A-tým: Fantazie! Češi jediným gólem poráží USA a postupují do semifinále

Čtvrtfinálovou bitvu se Spojenými státy rozehrál národní tým lépe a po trefě ve druhé třetině odskočil do vedení. Soupeř si vypracoval řadu šancí, jenže vynikající Lukáš Dostál v brance kraloval a vychytanou nulou poslal Česko do semifinále.

V první periodě vládli oba gólmani

Oba celky naskočily do utkání velmi aktivně, avšak dávaly si velký pozor na práci v defenzivě. Po dlouhém vyhození si dobře najel na útočné modré pro kotouč David Pastrňák a skrytou ranou mezi nohama bránícího Setha Jonese otestoval pozornost a rychlost lapačky brankáře Charlieho Lindgrena.

O chvíli později měl napilno také Lukáš Dostál, nejprve vyrazil ránu z mezikruží, ale v mele na brankovišti měl i kus štěstí, jelikož dorážející Brady Tkachuk českou svatyni přestřelil. Hra se přelévala ze strany na stranu a do skvělé palebné pozice si mezi kruhy najel David Špaček, jenže dělovkou z první zamířil jen do hrudi Lindgrena.

Největší příležitost ke skórování vypracoval sám David Pastrňák, jenž nejprve obral ve vlastním obranném pásmu o kotouč Matthewa Boldyho, a pak uháněl sám na branku Spojených států. V rozhodujícím momentu se mu ale puk namotal na čepel, a tak nedokázal zakončit přesně k tyči.


Rychle využitá přesilovka poslala Česko do vedení

Spojené státy zahrozily ve vlastní přesilovce, ale úspěšná byla až ta česká. Po nedovoleném zákroku Trevora Zegrase potřebovali Češi jen šestnáct vteřin k tomu, aby otevřeli skóre utkání. David Špaček dostal nabito na modré čáře, jeho tvrdou ránu tečoval americký obránce hokejkou do těla Pavla Zachy, od něhož se kotouč odrazil těsně za brankovou čáru. Jeff Petry sice zasahoval v brankovišti, ale nestihl to dostatečně rychle.

V půlce základní hrací doby nechybělo mnoho a skóre mohlo být už 2:0 pro národní tým. Ondřej Kaše se povedeným bruslařským manévrem zbavil protihráče už v obranném pásmu, vystartoval vpřed a po přechodu modré čáry přihrál křižně na Romana Červenku, jenž z vrcholku pravého kruhu ranou z první orazítkoval břevno.

Zámořští hokejisté se však hnali vpřed, a především v početní převaze zatlačili Čechy před Dostálovu svatyni. Vzdušný pas Joela Farabeeho sklepával těsně vedle tyče e Caufield, před druhou sirénou pak musel český gólman hasit ještě dorážení kapitána Tkachuka.


Dostál vychytal všechny americké střelce

Na začátku třetího dějství dohrávaly Spojené státy zbytek své přesilovky a vytvořily před Dostálem obrovský závar. Odražený kotouč nakonec mířil přes slot k pravé tyči, kde číhal Johnny Gaudreau, na poslední chvíli však skočil proti střele Radko Gudas a udržel tak těsné vedení národního týmu.

Po menším tlaku Čechů si znovu vypracovali své šance Američané. Aktivní e Caufield z rohu našel na levém kruhu nehlídaného Michaela Eyssimonta, jehož střelu tahem na bližší tyč však pokryl připravený Lukáš Dostál.

Spojené státy sice dostaly puk do sítě pět minut před sirénou, jenže v té době ležel gólman národního týmu na břiše. Joel Farabee totiž vletěl do brankoviště a povalil Dostála, díky čemuž mohl Trevor Zegras pálit do poloodkryté klece. Rozhodčí ale okamžitě rozpažil. Při závěrečném risku bez brankáře málem rozhodli Češi trefou do prázdné branky, jenže Spojené státy zachránila tyč. Vyrovnat už ale nedokázaly, a tak po výhře 1:0 postupuje do semifinále Česko.


USA – Česko 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 27. Zacha (Špaček, Červenka).
USA: Lindgren (Nedeljkovic) – Werenski (A), Se. Jones, Sanderson, Hughes, Vlasic, Petry, Kesselring – Gaudreau, Nelson (A), Boldy – Tkachuk (C), Pinto, Caufield – Farabee, Hayes, Zegras – Eyssimont, Kunin, Brindley – Leonard.
Česko: Dostál (Mrázek) – Krejčík, Gudas (A), Kempný, Rutta, Hájek, Kundrátek, Špaček – Palát (A), Zacha, Pastrňák – Kubalík, Kämpf, Nečas – Červenka (C), Sedlák, Kaše – Beránek, Tomášek, Stránský – Voženílek.

TÉMATA: A-tým TOP obsah