První Pastrňákův rozhovor! Zahrát si doma? Nemůžu se dočkat, hokej je tady jednička, usmíval se

David Pastrňák v pondělí dopoledne přiletěl do Prahy, přesunul se za týmem na hotel a pak zamířil před kamery a mikrofony. Hned zítra ho pak čeká první rozbruslení a zápas. „Česko se hokejově probudilo, nemůžu se dočkat,“ zahlásil nadšeně.

Pro Martina Nečase to nebylo po příletu nic lehkého, podobně to má nyní i vrchní střelec Bostonu. On sám si nehraje na všemocného a ví, že vše nemusí jít tak lehce.

"Mám trénink na to, abych se dostal zpátky do tempa, to nebude nic lehkého, snad to zvládnu," usmál se. "Ale nemám s tím, že to jde rychle za sebou, žádný problém. Přesun byl naštěstí v pohodě. A zdraví? Kdybych se cítil, že bych nemohl pomoct, nebyl bych tady."

Sám útočník také přiznal, že v klubu nebyli úplně nadšení, když jim ohlásil, že chce vyrazit pomoct reprezentaci. Proces totiž obecně nebyl z těch nejlehčích: "Někdy vzniknou komplikace a nevíte, jestli budete moc přijet. Bylo tam dost otazníků, na které se muselo odpovědět, abych mohl přijet."

Hned v úterním zápase skupiny proti Kanadě by měl být k dispozici. Spoustu hráčů ze soupeřova výběru zná, navíc nezanedbal přípravu a některé kanadské zápasy viděl.

Kdybych cítil, že bych nemohl pomoct, nepřijel bych.

"Viděl jsem pár jejich utkání, dost jim to bruslí, bude to určitě dobrý duel. Hrajeme o první místo v tabulce, je to velmi důležitý zápas," ví dobře.

Kromě toho si uvědomuje, že nemá cenu předbíhat. Očekávání fanoušků sice raketově vzrostla, nicméně Pastrňák chce uplatnit to, co se nejlépe využívá v play off NHL. Nemá cenu předbíhat.

"Musíme se soustředit na přítomnost, nemá smysl se dívat daleko. Je před námi Kanada i první místo v tabulce, které může být naše," zavelel směrem do kabiny.

Požene ho nejen vidina medaile, ale také to, že hraje doma. Ostatně, právě tento faktor byl velkým argumentem směrem ke klubu, aby ho pustil. Domácí medaile by tak byla nejen splněným cílem, ale také snem.

"Nehrál jsem tady ani nepamatuji. Zahrát si doma v Česku? Strašně se na to těším. Co jsem viděl, tak atmosféra je neskutečná. Sledoval jsem to jedním okem. Jakmile jsme vypadli, začal jsem to sledovat víc. Hokej je tady na prvním místě, Česko hokej probudil," potěšilo ho.

S kým do útoku? Sedlo by mi to s Červenkou i Palátem

Dílčí úkoly se tedy splnily. Borec s 88 na dresu prošel výstupní prohlídkou, domluvil se s klubem i přiletěl do Česka. Ten další? Rozhodnout, s kým bude hrát. Horlivě se mluví o tom, že by společně s Pavlem Zachou měl zaplout k Ondřeji Palátovi.

"Ondra je velmi zkušený, má dva Stanley Cupy, dokonce jsem měl šanci si s ním pár tréninků a zápasů v reprezentaci zahrát. Vím, že je velmi chytrý, bojuje o každý puk, do kombinace je to ideální spoluhráč. Kdybych s ním hrál, nebude se souhra žádný problém," dodal.

Anebo se zopakuje souhra ze světového šampionátu 2022, kdy válel s Romanem Červenkou?

"S Červusem si sedneme vždy, nebylo by to pro mě nic nového. Víme, co od sebe čekat. Platí o něm to samé, co platí o Ondrovi Palátovi. Máme spoustu dobrých hráčů, takže je příjemné mít takový problém," zakončil.

TÉMATA: A-tým TOP obsah