A-tým: Čisté konto je třešnička na dortu, těší Mrázka. Proč odstrkuje spoluhráče?

Dva zápasy, šest třetin - a v pěti z nich čisté konto. Brankář Petr Mrázek se na mistrovství světa ukazuje ve výborném světle. Kromě zákroků ale pomáhá i s rozehrávkou. "Člověku do pomůže dostat se do zápasu," popisoval v rozhovoru po utkání s Rakouskem, ve kterém Mrázek vychytal své první čisté konto na mistrovství světa.

Výhra 4:0, čisté konto, jaký to byl zápas z pohledu gólmana?

"O dost lehčí než s Norskem, možná i než s Dánskem. Ze začátku jsem moc puků neviděl, ale chodil jsem si pro puky za bránu, což dostane člověka do hry. Ve druhé třetině se Rakušané dostávali do šancí, což v tomto ohledu dost pomůže."

Zmínil jste druhou třetinu. Bylo vám v ní nejvíce horko?

"Hned v oslabení na začátku jsme výborně ubránili, utkání se lámalo až s koncem druhé třetiny, kdy jsme dali snad v posledních pěti minutách dva góly, čímž jsme se uklidnili."

Došly pak Rakušanům síly?

"Těžko říct. My jsme třetí třetinu odehráli výborně, nic jsme jim nedovolili. Hráli jsme dobře do obrany, dávali za ně puky, čímž jsme je unavili a zápas jsme kontrolovali."

Zatím máte vynikající bilanci, pět ze šesti třetin jste bez inkasované branky.

"Jdu jen zápas od zápasu. Cítil jsem se dobře. Když vidíte puk a komunikujete s beky, hned se do zápasu dostanete."

Kromě toho jste zapsal vůbec svou první nulu na světových šampionátech.

"Je to krátkodobý turnaj, čisté konto beru jen jako třešničku na dortu, bral bych jakýkoliv výsledek."

Několikrát jste tam při strkanicích u brankoviště odtahoval vlastní spoluhráče. Proč?

"Byl jsem překvapený v Brně, kde kdokoliv šel z obránců do souboje před branku, musel jít ven na dvě minuty. To jsou zbytečná vyloučení, třeba bychom soupeře dostali zpátky do hry. Poprvé jsem tady viděl, že když jde hráč do brankáře a dostane lehký krosček, tak jde bek sedět. Musíme se toho vyvarovat."

Co říkáte na posílení v podobně Martina Nečase?

"Hrál jsem s ním tři roky, jsme dobří kamarádi, takže jsem věděl, že dorazí. Všichni se na něj těšíme. Má hodně kvalit, které si myslím, že v Carolině sice ukázal, ale asi je nechtějí vidět. Ale uvidíme je tady v Praze."

Takže ho dle vás Hurricanes nevyužívají správně?

"Stoprocentně. V tom týmu to vedou trošku jinak. Tady prostor dostane a každý fanoušek uvidí, jaký je hráč."

Doporučil byste, aby rovnou nastoupil do klání s Velkou Británií?

"Stoprocentně je lepší do toho naskočit, unavit se v zápase, ať může po jet lagu v noci spát. Myslím, že bude připravený, nebojím se o něj."

TÉMATA: A-tým TOP obsah