většinou jsou zápasy okolo sedmé až osmé hodiny. Zápas v půl deváté je takový delší, ale v sezoně si každý zahraje i ten dřívější zápas."

Dá se tedy stihnout odpolední šlofíček?

"Určitě ano. Všechno se dá stihnout, když se chce."

A co týmová hra?

"Jsem rád, že se lidem líbí, jak hrajeme. Máme tady bojovný tým, který táhne za jeden provaz, a to je pro mě nejdůležitější. Ta hra týmu musí odpovídat tomu, co se snažíme vytvářet. Jsem nadšený z toho, jak všichni hrají, bojují, padají do střel a nebojácně jdou do soubojů. Tohle všechno mužstvu pomáhá."

Máte nějaké pokyny od trenéra, aby se někdo porval?

"Nemáme, ale kluci, jejichž je to práce, tak ví, v jaký moment a daný okamžik je potřeba něco takového udělat. Vyplývá to ze samotné hry."

Je tady v aréně při utkáních taky takové vedro jako na Floridě?

"Na Floridě není při zápase takové vedro, tady je mnohem větší. V Brně bylo tedy mnohem větší horko než v Praze, ale je to taky dobré akvárko. Máme tady skvělý realizační tým, který po každé třetině, tréninku, zápase nám připraví drinky, abychom doplnili tekutiny. Starají se o nás jako o vlastní. Je skvělé, že máme realizační tým, který ví, o co jde a pomáhá nám, abychom zůstali celý turnaj čerství."

Co říkáte na tu atmosféru při utkáních?

"Ta atmosféra, to je něco neuvěřitelného. Snil jsem o tom jako kluk a konečně se mi to plní. Když zní "Kdo neskáče, není Čech", skáče celá hala. Na střídačce mám husí kůži. Dodává nám to energii a sílu. Je super, že nám fanoušci věří až do konce, že nepolevují a tlačí nás do lepších výkonů."

TÉMATA: A-tým TOP obsah