Dva roky, tři medaile. Moc si to užívám, září Šapovaliv. Vegas už se na něj těší!

Matyáš Šapovaliv zažívá parádní roky. S českou reprezentací do dvaceti let získal stříbro a bronz, teď do své sbírky přidal konečně i zlatý kov. Se svým týmem ovládnul prestižní Memorial Cup. Ideální tečka za juniorskou kariérou? „Ano, už za pár dní mě ale čeká další kemp,“ potvrzuje mladý útočník exkluzivně pro ceskyhokej.cz.

Zisk Memorial Cupu, o kterém jsme již dříve tento týden psali, patří v Kanadě mezi největší hokejové úspěchy. Pro lepší představu, Šapovaliv, jenž hrál kanadskou juniorku tři roky, ho řadí na úroveň mistrovství světa.

"Je to největší juniorský úspěch, podle mě to jde srovnat s šampionátem juniorů," přikyvuje. "Setkají se ti nejlepší z kanadských juniorek, je to vrchol sezony. V hokejové Kanadě to vnímají snad všichni. Takže je to velký úspěch a moc si cením toho, že jsme vyhráli."

A jakým stylem! Jeho Saginaw hrálo finále na domácím ledě a vedlo 3:0. O vedení ale přišlo a na svou stranu ho Šapovaliv a spol. převalili až 22 sekund před koncem. Stadion by v tu ránu snad spadnul.

"Atmosféra byla neskutečná. Díky pozdnímu gólu jsme si to užili o to víc. Fanoušci byli skvělí, jejich podpora byla cítit. Vítězství patří i jim," usmál se.

foto: Eric Young/CHL

V Saginaw Spirit odehrál třetí sezonu, přičemž v každé svou produktivitu posunul. Z 52 bodů se loni dostal na 56, přičemž se sedmnácti body zářil hlavně v play off, letos dokonce na 62.

Dobrý příslib? Možná, Šapovaliv však dobře ví, že to, díky čemu si ho hokejoví odborníci cení nejvíc, je jinde.

"Není to můj hlavní úkol," potvrzuje a dále rozvádí, že chce být hokejovým všeumělem. "Já chci umět všechno, což se mi zatím víceméně daří. Dokáži zahrát na přesilovce, ale taky vyhraju dost vhazování a jsem platný do oslabení.  Body průběžně přibývají, za to jsem rád, ale jak říkám, hlavní úkol to není."

V Ontario Hockey League je ceněn hlavně za svou schopnost dobře bránit a vyhrávat vhazování. Velmi často se skloňuje i jeho herní inteligence. "Jsem rád za to, že mě trenéři takto vnímají," dodává skromně. "Není to jen o produktivitě, takže potěší, když někdo dokáže ocenit, že mám na hru vliv i jinak než tím, že dávám góly."

Potěší, když někdo dokáže ocenit, že pomůžu i jinak než góly.

Suma sumárum, dvě reprezentační medaile a zisk Memorial Cupu. Životní období? "Zatím určitě ano. Moc si to užívám, jsem rád za to, že jsem byl součástí takových týmů."

Další program je víceméně jasný. "Snažím se užít si tady poslední chvilky, ještě nějak to oslavit. Ale brzy letím domů, tam už mě myšlenky na další sezonu určitě přepadnou," dodává s tím, že další ročník mu začne v podstatě hned.

V létě prospect kemp Vegas Golden Knights, se kterými má podepsanou nováčkovskou smlouvu, na podzim "velký" kemp, kam se sjedou všichni z organizace. "Jsou se mnou ve spojení pořád, hned mi gratulovali," říká dvacetiletý centr.

Na nabitý první tým Vegas to Šapovaliv realisticky nevidí, dalším přirozeným krokem je tak dle něj logicky farma. "Snažím se pracovat na všem tak, abych se tam trenérům zalíbil. Vypadá to na AHL, postupem času bych se pochopitelně chtěl dostat do NHL," zasní se na konec.

TÉMATA: TOP obsah