Parťačky Škodová a Pejzlová: Stejný křest, stejné ročníky a třeba inzerát na brankářku!

Jedna ze Šternberka, druhá z Pardubic. Jedna brankářka, druhá útočnice, a přesto se z Blanky Škodové a Michaely Pejzlové staly velké kamarádky. Spolu prošly mládežnickými reprezentačními výběry, naposledy hájily dres Česka na mistrovství světa žen v Utice a v poslední sezoně se rovněž krátce setkaly i na klubové úrovni ve Finsku.

"Známe se už strašně dlouho, až moc dlouho. Naše přátelství ale bylo utvrzeno, když jsme zjistily, že jsme pokřtěné stejným jménem. Ludmila a Ludmila," smála se Michaela Pejzlová na začátek.

A jak dlouho že se s Blankou Škodovu už znají? "Přes deset let to bude si myslím. Tak nějak jsme k sobě ale pořad inklinovaly. I tím, že jsme stejný ročník a prošly jsme si patnáctkou a osmnáctkou spolu, i poslední mistrovství za osmnáctky v Buffalu, takže tak nějak jsme si toho hodně prožily a asi nám to spolu vyhovuje," dodala brankářka Škodová.

Ze srandy jsem řekla Míše: ,Hele, nehledáte brankářku do týmu?' a ona že jo.

Obě hráčky se přitom na pár zápasů potkaly i na klubové úrovni, a to ve finském HIFK. Blanka Škodová tam však stihla odchytat jen pět utkání, než se stěhovala do nedalekého Švédska. "Rychlé to bylo, ale i jak jsem šla do Finska, tak byla situace daná tím, že se nám v Americe zrušila liga, takže to bylo takové last minute. Spíš jsem ze srandy řekla Míše: 'Hele, nehledáte brankářku do týmu?' a ona že jo. Přišla jsem tam v podstatě na její popud, takže to bylo takové krátké. Když se ale naskytla šance ve Švédsku, kam jsem preferovala jít, tak proto jsme se rozhodly, že to pro mě bude ve Švédsku lepší. I naše trenérka ve Finsku tomu rozuměla a podpořila mě," popisovala gólmanka.

Kamarádky by však lákalo znovu oblékat stejný klubový dres, což Pejzlová ihned potvrdila: "Jo, my jsme i koukaly třeba do příští sezony, kdyby něco někde bylo, ale ono to je těžké jít takhle, že hledají jak útočníka, tak i gólmana."

Cesta většiny nejlepších hokejistek planety vede přes Severní Ameriku a jinak to nebylo ani v případě Pejzlové se Škodovou. "Za mě asi nejlepší roky života. Myslím, že Míša bude asi taky souhlasit. Byla v Americe o pár let dřív jak já, ale taky jsem tam byla dostatečně dlouho, abych okusila americký životní styl, to byla obrovská zkušenost. I co se týká zázemí a celkově propagace ženského hokeje. V Americe se na sporty a studium kouká úplně jinak," popisovala Blanka Škodová.

Michaele Pejzlové nezbylo než souhlasit: "Musím jen souhlasit. Šla jsem tam teda už v patnácti a byla jsem tam osm let. Vystudovala jsem jak střední, tak i vysokou, a hlavně na vysoké to byly s hokejem nejlepší roky mého života. Tenkrát to byla nejlepší liga, která se dala hrát, jelikož žádná PWHL ještě neexistovala. Bylo to super. Zázemím i tím, jak přistupovali k ženskému sportu, tenkrát to bylo na jiné úrovni. Hodně profesionální přístup."

Na vysoké to byly s hokejem nejlepší roky mého života. Tenkrát to byla nejlepší liga, jelikož žádná PWHL ještě neexistovala.

Nyní se obě kamarádky přesunuly do Skandinávie, kde je ženský hokej rovněž na velmi vysokém levelu. "Je to na podobné úrovni. Lidi berou ženský hokej ne jako raritu, ale mají to víc v podvědomí. Když jedu s taškou, tak jsem se nesetkala s tím, že by mi někdo řekl, jestli to vezu příteli nebo bráchovi. Tam to je spíš, proč nehraju za Jokerit, proč za IFko. Vůbec je to ani nenapadne, že to je zvláštní. Samozřejmě už ale i v Česku to začíná být super, máme skvělé fanoušky a posouvá se to. V Americe to je ještě trošičku jinde, ale tady to má opravdu vysokou úroveň. Nechci říct, že je to na stejné úrovni jako chlapský hokej, ale dostává se to tam pomalu," těší Pejzlovou.

"Američani jsou takoví, že vyloženě uctívají sportovce, takže když student-sportovec přijde kamkoliv, jsou z něho hotoví. Radši se mi tady podepiš, kdybys za čtyři roky udělal nějaký úspěch a podobně. Jsou hodně podporující, celkově takové propagace jakéhokoliv sportu. Tady v Evropě je to na jiné úrovni, ale my fanoušky v Česku taky máme a moc si jich ceníme. Čím víc lidí na to kouká, tím víc nás to těší," dodala brankářka Škodová nakonec.

článek pokračuje pod fotkou

Tejralová prodloužila v Ottawě

Aneta Tejralová, česká obránkyně, podepsala v Ottawě v PWHL dvouletou smlouvu, angažmá v zámořské soutěži si tak protáhne až do konce sezony 2025/26.

"Aneta je výjimečná bruslařka,“ uvedl generální manažer klubu Mike Hirshfeld. "Nikdy neustoupí, když je třeba zablokovat střelu. Její vůdčí schopnosti jsou zřejmé. Carla MacLeodová jí svěřila titul kapitánky českého národního týmu. V našem klubu má velký vliv."
Tejralová patřila k nejlepším obránkyním týmu, který těsně nepostoupil do play off. Ve 23 zápasech si pražská rodačka připsala dva góly a osm bodů, čímž skončila na druhém místě v bodování obránkyň Ottawy. "Fanoušci jsou tu neuvěřitelní, cítím se jako doma,“ řekla Tejralová. "Jsem nadšená, že mohu za tento tým hrát i nadále. V minulém roce mi Ottawa dala spoustu příležitostí a důvěru být lepší, takže se nemůžu dočkat, co mi přinese příští sezona."

TÉMATA: Ženy TOP obsah