Červenka a Dostál v nominaci na IIHF Hráče roku

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) vydala užší okruh šesti jmen, ze kterých vzejde Hráč roku. V seznamu figurují také dva čeští zástupci - brankář Lukáš Dostál a kapitán mistrů světa Roman Červenka.

Cena, která se uděluje již druhým rokem, oceňuje hráče, kteří jsou "nejlepším příkladem kombinace šikovnosti, odhodlání, týmového úspěchu a sportovního charakteru na ledě i mimo něj v uplynulé sezóně".

Mezi finalisty v kategorii mužů jsou pro rok 2024 Roman Červenka, Lukáš Dostál, Kevin Fiala, Roman Josi (oba Švýcarsko), Erik Karlsson (Švédsko) a John Tavares (Kanada).

Kritéria jsou jednoduchá. Hráči musí během roku startovat alespoň na jednom turnaji IIHF na jakékoli úrovni a také v nejvyšší lize v zemi, kde působí. O vítězi rozhodne kombinace výkonů z těchto dvou soutěží. O ocenění budou hlasovat zástupci médií a příslušní členové IIHF. Média budou mít 70 % hlasů, zatímco hlasování členů IIHF bude tvořit zbylých 30 %.


Ve svých 38 letech dovedl Červenka jako kapitán Česko ke zlaté medaili na mistrovství světa. S 11 body obsadil šesté místo v bodování turnaje a měl bilanci +7. V domácí lize nasbíral Červenka v dresu švýcarského Rapperswilu 40 bodů ve 47 zápasech.

Dostál byl zase vyhlášen nejlepším brankářem direktoriátu MS a byl také zařazen do All-Star týmu. Na MS měl zápasovou bilanci 6-2 a zaznamenal tři čistá konta, včetně těch ve čtvrtfinále a finále. V NHL měl Dostál ve své první kompletní sezoně v dresu Anaheimu výsledkovou bilanci 14-23-3 a úspěšnost zákroků 90,2 %.

Hráč roku IIHF bude vyhlášen v pondělí 17. června.

Finalisté ankety Hráč roku IIHF 2024

  • Roman Červenka (Česká republika, Rapperswil-Jona Lakers)
  • Lukáš Dostál (Česká republika, Anaheim Ducks)
  • Kevin Finala (Švýcarsko, Los Angeles Kings)
  • Roman Josi (Švýcarsko, Nashville Predators)
  • Erik Karlsson (Švédsko, Pittsburgh Penguins)
  • John Tavares (Kanada, Toronto Maple Leafs)

TÉMATA: A-tým TOP obsah