A-tým: Sebejistý výkon s tříbodovou odměnou. Češi poráží Velkou Británii 4:1

Ve svém předposledním vystoupením v základní skupině mistrovství světa poměřili Češi síly s Velkou Británií. Ostrovany srazil skvělý výkon první útočné formace, která se zapletla do všech čtyř gólových akcí.

Bleskový start nakopl Čechy

Národní tým vlétl do utkání bleskově a hned ve třetí minutě otevřel skóre. Kapitán Roman Červenka proklouzl mezi dvojicí beků Velké Británie, jeho pokus ještě Bowns stihl vykopnout levým betonem, ale dobruslující Lukáš Sedlák už zavěsil kotouč nechytatelně pod víko.

O necelé tři minuty později navíc přišel druhý úder.  Skvělého clonění Ondřeje Kašeho využil Jakub Krejčík, jenž z vrcholku levého kruhu zamířil přesně ke vzdálenější tyči. Do velké šance se dostal také Libor Hájek, před nímž se zjevil kotouč po odrazu ze skrumáže, jenže bek národního týmu orazítkoval jen levou tyčku britské svatyně.

Britové se dostali více do hry až v samotném závěru úvodní periody, kdy dostali výhodu přesilové hry. Po rychlé kombinaci zakončoval u pravé tyče stojící Evan Mosey, jenže Jakub Dostál se přesunul velmi rychle a kotouč ukryl do výstroje.

Po snížení Britů udeřil národní tým

Gólově začali Češi i druhou periodu. Dlouhou přihrávku Ondřeje Kašeho zachytil na útočné modré čáře Roman Červenka a křižným pasem oslovil na zadní tyči zcela volného Lukáše Sedláka, jenž nekompromisní ranou zaznamenal svůj druhý zářez v utkání.

Po chvíli však přišla korekce ve skóre, když se Britové prosadili v přesilové hře. Liam Kirk využil volného prostoru na levém kruhu, rozhlédl se a vyslal naprosto přesný pas na zadní tyč, kde stojící Evan Mosey tečoval kotouč kolem betonu Dostála přesně do sítě.

Svou sílu v početní převaze ale prokázal i národní tým. Červenka přihrál z pravého kruhu na brankovou čáru, odkud našel Lukáš Sedlák na chvíli volného Ondřeje Kašeho, jenž ze slotu pohotově zamířil na bližší tyč.


Češi kontrolovali vedení až do sirény

Zkraje závěrečného dějství využil skvělého napadání Jakub Flek, jenž vybojoval puk pro kapitána Romana Červenku, kterého ale z vyložené pozice vychytal brankář Ben Bowns. Kapitán národního týmu byl blízko gólu i o chvíli později, kdy jeho tvrdý projektil jemně škrtl tyč.

 Osm minut před koncem základní hrací doby hráli Britové přesilovou hru, v níž si však domácí reprezentace vedla skvěle. Ondřej Kaše při napadání vystihl rozehrávku Bena Bownse a po přihrávce vzad ušetřili Češi několik cenných vteřinek.

V závěru národní tým kontroloval vytvořené vedení a nedával Britům šanci na jakékoliv zdramatizování duelu. Po výhře 4:1 Češi zapisují tři a znovu se posunuli dále v boji o čelo skupiny A.


Česko – Velká Británie 4:1 (2:0, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Sedlák (Červenka, Krejčík), 5. Krejčík (Gudas, Červenka), 21. Sedlák (Červenka, Kaše), 33. Kaše (Sedlák, Červenka) – 23. Mosey (Kirk, O'Connor).
Česko: Dostál (Mrázek) – Krejčík, Gudas (A), Kempný, Rutta, Hájek, Kundrátek, Špaček – Červenka (C), Sedlák, Kaše – Palát (A), Tomášek, Nečas – Kubalík, Voženílek, Stránský – Beránek, Kondelík, Flek.
Velká Británie: Bowns (Whistle) – O'Connor, Phillips, Ruopp, Richardson (A), Halbert, Sa. Jones, Batch, Mosey – Kirk (A), Perlini, Curran – Lake, Neilson, Dowd (C) – Norris, Lachowicz, Betteridge – Critchlow, Davies, Duggan.
pořadítýmZVVPPPPskórebody
1.Česko6411023:1015
2.Švýcarsko5410024:814
3.Kanada5410025:1314
4.Finsko5201217:107
5.Dánsko6200414:266
6.Rakousko5101315:244
7.Norsko510049:193
8.Velká Británie500056:230

TÉMATA: A-tým TOP obsah