A-tým: Češi jdou do akce! Zastaví rozjeté Rakousko?

Po denní odmlce se na led vrací národní tým! V cestě mu však bude stát Rakousko, které na letošním šampionátu baví nejednoho fanouška svými výkony. Co od dnešního střetnutí střetnutí očekávat?

Aktuální forma

Češi se díky triumfu nad Dány posunuli na třetí místo tabulky skupiny A a na druhé Švýcary jim schází dva body. Nadále platí, že svěřenci Radima Rulíka pokračují bez prohry v základní hrací době. Po prohře na nájezdy se zemí helvetského kříže si národní tým připsal vysokou výhru nad Dánskem – 7:3. 

Rakušané na turnaji nepřestávají překvapovat. Po těsné prohře se Švýcarskem – 5:6 – bojovali svěřenci Rogera Badera o historický triumf nad Kanadou. Před třetí třetinou Rakousko prohrávalo 1:6, ale díky historické třetí třetině dorovnalo skóre a šlo se do prodloužení. Nakonec z toho byl pro sousední krajinu alespoň bod. 

Čtvrteční výsledek našeho aktuálního soupeře ovšem stojí za zmínku. Utkání s Finskem totiž rozhodla branka, která padla necelou sekundu před koncem a Rakušané tak mohli slavit neskutečné vítězství 3:2. Aktuálně se čtyřmi body okupují 5. místo v A skupině. 

Předchozí vzájemná utkání 

V aktuálním ročníku střetl národní tým Rakušany hned dvakrát v přípravě těsně před mistrovstvím světa. V obou případech šlo o vítězný počin, nejprve 5:1 a v odvetě poté 3:2. 

Poslední měření vzájemných sil v rámci světového šampionátu už tak slavné nebylo. Po základní hrací době totiž na kostce nad ledem svítilo skóre 1:1 a následné prodloužené také vítěze neurčilo. V penaltovém rozstřelu se pak trefil pouze Peter Schneider a soupeř tak bral bonusový bod. 

Zajímavá data

Z dosavadních čtrnácti branek vstřelil národní tým hned třináct z nich při hře pět na pět. Je tak jasné, že primárně na tenhle početní stav se bude národní tým soustředit. Tato statistika má ovšem i opačnou stranu mince – (ne)využití přesilovek. Z celkových 19 vyloučení dokázali Češi potrestat pouze jediné. 

„Velmi špatně jsme sehráli přesilovou hru pět na tři. Kdyby to byl kvalitnější soupeř, tak nás to klidně mohlo stát i výsledek. Musíme tu sestavu pro přesilovku trochu pozměnit,“ zmínil po Dánsku Radim Rulík. 

Rakušané také většinu svých branek dali při vyrovnaném početním stavu. Jejich výkony však mají vzestupnou tendenci, po prohře 1:5 následovaly samé vyrovnané výsledky, a dokonce triumf na Finskem. Češi by se tak měli mít na pozoru. 

Koho sledovat?

Střeleckou pohodu si drží Matěj Stránský, jenž po zásahu proti Dánům zapsal třetí po sobě jdoucí duel s brankovou trefou. Střeleckou smůlu navíc prolomil sniper Dominik Kubalík, jehož výkony mají vzestupnou tendenci, což potěší nejednoho českého fanouška. 

Solidně se na turnaji prezentuje forvard Salzburgu Mario Huber. Za čtyři odehraná klání má tento křídelník na svém kontě celkem 4 kanadské body (1+3), a tak si na něj bude muset dát český tým pozor. V dobrém světle se ukazuje také hráč, kterého jsme mohli dříve vídat na extraligových kluzištích. Není jim nikdo jiný než Peter Schneider (2+1). 

Zajímavost

Všechny dosavadní duely národního týmu byly vyprodané. Svěřence Radima Rulíka tak pokaždé hnala vyprodaná O2 arena. Dle slov hlavního trenéra je atmosféra občas tak hlasitá, že na střídačce není slyšet vlastního slova. Celkově má celý šampionát skvělou návštěvnost a trhnutí diváckého rekordu není nereálné. 

„Je to skvělé, na druhou stranu člověk je pak tím výsledkem nechce zklamat,“ zmínil zodpovědnost hlavní kouč A-týmu. 

TÉMATA: A-tým TOP obsah