A-tým: Češi si zahrají o zlato! Národní tým rozstřílel Švédsko 7:3

Semifinálové drama rozehráli lépe hokejisté Tre Kronor, jenže Češi je zdatně dotahovali a ve druhé třetině odskočili do vedení třemi rychlými trefami v krátkém sledu. V závěrečné periodě rozebral švédský odpor dvěma trefami ze samostatného úniku Lukáš Sedlák a po výhře 7:3 si Češi zahrají o zlato.

Češi zdatně dotahovali švédské vedení

Hned při úvodním vhazování byl za podrážení vyloučen Adrian Kempe. I ve vlastním oslabení ale Švédové zahrozili z rychlého protiútoku, kdy musel Lukáš Dostál vykopávat nebezpečnou dorážku Pontuse Holmberga levým betonem.

Ve 4. minutě se však hráči Tre Kronor dostali do vedení. Marcus Johansson vybojoval kotouč u mantinelu, nabruslil mezi kruhy a ranou na přední tyč otevřel skóre. O vyrovnání se sice po pohotové dorážce zasloužil Dominik Kubalík, jenže Švédové si své vedení vzali okamžitě zpět, když nahození Marcuse Pettersona srazil bruslí nešťastně za brankovou čáru bránící Jakub Krejčík.

Češi byli v zakončení maximálně efektivní a v gólovém úvodu znovu srovnali krok. Martin Nečas přihrál zpoza branky na Davida Kämpfa, jenž mezi čtveřicí Švédů vypálil po ledě na bližší tyč a nachytal přesouvajícího se brankáře Filipa Gustavssona. Dvě minuty před úvodní sirénou zahrozil z levé strany Adrian Kempe, jenže utaženou ranou orazítkoval jen brankovou konstrukci.


Po kanonádě národního týmu zatlačilo Švédsko

Poprvé v utkání se dostal národní tým do vedení ve 27. minutě. Skvělým napadáním vybojoval Lukáš Sedlák kotouč v blízkosti švédské svatyně a posunul před branku na Ondřeje Kašeho, jenž nekompromisní ranou nad betonem zavěsil puk do sítě.

O pouhých šestnáct vteřin později vedli Češi už o dvě branky. Dominik Kubalík nabil po vyhraném buly Martinu Nečasovi, jehož bomba prosvištěla přesně k pravé tyči. Namlsané obecenstvo navíc hnalo národní tým neustále vpřed, Dominik Kubalík si narazil s Michalem Kempným a dělovkou mezi betony zvýšil už na 5:2. Další inkasovaná branka znamenala konec pro Filipa Gustavssona, kterého mezi třemi tyčemi nahradil Samuel Ersson.

Tre Kronor se následně vzepřeli a hnali se za snížením. V přesilové hře našel zpoza branky Lucas Raymond volného Joela Erikssona Eka, jenž z první otřel puk od zadní tyče až do sítě. Seveřané pokračovali v tlaku i nadále, avšak další přesilovou hru těsně před sirénou už nevyužili.


Lukáš Sedlák sestřelil švédské naděje

Po nedovoleném zákroku Martina Nečase pokračoval obrovský tlak Švédska, na jeho konci se však radovali Češi. Přesně s vypršením trestu totiž pláchl do samostatného úniku Lukáš Sedlák a s Erssonem si poradil naprosto přesným zakončením mezi betony.

Stejný scénář se opakoval ještě jednou. Po velkém tlaku a agresivním napadání Švédů vypíchl kotouč ve středním pásmu Lukáš Sedlák a řítil se sám na brankáře Erssona. V souboji tváří v tvář s gólmanem přitom zvolil naprosto stejné zakončení a po kličce zasunul puk milimetrově přesně mezi betony a zvýšil už na 7:3 pro národní tým.

Navíc po chvíli mohl dokonat hattrick, a to když upláchl do přečíslení s Romanem Červenkou. Kapitán Česka roztáhl hru k mantinelu a povedenou žabičkou na beton Erssona vybídl k zakončení na dlouhou hůl právě Lukáše Sedláka, jemuž ale chyběl krok navíc. Ani při závěrečném risku bez brankáře se hráči Tre Kronor neprosadili a po vítězství 7:3 nad hvězdami nabitým Švédskem si tak Češi zahrají na domácím šampionátu o zlato. 


Švédsko – Česko 3:7 (2:2, 1:3, 0:2)

Branky a nahrávky: 4. M. Johansson, 9. Pettersson (Kempe, Eriksson Ek), 36. Eriksson Ek (Raymond, Dahlin) – 8. Kubalík (Nečas, Kundrátek), 10. Kämpf (Nečas), 27. Kaše (Sedlák), 27. Nečas (Kubalík, Kämpf), 30. Kubalík (Kempný, Nečas), 46. Sedlák (Kaše), 54. Sedlák.
Švédsko: Gustavsson (30. Ersson) – Heed, Hedman, Karlsson (C), Pettersson, Dahlin, Brodin, Bengtsson – Kempe, Eriksson Ek, M. Johansson – Burakovsky, Holmberg, Raymond – Zetterlund, Lundeström, Olofsson – Frödén, L. Johansson, Grundström – Sörensen.
Česko: Dostál (Mrázek) – Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, Špaček – Palát, Zacha, Pastrňák – Kubalík, Kämpf, Nečas – Červenka (C), Sedlák, Kaše – Beránek, Tomášek, Stránský – Voženílek.

TÉMATA: A-tým TOP obsah