A-tým: Češi zastavili rozjeté Rakousko a po jasné výhře 4:0 berou tři body

Nevyzpytatelní Rakušané obrali o body Kanadu i Finsko, ale ve střetu s domácím výběrem se neprosadili ani jednou. Národní tým nasázel čtyři branky a po skvělém výkonu směrem dozadu zapisuje vítězství 4:0.

Ondřej Kaše se z trestného střílení nemýlil

Češi naskočili do utkání velmi aktivně a po třech minutách hry ozkoušel pozornost brankáře Madlenera Dominik Kubalík rychlou ranou ze slotu. Český útočník na ledě zůstal ještě chvíli a nebezpečnou tečí po nabídce Voženílka znovu zaměstnal obranu Rakouska.

Matěj Stránský využil svého napadání ve středním pásmu, aby získal kotouč, a povedenou žabičkou oslovil na zadní tyči najíždějícího Daniela Voženílka, jehož pokus David Madlener vytěsnil mimo tři tyče.

Přeci jen ale národní tým otevřel skóre utkání, a to půl minuty před odchodem do šaten. Roman Červenka vyslal ze středního pásma přesnou kolmici na rozjetého Ondřeje Kašeho, jenž byl však v zakončení zahákován, a proto rozhodčí ihned nařídili trestné střílený. Na druhý pokus už Ondřej Kaše uspěl, a to svým naprosto typickým způsobem. Po naznačení střely stáhl kotouč do bekhendu a ranou pod horní tyčku překonal Madlenera.


Dvě slepené trefy zvýšily český náskok

Rakušané dostali na startu prostředního dějství k dispozici dvouminutovou přesilovku, v níž musel být Petr Mrázek neustále ve střehu. Závažnější situaci musel však řešit až o pár minut později, kdy se k nebezpečné teči Heinrichovy rány natahoval před brankou Paul Huber.

Své dravosti v útoku využil o pár minut později Jakub Flek, jenž obral beka Rakouska o kotouč, a pak si šikovně vybruslil mezi kruhy, odkud ranou švihem otestoval pozornost Davida Madlenera, který zasáhl vyrážečkou.

Po sérii faulů hráli Češi přesilovku čtyř proti třem, kterou vyřešili rychlou a velmi přesnou kombinací. David Tomášek křižným pasem oslovil na pravém kruhu volného Dominika Kubalíka, jenž z první zakončil přesně k tyči. O minutu později bylo ještě veseleji, když Jakub Flek využil své rychlosti, dostal se k volnému kotouči jako první a ranou mezi betony Madlenera zvýšil český náskok.


Skvělý výkon odměněný potleskem ve stoje

Na začátku třetí periody přidal národní tým čtvrtý zářez. David Tomášek sice se svou první ranou neuspěl, odražený kotouč ale rychle sebral Ondřej Palát a znovu nabil na pravém kruhu právě Tomáškovi, jenž na druhý pokus zamířil nechytatelně do bližší šibenice.

O chvíli později navíc po Špačkově skryté ráně odskočil puk na hranici brankoviště k Jáchymu Kondelíkovi, který velmi pohotově zareagoval a sérií rychlých dorážek zaměstnal Madlenera v brance. Ve spolupráci s obránci však rakouský gólman celou situaci ustál.

Závěr utkání se nesl ve znamení českého vítězství. Domácí reprezentace totiž kontrolovala hru a se čtyřgólovým náskokem hrála velmi uvolněně. V poslední minutě pak skvělý výkon národního týmu ocenila celá arena potleskem ve stoje. Rozjeté Rakousko totiž nenašlo recept na Petra Mrázka a s Českem padlo 0:4.

Česko – Rakousko 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 20. Kaše (TS), 36. Kubalík (Tomášek, Špaček), 37. Flek (Stránský), 42. Tomášek (Palát, Kubalík).
Česko: Mrázek (Dostál) – Krejčík, Gudas (A), Kempný, Rutta, Hájek, Kundrátek, Špaček – Červenka (C), Sedlák, Kaše – Palát (A), Tomášek, Kubalík – Voženílek, Kämpf, Stránský – Beránek, Kondelík, Flek.
Rakousko: Madlener (Höneckl) – Heinrich (A), Nickl, Unterweger, Wolf, Strong, Maier, Stapelfeldt, Brunner – Raffl (C), Nissner, M. Huber – Zwerger, Rossi, Schneider – Ganahl (A), Baumgartner, Haudum – P. Huber, Wukovits, Rohrer.
pořadítýmZVVPPPPskórebody
1.Česko5311019:912
2.Kanada4310020:1011
3.Švýcarsko4310016:811
4.Finsko4201114:57
5.Dánsko5200314:186
6.Rakousko5101315:244
7.Norsko510049:193
8.Velká Británie400045:190


TÉMATA: A-tým TOP obsah