A-tým: Krásné narozeniny! Neskutečný tým, neskuteční fanoušci, zářil Pastrňák

David Pastrňák sice stále na svůj první gól na tomto mistrovství světa čeká, ale zatím ho to nemusí mrzet. "Neřeším to, udělám cokoliv pro tým," řekl ale novinářům po postupu do finále.

Davide, asi narozeniny dle plánu, že?

"Jsou to narozeniny, které si určitě budu pamatovat. Moc je neslavím, ale tyhle se do paměti zapíšou. Tohle prožívat s celou republikou a být toho součástí... Přijel jsem do neskutečného týmu. Je to krásný den, jsem rád, že jsme to zvládli. Zítra už se soustředíme jen na finále."

Taky vám stihla dorazit rodinka. S dcerkou i snoubenkou jste se před zápasem přes plexisklo zdravili.

"Bylo to krásné. Máma tam na tribuně něco zařídila, přijela mi dcera se snoubenkou. Je to pro mě speciální."

Nehrozí tichá domácnost, když je vaše partnerka Švédka?

"Pro ně je to v pohodě. Buď vyhraje Švédsko a jsou rádi, nebo vyhraju já a jsou rádi za mě. Tady jsem mohl prohrát jenom já."

Byl to celkem divoký zápas, ale už nějakou dobu před koncem bylo víceméně jasno. Vnímal jste tribuny?

"Hodně jsem si to užíval! Na střídačce jsem tribuny sledoval, bylo to 7:3 před koncem. V hokeji sice nikdy nevíš, ale musel by se stát velký zázrak, aby to otočili. Těch posledních pět minut jsem si to fakt užil."


Dokázal byste říct, co rozhodlo?

"Rozhodla druhá třetina. Dali jsme spoustu gólů. Sice snížili, ale v kabině jsme si řekli, že tenhle stav bychom po dvou třetinách před zápasem brali. Uklidnili jsme se a šli jsme do toho s tím, že to uhrajeme."

Výrazně opět pomohly speciální týmy, tedy hlavně oslabení.

"Klobouk dolů před klukama, jak to zvládají, přesilovek je proti nám hodně."

Divoký byl i start utkání, v rychlém sledu padly čtyři branky. S tím jste asi moc nepočítali, že?

"Byla to větší divočina, góly tam začaly padat hned. Někdy takové zápasy jsou. Dali jsme sedm gólů, to je dost. Jak jsem říkal po Americe - když udrží gólman nulu, je lehčí vyhrát. Stejně tak dnes, když dáte sedm branek, ulehčí to práci."

Všichni to chceme urvat. Hokejem se tu žije, je to nádhera.

A teď jen závěrečná práce.

"Všichni to chceme urvat. To, co předvádí fanoušci celou dobu, je neskutečné. Ale ani mě to moc nepřekvapuje, hokejem se tu žije. Je to nádhera."

Jak těžké bylo nenechat se vyprovokovat? Švédové měli ostré zákroky.

"Není to jednoduché, ale nezaobíral bych se tím. Byli frustrovaní, prohráli. Ale je to sport, každý z nás jsme někdy byli na jejich straně."

Gól si šetříte na finále?

"Góly jsou mi jedno. Zatím jsme je nepotřebovali. A doufám, že ani nebudeme. Podřídím se systému a snažím se v každém střídání pomoct, jak nejvíce to jde. Kdybychom prohráli, mluvím jinak, ale teď to tolik neřeším."

TÉMATA: A-tým TOP obsah