A-tým: Závěrečná zkouška skupiny je tu! Vyzrají posílení Češi na Kanadu?

Pouť skupinou A zakončí reprezentanti nejtěžší možným způsobem – střetem s výběrem trenéra Tourignyho. Úterní odpoledne rovněž rozhodne o závěrečném umístění a také o soupeři pro čtvrtfinále. Jak tento těžkotonážní střet dopadne?

Aktuální forma

Národní tým na turnaji z šesti klání padl pouze jednou, a to až v samostatných nájezdech proti Švýcarsku. Po tomto výsledku však čeští hráči najeli na vítěznou vlnu, při které smetli Dány, Rakušany a Velkou Británii. Pozitivní je také fakt, že za poslední dvě utkání obdrželi svěřenci Radima Rulíka pouze jedinou branku. 

Kanaďané jsou na tom s formou ještě lépe. Na turnaji totiž ztratili jediný bod, a to když nezvládli závěr duelu proti Rakušanům. Poté si však země javorového listu poradila s Norskem a těsné výhry zapsala též proti Švýcarsku či Finsku. 

Předchozí vzájemná utkání 

Při pohledu na poslední střetnutí nemusíme chodit kterak daleko do minulosti. To totiž proběhlo bez dvou dnů přesně před rokem a rovněž v základní skupině. Češi sice s Kanadou po dvou třetinách remizovali 1:1, v závěrečném dějství ale rychle inkasovali a soupeř si i díky gólu do odkryté klece výsledek pohlídal.

Poslední výhra? Na olympiádě

Kdybychom chtěli najít poslední vítězství, museli bychom zabrousit až do roku 2018, konkrétně na tehdejší olympijské hry. Při této příležitosti se hrála také vyrovnaná partie, jež dospěla až do nájezdů, v nichž byl národní tým úspěšnější.

Zajímavá data

Během posledních klání si svěřenci Radima Rulíka výrazně zlepšili čísla na přesilových hrách. Z posledních pěti nabídnutých početních výhod využili hned tři, což ve výsledném součtu udává úspěšnost přesilovek na neskutečných 60 %. 

Rovněž počet obdržených branek klesl na téměř úplné minimum. Proti Rakousku si Petr Mrázek připsal dokonce čisté konto. O den později jeho kolega Lukáš Dostál odcházel ze zápasu proti Velké Británii s úspěšností 93,33 %. Celkově má gólman Anaheimu Ducks na turnaji skvělá čísla, za 4 odchytané duely se jeho úspěšnost zákroků zastavila na 92,5 %. 

Od našeho soupeře nás v tabulce dělí pouhé dva body, a tak dnešní odpoledne rozhodne také o finálním umístění, tudíž i o sokovi pro čtvrtfinále. 

Koho sledovat?

Žádnému českému fandovi jistě neutekla zpráva o příjezdu útočníků z Bostonu. Otázkou však stále zůstává, jestli Pavel Zacha s Davidem Pastrňákem nastoupí již proti Kanadě. Následně se také nabízí, kdo by místo nich ze sestavy vymizel. Jakou sestavu tedy seskládá realizační tým? 

Skvělými výkony se v Praze prezentuje mladý útočník Buffala Dylan Cozens. Ten si aktuálně drží průměr jednoho gólu na zápas. V posledním klání navíc sestřelil Švýcary svými dvěma přesnými zásahy. Další ústřední tváří kanadského týmu je jednička loňského draftu Connor Bedard

Zajímavost

Čeští reprezentanti se s výběrem javorového listu rovněž setkali na poslední velkém pražském turnaji. V roce 2015 společně změřili síly hned dvakrát, neboť po střetu v základní části nabídl také pavouk vyřazovacích bojů toto klání. Ani v jednom však české barvy neuspěly, a tak je nejvyšší čas soupeři tuto skutečnost oplatit. 

Zakončí Češi skupinou fázi výhrou? Klíč k rozluštění rébusu dostaneme od dnešních 16:20 na ledě O2 areny nebo na obrazovkách ČT Sport!

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Český hokej (@ceskyhokej.cz)

TÉMATA: A-tým TOP obsah