Šapovaliv vítězem Memorial Cupu! Navázal do Řepíka či Erata

Jestli se nějaká týmová soutěž v juniorském hokeji skutečně cení, je to Memorial Cup. V konečném souboji nejlepších týmů z kanadských juniorek byl letos nejlepší tým poprvé v historii Saginaw Spirit v čele s Matyášem Šapovalivem.

Český útočník působí v týmu hrajícím Ontario Hockey League třetí sezonu. Ve všech třech dokázal v základní části překonat hranici 50 bodů ve zhruba 60 utkáních, v té minulé se mu dokonale povedlo play off, ve kterém nasbíral sedmnáct bodů v jedenácti duelech.

Tehdy to ale na Memorial Cup, v jehož rámci se o celkový triumf střetávají vítězové Ontario Hockey League, Quebec Junior Hockey League a Western Hockey League, nestačilo.

V právě skončeném ročníku už ale ano, byť s menší produktivitou. Tu ale Šapovaliv nahrazuje skvělou defenzivou, vynikající schopností vyhrávat vhazování či lídrovstvím. Ne nadarmo měl na zimním světovém šampionátu do 20 let na hrudi áčko pro asistenta kapitána.

Saginaw ve skupinové fázi, jež se hraje systémem každý s každým, vyhrál první dva zápasy, prohrál až poslední proti stoprocentním London Knights. Ten si tak zajistil postup do finále. Saginaw se v semifinále střetlo s Moose Jaw, které smetlo 7:1. A finále? Drama jako řemen, Spirit vedli už 3:0, Knights ale srovnali.

Nicméně na konci zafungovala i aura domácího prostředí, hrálo se totiž na půdě Spirit. 22 vteřin do konce zbývalo a trefil se Josh Bloom, který odšpuntoval velkou euforii.

Šapovaliv, jenž byl vybrán ve druhém kole draftu 2022 Vegas Golden Knights, se stal jedenáctým Čechem, který tuto trofej vyhrál. V roce 2019 se to povedlo Jakubu Laukovi, předtím třeba Michalu Řepíkovi, Martinu Frkovi, Tomáši Plíhalovi nebo Martinu Eratovi.

JAKUB ŠTANCL PODEPSAL V ST. LOUIS

I další tahoun juniorské reprezentace se dočkal velké radosti. Jakub Štancl prožil povedenou sezonu i na klubové scéně, kde si v juniorce švédského Växjö zapsal 14 bodů v 28 utkáních. V průběhu ročníku také debutoval v nejvyšší soutěži, kde odehrál sedm utkání a dal jednu branku. I díky tomu se ještě před létem domluvil v St. Louis, které ho loni draftovalo ze čtvrtého kola, na tříletém nováčkovském paktu.

úvodní foto: Eric Young/CHL; foto: instagram Jakuba Štancla

TÉMATA: TOP obsah