A-tým: Po 20 letech čtvrtfinále s USA. Na svého tátu by chtěl David Špaček navázat vítězně

Nejmladší hráč reprezentačního výběru David Špaček sbírá na mistrovství světa cenné zkušenosti v seniorském týmu. Teprve jednadvacetiletý bek ještě v minulé sezoně zářil v juniorské reprezentaci, ale nyní je jednou z důležitých postav ve výběru Radima Rulíka.

V posledním skupinovém utkání proti Kanadě byl David Špaček na ledě v těch nejdůležitějších chvílích, prsty totiž zapletl do obou gólů při risku bez brankáře. I když nakonec zámořský celek rozhodl v prodloužení, mladý bek duel vidí jako skvělou přípravu pro čtvrtfinále se Spojenými státy: "Bude to silný soupeř, ale teď jsme hráli s Kanadou a myslím si, že pokud předvedeme podobný nebo stejný výkon, máme šanci postoupit."

Není však prvním z rodiny, kdo reprezentuje Česko na mistrovství světa v Praze. V roce 2004 hájil národní dres i jeho táta Jaroslav, jenž rovněž narazil ve čtvrtfinále na Spojené státy. Kvůli zranění však hrát nemohl, a tak přihlížel vypadnutí Čechů z play off jen z tribuny.

"Nějak jsme se o tom ještě nebavili. Říkal mi o tom, že tady hráli, ale o tomhle jsme se nebavili," popisoval David Špaček a dodal: "Bude nám fandit, abychom je porazili."

„Doma si moc hokejových historek nepovídáme.“

Jak vůbec fungují vztahy v hokejové rodině? "Doma si moc hokejových historek nepovídáme, ale asi se na to zeptám teďka," dodal český bek s úsměvem.


Podporu od Jaroslava Špačka však dostává David pravidelně a probírají spolu téměř všechny duely národního týmu: "Taťka byl vlastně na všech zápasech kromě jednoho, vždycky jsme se sešli po zápase. Pogratuloval nám k výhře a řekl, jestli to bylo dobré, nebo špatné. Jinak si voláme každý den."

Sebevědomí ale nabírá David s každým odehraným utkáním. "V každém zápase se cítím líp na kotouči i bez něj a doufám, že to tak bude pokračovat," popisoval. Zároveň dostává na ledě spoustu prostoru, byl u klíčových zásahů proti Kanadě a na přesilovku nastupuje vedle hokejových hvězd: "Jsou to všichni velcí hráči. Roman Červenka, Pastrňák, Zacha a Ondra Kaše, všichni jsou velice dobří, hráli zápasy v NHL i všude po světě. Je radost s nimi hrát, já jim to jen rozdávám a když je možnost vystřelit, vystřelím."

„Roman Červenka, Pastrňák, Zacha a Ondra Kaše, všichni jsou velice dobří hráči, hráli zápasy v NHL i všude po světě. Je radost s nimi hrát, já jim to jen rozdávám.“

Důležité čtvrtfinále se Spojenými státy už mladý bek zažil, a to v létě roku 2022, kdy na mistrovství světa juniorů v Edmontonu skolil národní tým Američany poměrem 4:2. "Tam byla obrovská euforie. Hráli jsme v létě v Edmontonu a byli jsme tam neskutečná parta, tahali jsme za jeden provaz," zavzpomínal.

Nyní ho čeká podobný úkol v seniorském týmu, navíc v Praze před domácím publikem. "Fanoušci tady jsou každý zápas. Určitě nás to žene neskutečně vpřed, takže jsme jenom rádi, že přijdou," těší Davida Špačka.


TÉMATA: A-tým TOP obsah